01

Wat is autisme?

Naar schatting heeft 1 op de 100 een vorm van autisme. Bij hen is de bedrading in de hersenen anders dan bij de meeste mensen. Maar er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat autisme niet alleen een aandoening van het brein is, maar van het hele lichaam. Zo hebben mensen met autisme opvallend vaak darmklachten.

Autisme is in 83 procent van de gevallen erfelijk. De genetische aanleg wordt onder invloed van nog onduidelijke factoren geactiveerd tijdens de zwangerschap. Iemand wordt dus autistisch geboren. Autisme komt twee keer zo vaak bij mannen voor dan bij vrouwen. Hoe dat komt, is (nog) niet precies bekend. Het vermoeden bestaat dat het vrouwelijk gen een beschermende werking heeft. Daarnaast wordt autisme bij vrouwen minder goed herkend omdat zij er vaak anders mee omgaan.

Voorheen werden mensen met autisme ook wel ‘autisten’ genoemd, maar dat is nu niet meer gebruikelijk omdat het als beledigend wordt ervaren. Het is immers een psychische aandoening die je hébt en niet bént.

02

Verschillende vormen van autisme

Tot voor kort werd er een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Omdat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is voor dit onderscheid, spreken de meeste professionals tegenwoordig alleen nog van een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Wel zeker is dat er een laag en een hoog erfelijke variant bestaat – dan zijn er meerdere mensen in de familie met autisme.

De onderlinge verschillen tussen mensen met autistische trekjes zijn groot. De een is het liefst alleen, terwijl de ander juist altijd op zoek is naar contact. Verstandelijke beperkingen komen voor, maar ook juist hoge intelligentie. Vaak wordt er daarom vooral gekeken naar hoe sterk autistisch iemand is.

Basistraining

Omgaan met autisme

  • Met autisme-expert Annelies Spek
  • Concrete adviezen over communicatie
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-
03

Wat zijn de kenmerken van autisme?

Een eigenaardig taalgebruik, alles letterlijk nemen, moeite hebben met contact of juist op een nogal directe manier op iemand afstappen: de kenmerken van autisme vallen vooral op het gebied van sociale interactie op.

Daarnaast is repetitief en gefixeerd gedrag ook karakteristiek voor mensen met autisme. Ze kunnen helemaal opgaan in één onderwerp, zijn bovenmatig gevoelig voor prikkels, vaak sterk gehecht aan vaste gewoontes en kunnen obsessief gedrag vertonen.

Dit soort eigenschappen zijn lastig voor zowel autistische mensen zelf als voor hun omgeving. Toch heeft autisme ook positieve kanten. Zo zijn mensen met autisme over het algemeen bijzonder goed in het opmerken van details, zijn ze vaak heel analytisch, zorgvuldig en creatief.

04

Autisme bij kinderen

Als ouder merk je vaak wel dat er iets anders is aan je kind, maar kun je je vinger er niet op leggen. Je kind maakt bijvoorbeeld weinig oogcontact, heeft moeite met het uiten van emoties of raakt helemaal van de rel als dingen anders lopen dan normaal.

Vaak vindt hij of zij moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenootjes of wordt zelfs gepest. Het is natuurlijk lastig om je kind te zien worstelen. Bovendien kan een autistisch kind soms een zware stempel drukken op de rest van het gezin.

Als autisme wordt vastgesteld, is dit vaak zowel een schok als een opluchting. Door de diagnose is er meer begrip en kunnen ouders leren hoe ze het beste met hun kind met autisme kunnen omgaan. Bij ernstige vormen van autisme kan specialistische hulp uitkomst bieden. Zo hebben zwaar autistische kinderen soms veel baat bij een autismegeleidehond.

TEST
Doe de test »

Herken je autistische trekjes?

05

Autisme bij volwassenen

Autisme is niet te genezen. Wel leren veel autisten er in de loop der jaren mee om te gaan. Soms met behulp van bijvoorbeeld sociale vaardigheidstraining. Het komt ook regelmatig voor dat mensen pas op latere leeftijd ontdekken dat ze autisme hebben. Voor hen valt er dan veel op z’n plek.

Leven met een partner met autisme is doorgaans niet makkelijk. Je wil immers graag dat je geliefde zich in je inleeft en dat vermogen ontbreekt vaak. Ook het verkeerd lezen van non-verbale signalen en je woorden heel letterlijk nemen, kan tot onbegrip en conflicten leiden.

Kinderen die opgroeien met een ouder met autisme missen vaak warmte. Omdat hun vader of moeder meestal ook niet zo flexibel is, is er vaak veel ruzie in huis. Het kan daarom verstandig zijn om als gezin in therapie te gaan.

Video's over Autisme

Video

5 vragen over autisme: wat is het en hoe ga je ermee om?

In deze video beantwoordt psycholoog Sander Begeer 5 vragen over autisme. Wist je dat het ook zijn positieve kanten heeft?
Bekijk video
Video

Filemon Wesselink over zijn autisme: 'Eigenlijk iets gewoons'

Filemon Wesselink: ‘Soms ben ik gewoon niet bereikbaar voor mensen. Dat heeft te maken met mijn autistisch stoornis.’
Bekijk video

Meer over autisme

Een ogenblik geduld...
Advies

Hebben mijn kinderen autisme?

Uit autisme zich al op jonge leeftijd? En waaraan zouden we het kunnen merken?
Lees verder
Advies

Hebben mijn kinderen autisme?

Uit autisme zich al op jonge leeftijd? En waaraan zouden we het kunnen merken?
Lees verder
Advies

Hoe krijg ik op werk meer begrip voor mijn autisme?

Mijn baas heeft geen verstand van autisme. Ik heb klassiek autisme met normaal begaafde intelligenti...
Lees verder
Advies

Hoe krijg ik op werk meer begrip voor mijn autisme?

Mijn baas heeft geen verstand van autisme. Ik heb klassiek autisme met normaal begaafde intelligenti...
Lees verder
Advies

Man met autisme: ‘Mijn leidinggevende ziet mijn kwalit...

Lees verder
Advies

Burn-out voorkomen bij autisme

Mijn autistische zoon (31) werkt bij een ICT-bedrijf. Hij heeft al twee keer een burn-out gehad. W...
Lees verder
Kort

Autisme-camouflage: doen alsof je sociaal bent

Een internationaal team van psychologen heeft voor het eerst een test ontwikkeld die meet of iemand ...
Lees verder
Artikel

Filemon Wesselink over zijn autisme

Televisiepresentator Filemon Wesselink (39) heeft een lichte vorm van autisme en is daar open over. ...
Lees verder
Interview

Schrijver Judith Visser: ‘Mensen groeten kon ik niet’

Judith Visser (40) heeft asperger en leeft teruggetrokken en dicht bij de natuur. Ze is getrouwd, ma...
Lees verder
Artikel

Omgaan met autisme

Autismekenmerk 1: Moeite met informatie verwerken Kinderen met autisme vatten dingen vaak nét even ...
Lees verder
14525