01

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief persoon (HSP) heeft een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en ervaart meer en intenser dan anderen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, waarvan evenveel vrouwen als mannen.

Sinds het Amerikaanse psychologenkoppel Elaine en Art Aron de term hoogsensitiviteit in de jaren negentig introduceerde, stapelt het onderzoek ernaar zich op. Hoogsensitiviteit lijkt te gaan over diepgaande informatieverwerking in de hersenen.

Onderzoekers gaan er op dit moment vanuit dat niet-HSP’s een soort filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. Deze gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. Bij een HSP ontbreekt dat filter. Er komt dus veel informatie binnen, die allemaal moet worden verwerkt. Hoe dit precies in zijn werk gaat moet nog onderzocht worden.

Maar onderzoek laat wel zien dat de hersenen van HSP’s informatie grondiger en nauwkeuriger verwerken.

Sommigen HSP-professionals zijn van mening dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid dezelfde betekenis hebben. Hoogsensitiviteitsexpert Elke van Hooft ziet dat anders. Hoogsensitiviteit ziet zij als het hierboven beschreven persoonlijkheidskenmerk. Hooggevoelig zijn ziet zij als soms overgevoelig of snel emotioneel reageren.

02

Kenmerken van een HSP

De gevoeligheid voor prikkels en diepgaande informatieverwerking van HSP’s uiten zich in verschillende hsp symptomen.

Voordelen voor HSP’s zijn bijvoorbeeld dat je foutjes en details opmerkt die niemand anders had gezien, en dat je sociale processen doorziet. Je bent empathischer en vaak ook creatiever. Daarnaast merk je details en foutjes op die niemand anders had gezien, je kunt intens genieten van muziek en kunst en bent alert op gevaar. 

Maar er is ook een keerzijde. Je kunt als HSP bijvoorbeeld dingen te persoonlijk opvatten en communicatieproblemen hebben met niet-HSP’s. Uit onderzoek  is daarnaast gebleken dat mensen die hoogsensitief zijn sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak, maar dat ze na afloop van de taak meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren dan mensen die niet hoogsensitief zijn. 

Of iemand die hoogsensitief is zich goed voelt, hangt vooral af van de omgeving. Zo loopt een HSP in een slechte omgeving meer risico op angsten en depressies dan een niet-HSP. Maar als de omstandigheden positief zijn doen HSP’s het zelfs béter dan niet-HSP’s. Ze hebben een betere gezondheid, zijn vaak sociaal competenter en hebben succesvollere carrières.

Denk jij hoogsensitief te zijn? Met deze hooggevoelig test krijg je een indicatie.

Training

Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Ontdek hoe je als hoogsensitief persoon (hsp) tot bloei komt
bekijk de training
Nu maar
€ 95,-
03

Hoogsensitief kind

Een betrouwbaar, valide instrument om te meten of je kind hoogsensitief is bestaat nog niet. Wel beschrijven experts verschillende symptomen die veel voorkomen bij hooggevoeligheid. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • HSP kinderen hebben een groot inlevingsvermogen. Ze zijn zeer goed in staat rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen. Vaak zijn hoogsensitieve kinderen ook creatief.
  • Hoogsensitieve kinderen kunnen driftig reageren als ze overprikkeld raken.
  • Een HSP kind reageert sneller emotioneel. Alles raakt hen dieper. Hoogsensitieve kinderen kunnen overlopen van de impact van bepaalde prikkels.
  • Een hooggevoelig kind heeft moeite met verandering.

Er zijn verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De welbekende drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – spelen daarbij een belangrijke rol. Je helpt je kind onder meer door voor routines te zorgen, rustmomenten in te bouwen en door de positieve kanten van je kind benoemen.

In de basistraining Begrijp je hoogsensitieve kind duik je in de wereld van een HSP kind.

04

Omgaan met HSP

Als je hoogsensitief bent is het van groot belang dat je je omstandigheden optimaal probeert in te richten. Omring jezelf met mensen en omstandigheden die een positieve invloed op je hebben, en probeer negatieve omstandigheden waar mogelijk te veranderen. Ervaar je bijvoorbeeld veel onrust in de relatie met je partner? Probeer dan te ontdekken hoe je elkaar beter kunt leren begrijpen.

Voor een HSP is het heel belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Raak je toch overprikkeld? Zorg er dan voor dat je goed herstelt. Rust, harmonie en zelfzorg zijn heel waardevol voor mensen die hoogsensitief zijn. Het aanvoelen en bewaken van grenzen speelt dus een belangrijke rol in het omgaan met hoogsensitiviteit.

In de Hooggevoelig special van Psychologie Magazine lees je nog veel meer over onder andere omgaan met hoogsensitiviteit. 

 

TEST
Doe de test »

Ben je hooggevoelig?

05

HSP en werk

In Nederland heeft 15 procent van de werknemers weleens een burn-out gehad, maar onder mensen met een verhoogde gevoeligheid voor prikkels blijkt dat percentage nog veel hoger. Uit een enquête onder 1500 Nederlandse hoogsensitieve personen (HSP’s) bleek dat meer dan de helft van hen een burn-out heeft of heeft gehad. 

Uit onderzoek blijkt ook dat HSP’s meer kans hebben op stress, concentratieproblemen en overmatige emotionaliteit op de werkvloer. Dat is niet gek, aangezien HSP’s meer prikkels waarnemen en informatie diepgaander verwerken. Het is vaak moeilijk gedijen in moderne bedrijven, met hun drukke kantoortuinen en eisen als snel en flexibel zijn.

Of iemand die hoogsensitief is op het werk floreert of juist niet, hangt voor een groot deel af van de omstandigheden. Ze zijn de eersten die ‘omvallen’ als de werkomstandigheden slecht zijn, maar kunnen extra profiteren van positieve veranderingen op het werk, een goed gesprek met een leidinggevende of collega – of een rustige werkplek. Als HSP is het dus heel belangrijk om een rustige werkomgeving te creëren

Video's over Hoogsensitief

Video

Hooggevoelig: zo geef je grenzen aan

Leer beter je grenzen bewaken en breng je bijzondere talenten tot bloei. In deze video legt Elke van...
Bekijk video
Video

Arthur Japin over zijn hoogsensitiviteit

‘Je bent anderen een stap voor’
Bekijk video
Video

Actrice Marian Mudder over hoogsensitiviteit: ‘Ik leef voo...

Ook bekende Nederlanders zijn hoogsensitief. Dat maakt ze kwetsbaar, maar het is ook hun kracht. Ac...
Bekijk video

Meer over hoogsensitief

Een ogenblik geduld...
Artikel

6 tips om je hoogsensitieve kind te helpen

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller vermoeid. Wat je kunt doen om een hoog...
Lees verder
Artikel

6 tips om je hoogsensitieve kind te helpen

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller vermoeid. Wat je kunt doen om een hoog...
Lees verder
Artikel

Leven met hoogsensitiviteit #nofilter

Flauwekul en aanstellerij. Of in het beste geval: een modeterm. Dat is wat vaak gezegd wordt over ho...
Lees verder
Artikel

Leven met hoogsensitiviteit #nofilter

Flauwekul en aanstellerij. Of in het beste geval: een modeterm. Dat is wat vaak gezegd wordt over ho...
Lees verder
Column

Hoofdredacteur Sterre van Leer: Gewoon bijzonder

Herken je dit: dat je soms volschiet om dingen die een ander niet eens ziet – van zielige honden t...
Lees verder
Recensie

Boeken: alles over hooggevoeligheid

Van zelfhulpgidsen tot voorleesboeken: alles over hooggevoeligheid.
Lees verder
Artikel

De 4 basispatronen prikkeltypes

De een werkt pas echt lekker met een muziekje op de achtergrond, de ander kan zich dan juist niet co...
Lees verder
Interview

Boekenwijsheid: Esther Bergsma over de boeken die haar hebbe...

Esther Bergsma, hoogsensitief, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en schrijfster, kiest de boeken u...
Lees verder
Artikel

5 tips voor hoogsensitieve personen op het werk

We brengen een groot deel van ons leven door tussen veel te veel pratende, iets te hard bellende, sm...
Lees verder
Artikel

6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen

Hoogsensitiviteit is een package deal: je bent sneller moe en overprikkeld, maar ook empathischer en...
Lees verder