Inhoud van deze online training
In deze eerste sessie staan we kortstil bij wat autisme precies is. Bij mensen met deze stoornis werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op de manier waarop iemand met autisme denkt, zich voelt en zich gedraagt.
Een praatje maken met de buren, even bellen met je moeder of vergaderen op het werk: voor iemand met autisme kan dat een enorme opgave zijn. Wat kan diegene zelf doen om te voorkomen dat hij of zij doodop raakt? En wat kun je als omgeving betekenen?
Wie-wat-waar-wanneer? Mensen met autisme willen weten wat er gaat gebeuren. In deze sessie leer je waarom het voor hen zo lastig is als het net even anders loopt.
Weet je dat mensen met autisme gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld aanraking en geluiden, maar pijn of kou minder goed voelen? In deze sessie leer je hoe dat werkt en hoe je er rekening mee kunt houden.
In deze sessie sta je stil bij de sterke kanten van autisme, want steeds meer blijkt dat het hebben van autisme óók voordelen heeft.
Een gesprek voeren kan voor iemand met autisme overweldigend zijn. In deze sessie leer je hoe je de communicatie-valkuilen omzeilt – en hoe je het autisme zelf bespreekbaar maakt bij een vermoeden daarvan.
De zorg voor een kind met autisme is voor veel ouders zwaar. In deze sessie krijg je daarom niet alleen opvoedtips, maar je staat ook stil bij de zorg voor jezelf en voor je relatie: ‘Stap 1 is: accepteren dat je af en toe ook iemand van buiten nodig hebt.’
In deze laatste sessie leer je over de overlap van autisme met andere persoonlijkheidskenmerken. Hoe komt het bijvoorbeeld dat mensen met autisme vaker last hebben van een depressie?
Je weet nu wat autisme is en hoe het zich kenmerkt, maar het kan soms nog best een uitdaging zijn om hier in de praktijk mee om te gaan. Daarom ga je in deze sessie oefenen met advies geven aan anderen.
Iedereen pakt het op zijn eigen manier aan, leer in deze sessie hoe anderen omgaan met autisme.
Je hebt de hele training doorlopen. We hopen natuurlijk dat de training je meer duidelijkheid en houvast heeft gegeven. Misschien heeft de training emoties losgemaakt of zou je graag met je naaste willen praten. In deze laatste sessie sluit je af met een reflectieoefening.
Maak het leven met autisme aangenamer, voor jezelf én de ander
- Over de belangrijkste kenmerken en de kracht van autisme
- Hoe je talenten en beperkingen herkent bij iemand met autisme
- Hoe je rekening houdt met prikkelgevoeligheid en (on)voorspelbaarheid
- Voorkomen van communicatie-valkuilen
- Autisme bij kinderen inzichtelijk krijgen
- Incl. inzichtelijk autisme-factsheet voor jezelf of je omgeving
Waarom Psychologie Academy?

Werk zelfstandig aan je zelfontwikkeling wanneer het jou uitkomt

Wij werken met de beste psychologen, therapeuten en wetenschappers

Je volgt de training in een veilige besloten leeromgeving
Veelgestelde vragen
Deze online training over autisme is interessant voor iedereen die een partner, vriend, collega, kind of een ander familielid heeft met autisme. Lees alles wat je aanspreekt en haal uit de training wat je kunt gebruiken. Je krijgt meer begrip voor beperkingen én de positieve kanten van autisme.
Nee, in principe volg je deze online training zelfstandig en in je eigen tempo.
Je kunt direct na betaling beginnen met de online training. Je ontvangt binnen 24 uur een e-mail met inloggegevens en een link naar het leerplatform om in te loggen. Je start wanneer het jou uitkomt.
Als cursist heb je tot 1 jaar na aanvang toegang tot de online training.
Ga naar de inlogpagina en klik op “wachtwoord vergeten”.
Je komt dan op de pagina waar staat: Vul hier je e-mailadres in. Je ontvangt dan een e-mail met instructies over hoe je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.
Ja, wanneer je alles sessies hebt afgerond, kun je een certificaat van deelname downloaden. Dit certificaat kun je opslaan en gebruiken als bewijs voor bijvoorbeeld je werkgever dat je de training hebt gevolgd.
Dit zeggen anderen over deze training