Wat je dromen vertellen

Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Redacteur Janneke Gieles gaat op onderzoek uit.

Waarom dromen we?

Terwijl ik zat te worstelen met de eerste versie van dit artikel, droomde ik ’s nachts dat ik een vliegtuig moest halen. Er was tijd genoeg, ik moest alleen nog even mijn koffer pakken. Maar op de een of andere manier kon ik niet goed bedenken wat ik mee moest nemen. Kleren, maar welke?

Een warme trui, een zomers jurkje? Bij de schoenen bleef ik eindeloos hangen – ik pakte uiteindelijk acht paar in. Niet zo handig, want nu paste er niets meer bij. Intussen tikte de klok maar door: ik zou mijn vliegtuig toch echt gaan missen als ik die koffer niet snel ingepakt kreeg.

Ik heb wel vaker dergelijke dromen bij deadlines. Terwijl de inleverdatum nadert, komt het moment dat het vliegtuig of de trein vertrekt steeds dichterbij in mijn droom. En zoals ik overdag aan het schrijven en schrappen ben, zo kom ik er ’s nachts maar niet uit wat ik moet meenemen op reis.

Onze dromen gaan door op wat ons overdag bezighoudt, zegt de Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Milton Kramer in zijn boek The dream experience. Net zoals een soapserie aan het einde van elke aflevering nog allerlei onopgeloste kwesties heeft, hebben wij nog allerlei onafgemaakte emoties, gedachten en problemen als we naar bed gaan.

In onze dromen gaan we daarmee aan de slag, waarbij we ze vergelijken met eerdere, soortgelijke ervaringen en emoties en tot een soort oplossing proberen te komen. Hoe goed we daarin slagen, heeft direct invloed op ons humeur, zegt Kramer: het bepaalt of we klaar zijn om een nieuwe dag tegemoet te treden, of met ons verkeerde been uit bed stappen en liefst weer onder de dekens wegkruipen.

Kramer baseert zijn theorie op eigen onderzoek. In de jaren zeventig ontdekte hij dat proefpersonen na een nacht slaap veel minder intense en uiteenlopende gevoelens hadden dan de avond ervoor, en over het algemeen beter gehumeurd wakker werden. Nader onderzoek bevestigde zijn vermoeden: niet de slaap, maar de inhoud van onze dromen hangt samen met die stemmingsverandering gedurende de nacht. Wat we doen, maar vooral de personages die in onze droom verschijnen, lijken te bepalen hoe vrolijk we ons de volgende ochtend voelen.

Droomduiding 2: Wat onthult herhaling in dromen?

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat droomde ik ook weer?

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Alles uit de dag willen halen

Lees verder
Advies

Waarom heb ik van die angstige dromen?

Lees verder
Artikel

Goed slapen na de bevalling

Lees verder
Artikel

Naar bed in het lab

Lees verder
Advies

Ik droom van mijn ex

Lees verder
Artikel

De betekenis van dromen

Lees verder