Zo kom je over je liefdesverdriet heen

 • 603 woorden
 • leestijd is 4 minuten
 • Foto: Getty Images
Liefdesverdriet trekt in het brein dezelfde sporen als griep, depressie en cocaïneverslaving. Je kunt er dus letterlijk ziek van worden. Genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk over je ex heen bent.

Met deze tips ben je snel verlost van je liefdesverdriet:

 • Kick cold turkey af
  Snel van je liefdesverdriet afkomen? Alles wat aan een ex herinnert, wakkert het verlangen alleen maar aan. En dat doet letterlijk pijn in het brein, blijkt uit het Groningse onderzoek. Berg dus al zijn foto’s en andere spullen op uit het zicht. Vermijd plekken waar hij of zij vaak komt, of waar jullie samen vaak naartoe gingen. En: niet bellen, mailen of langsgaan.
 • Zet de voordelen op papier
  Amerikaanse onderzoekers vroegen proefpersonen met een gebroken hart om drie dagen achter elkaar een kwartier tot half uur te schrijven over de goede kanten van hun relatiebreuk. Vergeleken met de andere groepen die over de neutrale of negatieve gevolgen schreven, rapporteerde deze groep meer positieve gevoelens, zoals zelfvertrouwen en wijsheid. Meer over de kracht van schrijven? Lees het artikel: Schrijven helpt.
 • Ga uit
  Blijf niet te lang hangen in je verdriet, waarschuwt Helen Fisher: daardoor keldert het niveau van de neurotransmitter dopamine in je brein. Júíst door vrienden op te zoeken en nieuwe ervaringen op te doen, stijgt het dopamineniveau weer – waardoor je meer energie en plezier ervaart.
 • Heb seks of zoek een nieuwe liefde
  Tijdens het vrijen maakt het lichaam de hormonen oxytocine en vasopressine aan, waardoor je je gelukkiger voelt. En Amerikaanse onderzoekers ontdekten: hoe sneller je een nieuwe liefde hebt, hoe eerder je over een ‘oude’ relatie heen bent. Een nieuwe vlam leidt volgens hen af van negatieve gevoelens over de verbroken relatie.
 • Zorg goed voor je lichaam
  Duursporten, zoals hardlopen, hebben een bewezen positief effect op neerslachtigheid: de endorfines die je daarbij aanmaakt, verminderen sombere gevoelens. En kies voor gezond troosteten: koolhydraatrijk voedsel, zoals zoetigheid, stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Dat stofje is belangrijk voor een gevoel van zelfvertrouwen en ontspanning. Hetzelfde effect, maar dan gezonder, bereikt voedsel dat veel tryptofaan bevat, zoals bananen, bruine rijst, kwark en noten.
 • Laat de tijd zijn werk doen
  In een Amerikaans onderzoek verwachtten studenten dat ze drie maanden na het sneuvelen van hun relatie nog erg verdrietig zouden zijn – maar toen die drie maanden waren verstreken, bleek veruit de meerderheid alweer volop van het leven te genieten.
 • Ga hardlopen
  In het boek Runningtherapie breekt psychiater Bram Bakker een lans voor hardlopen als therapeutisch redmiddel bij neerslachtigheid. Duursporten hebben een positieve invloed op depressies. En omdat liefdesverdriet overeenkomsten vertoont met een depressie is het goed om geregeld te bewegen. De endorfine die daarbij wordt aangemaakt, vermindert sombere gevoelens. De hoeveelheid adrenaline neemt juist af, wat een positief effect heeft op onrustige gevoelens.
 • Fantaseer over een leuk leven
  Liefdesverdriet is niet alleen verdriet over de voorbije relatie, maar ook angst dat dit verdriet nooit meer voorbijgaat. In het boek Hoe lijm ik mijn gebroken hart? raadt therapeut Paul McKenna aan om elke avond twintig minuten te fantaseren over een gelukkig leven in de toekomst. Bedenk hoe je leven eruit zou zien als je over je verdriet heen bent. Volgens McKenna reageert het lichaam positief op de leuke dingen die je je inbeeldt, waardoor je sneller ‘geneest’.
 • Verander je omgeving
  Veel leed bij liefdesverdriet wordt onbewust veroorzaakt. Door je omgeving en vaste gewoonten te veranderen doorbreekt je ook de vaste – vaak onbewuste – gedachtepatronen die daarbij horen. Zelfs in een korte of moeizame relatie bouwen mensen een hele reeks routines op. Je kunt je hersenen ‘voor de gek houden’ door zo veel mogelijk associaties met je ex te vermijden. Dus luister naar andere muziek, fiets een andere route naar huis, en vermijd de plekken waar je samen kwam.

Meer artikelen over liefde? Bekijk het thema over liefdesrelaties.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het geheim van een goede relatie: pijler 7

Gelukkige stellen zijn niet perfect, ook zij maken ruzie. Maar volgens De Amerikaanse psycholoog Joh...

Lees verder
Artikel

Wat zit er achter homohaat?

Uit de ophef rondom de Nashville-verklaring blijkt dat homoseksualiteit nog steeds niet door iederee...

Lees verder
Advies

Ben ik aan het vreemdgaan?

Lees verder
Advies

Mijn ex wil helaas weinig contact met zijn zoons

Lees verder
Artikel

Sleur sluipt er zomaar in

Lees verder
Advies

Geen-bodem-syndroom

Lees verder
Artikel

Familie een veilig gevoel

Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Lees verder