Ik ben gelukkig getrouwd met een ontzettend lieve man die niet ongevoelig is, maar zeker geen HSP. Dat verschil tussen ons levert soms lastige situaties op en veel compromissen.

TEST
Doe de test »

HSP-test: ben je hoogsensitief?

Toen we elkaar nog niet lang kenden, gingen we een weekendje naar Parijs. We waren verliefd, maar kregen desondanks ruzie omdat hij elk hoekje van het Louvre wilde zien, terwijl ik na één vleugel al meer dan genoeg indrukken had gehad.

Nadat ik – toch maar – achter hem aan was gesjokt langs honderden schilderijen en Etruskische, Romeinse en Egyptische beeldjes, plofte ik bloedchagrijnig en overprikkeld op het gras van de Tuilerieën. Hij werd boos en snapte niet waarom ik zo kortaf deed. Ik wilde alleen maar eten, drinken, achter mijn zonnebril verdwijnen en geen gezeur aan mijn hoofd.

Inmiddels – zeven jaar en twee kinderen verder – begrijpen we elkaar beter. Hij gaat lekker in zijn eentje door de uithoeken van een museum, terwijl ik op een fijn plekje tot rust kom en op hem wacht. Dat werkt wel, maar mijn prikkelgevoeligheid als HSP en ons verschil daarin heeft nog wel invloed op onze relatie en hoeveel we samen kunnen beleven.

Hij wil vaak meer, ik minder. Of ik wil ook meer, maar als ik meer doe, dan betaal ik daarvoor uiteindelijk een prijs. Ik raak overprikkeld, word moe en humeurig en ik trek me terug. En dat is lastig voor ons allebei.

Log in om verder te lezen.