Meer over

Slapen

Slapen geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

Expert

Eus van Someren

Slaap

Meer over Slapen

Interview

Slaaponderzoeker Eus van Someren: ‘Om goed te slapen moet je lekker kunnen liggen’

Met zijn onderzoek naar slapeloosheid schudde Eus van Someren de onderzoekswereld wakker. Dat leidt ...

Lees verder
Test

Hoe ga je om met slaapproblemen?

Slapeloosheid wordt vaak erger als je er tegen vecht. Slaapexpert Guy Meadows ontwikkelde een vragen...

Lees verder
Advies

Waarom heb ik opeens nachtmerries?

Lees verder
Advies

Die duistere kinderdroom blijft me bezighouden

Lees verder
Advies

Waarom heb ik die angstdromen?

Lees verder
Advies

Ik eet als ik niet kan slapen

Lees verder
Interview

Psychofysioloog Eus van Someren: ‘Niets is zo blits als slaaponderzoek’

Als gitarist van de rockband The Scene kwam Eus van Someren 's nachts flink wat slaap tekort en was ...

Lees verder
Advies

Ik wil leren om dieper en korter te slapen

Lees verder
Advies

Ik wil alléén slapen

Lees verder
Test

Slaap je wel voldoende?

Lees verder
Advies

Minder piekeren voor het slapen gaan

Lees verder
Interview

‘Je bent zo moe dat je niks meer relativeert’

Lees verder
Kort

Droom de wereld vrolijk

Lees verder
Artikel

Zo maak je een dromendagboek met je kind

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

Lees verder
Column

Dromen

Lees verder
Video

Wat als je je DROOM moet opgeven?

Bekijk video
Kort

Wat nachtmerries onthullen over je leven

Lees verder
Kort

Beïnvloed je dromen

Lees verder
Artikel

Zo stoppen je nachtmerries

Lees verder
Kort

‘Nachtmerries kunnen psychische problemen versterken’

Lees verder
Recensie

De wetenschap van dromen

Lees verder
Kort

Wanneer ga je naar bed?

Lees verder
Kort

Boze droom

Lees verder
Artikel

Ik heb elke nacht heftige dromen. Word ik daardoor zo moe wakker?

Lees verder
Artikel

Baas in eigen droom

Lees verder
Artikel

Tussen slapen en ontwaken

Lees verder
Nog meer over

Slapen

We kunnen echt niet zonder slaap, het is een eerste levensbehoefte. En we hebben behoorlijk wat nodig, gemiddeld 7 tot 8 uur. Over het algemeen levert het gezondheidsrisico op om minder dan 6 uur, of meer dan 9 uur te slapen. Slaap bestaat uit 4 verschillende fasen, van ondiep naar diep. Je nacht begint met een ondiepe slaap en zakt dan af naar steeds dieper. Van diepe slaap ga je ineens naar de droomfase, een lichte vorm van slaap waarin je droomt. Dit hele proces doorloop je per nacht zo’n vijf keer. De uitspraak ‘de uren voor 12 uur tellen voor 2’ klopt niet, maar er zit wel een kern van waarheid in, want in de eerste 4 tot 5 uur van de slaap heb je de meeste diepe slaap en droomslaap. En juist deze fasen zorgen voor het uitgeruste gevoel.

 • Dromen

  De droomfase wordt ook wel REM-slaap genoemd, naar Rapid Eye Movement. Wanneer je droomt verslappen je grote spieren, zodat je niet zomaar op kan staan en jezelf in gevaar kan brengen. Maar je kleine spieren doen het nog wel, waardoor je ogen wel achter je oogleden druk bewegen. Je hersenen zijn in deze fase erg actief, het activiteitenpatroon lijkt erg op dat van het wakende brein. Waarom we precies dromen, daar zijn wetenschappers nog niet precies over uit. Vaak wordt gedacht dat het ‘ruis van de machine’ is. De hersenen zijn actief en daardoor worden er beelden opgeroepen, maar het heeft verder geen betekenis. Anderen denken juist dat de hersenen bezig zijn met nog onopgeloste zaken van de dag. Op dromen kun je enigszins invloed uitoefenen. Wie leert om ‘lucide’ te dromen, kan al slapend beseffen dat hij droomt en deze dromen ook sturen.

 • Wanneer val je in slaap?

  Je biologische klok zit in de zogeheten suprachiasmatische kern in de hersenen. Deze zorgt ervoor dat je elke 24 uur op gezette tijden slaapt en waakt. Licht is daarbij van grote invloed. Zo lang er licht is, zorgt deze kern dat de productie van het hormoon melatonine in je lichaam wordt geremd. Melatonine zorgt voor slaperigheid. Treedt de duisternis in, dan gaat die remming weg en gaat je lijf weer volop melatonine maken. Dit proces loopt niet voor iedereen gelijk. Zo kan het dus dat er ochtend- en avondmensen bestaan.

 • Slaaptips

  Bijna iedereen heeft wel eens een periode waarin hij wat minder slaapt. Dit hoeft geen probleem te zijn. Natuurlijk, overdag ben je slaperig en is het lastiger om je te concentreren of om dingen te onthouden. Maar zo gauw je weer goed slaapt, verdwijnen deze klachten. Langere periodes slecht slapen kan vervelendere gevolgen hebben. Je afweer verslechtert en in het ergste geval heb je meer kans op angst en depressie of zelfs obesitas, hart- en vaatziekten en dementie.

  Wil je beter slapen? Dan kun je een heleboel zelf veranderen aan je gedrag en je slaapomgeving. Een goede slaaphygiëne heet dat officieel.

  • Zorg dat je slaapkamer rustig en donker is en haal alle afleiding weg. Dus, geen televisie, telefoons, tablets of computers die van je slaapkamer een actieve kamer maken.
  • Wanneer je goed moe bent, slaap je beter. Zorg dus voor flink wat activiteit overdag en ga naar buiten, zodat je in natuurlijk daglicht komt.
  • Sporten voor het slapen is geen goed plan. Vermijd een uur voordat je gaat slapen inspannende geestelijke en lichamelijke activiteiten. Drink geen koffie ’s avonds en ook dat slaapneutje kun je beter laten staan.
  • Ga maximaal 6,5 tot 7 uur voordat je moet opstaan naar bed, en doe geen dutjes overdag. Het is normaal als je je hierdoor in het begin vermoeider voelt: de eerste weken zijn het zwaarst. Daarna wordt de slaapkwaliteit al beter, en na 6 tot 8 weken voelen de meeste mensen zich overdag minder moe.
  • Als je ’s nachts ligt te piekeren (bijvoorbeeld over het feit dat je de slaap niet kunt vatten), ga dan na 20 tot 30 minuten uit bed en doe iets ontspannends, zoals lezen of muziek luisteren. Blijf je toch malen, schrijf je gedachten dan op. Of las overdag een piekerkwartier in: 15 minuten waarin je alleen maar mag piekeren – maar daarbuiten niet meer. Ga pas weer naar bed als je je echt slaperig voelt. Op die manier leer je je bed weer te associëren met slaap.