De meestgestelde vragen over hooggevoeligheid

Hoogsensitief word je niet, het is een karaktereigenschap die je al je hele leven hebt. Psycholoog en redacteur Dagmar van der Neut beantwoordt de meestgestelde vragen over hooggevoeligheid.

Vanaf welke leeftijd kan hooggevoeligheid gediagnosticeerd worden?

Hooggevoeligheid is geen psychische stoornis, maar een afkorting van de persoonlijkheidseigenschap hoogsensitiviteit (HSP = Hoog Sensitief Persoon). Een op de vijf mensen wordt geboren met deze gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Je kunt dus geen diagnose krijgen; je hébt geen HSP maar je bént het. Je kunt hier een test doen om te kijken of je hier hoog op scoort.

TEST
Doe de test »

Ben je hooggevoelig?

Bij kinderen kun je merken dat ze bijvoorbeeld snel last hebben van labeltjes in kleding of harde geluiden of dat ze heel zorgzaam en empathisch zijn, of dat ze niet willen kijken naar tekenfilmpjes waar andere kinderen geen problemen mee hebben. Sommige kinderen trekken zich terug als het te druk voor ze wordt, maar er zijn ook hoogsensitieve kinderen die juist zelf heel druk worden van alle prikkels. Meld je hier aan voor de masterclass over hoogsensitieve kinderen met HSP-expert Esther Bergsma op 18 april 2019.

Hoe weet je of iemand hooggevoelig is? En hoe ga je daarmee om?

Een HSP (Hoog Sensitief Persoon) is gevoeliger voor prikkels dan de meeste mensen. Daardoor ziet en voelt hij of zij vaak meer dan anderen. Daarnaast verwerken ze prikkels en informatie ook grondiger en dieper. Dit kan fijn of nuttig zijn; ze kunnen bijvoorbeeld intens genieten van mooie muziek of kunst, of heel nauwkeurig zijn in hun werk. En ze zijn vaak heel empathisch. Maar het kan ook snel te veel zijn en een HSP heeft meer tijd nodig dan een ander om zijn ervaringen te verwerken.

Geef een HSP dus de ruimte en rust om te herstellen van prikkels, en uit je waardering voor zijn of haar gevoeligheid. Het is in principe een mooie eigenschap, maar je kunt er erg veel last van hebben onder stress of in nare omstandigheden.

Hoe kun je je het best verdiepen in hoogsensitiviteit als je zelf HSP bent zodat je er beter mee om leert gaan?

Er zijn tal van (zelfhulp)boeken over hooggevoeligheid te vinden, en ook het internet staat inmiddels vol met informatie over deze eigenschap. Het is alleen moeilijk het kaf van het koren te scheiden, lang niet alles wat er verschijnt is degelijk onderzocht. De boeken van psycholoog en HSP-grondlegger Elaine Aron blijven goed om mee te beginnen en zijn voor veel mensen een eye-opener. Psychologie Magazine ontwikkelde samen met hoogsensitiviteitsexpert Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel de online training Hoogsensitiviteit als kracht. In deze training wordt precies uitgelegd wat de kenmerken zijn, breng je in kaart waar je tegen aan loopt, leer je omgaan met prikkels en overprikkeling, en leer je wat je kunt doen om optimaal te gaan profiteren van je bijzondere talenten.

Hoe kun je het beste met prikkels omgaan? Ik raak snel overprikkeld.

Veel HSP’s ervaren twee kanten van de medaille: intens genieten van muziek is heerlijk, maar je wordt ‘gek’ van een tetterende radio die anderen slechts als achtergrondgeluid waarnemen. Meeleven is mooi, maar continu meegesleept worden in de emoties van anderen is uitputtend. Als je hier niet mee leert omgaan kun je chronisch overprikkeld raken. HSP’s hebben niet voor niets meer kans op burn-out en depressie.

De kunst is om goed je grenzen te bewaken, je omgeving te optimaliseren en veel herstelmomenten in te bouwen. Vraag dus als het nodig is om een rustigere werkplek, draag oordoppen of een koptelefoon. Ga regelmatig alleen naar buiten. Dim het licht, draag een zonnebril. Overprikkeling voorkomen is nog veel beter dan ervan herstellen! Gelukkig zijn HSP’s ook gevoeliger dan anderen voor positieve invloeden. Omring jezelf dus vooral met mensen en dingen waar je rustig en blij van wordt, dat helpt enorm als je moet herstellen van een drukke dag.

Online training

Hoogsensitiviteit als kracht

 • Omgaan met prikkels en overprikkeling
 • Leer je grenzen herkennen en bewaken
 • Ontdek hoe je als hsp tot bloei komt

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Wat is het grootste verschil tussen autisme en hooggevoeligheid?

Prikkelgevoeligheid is ook een kenmerk van autisme. Het grote verschil is echter dat mensen met autisme meestal moeite hebben met inlevingsvermogen; ze voelen niet automatisch aan wat er in een ander omgaat. Terwijl het inlevingsvermogen van HSP’s juist bovenmatig is ontwikkeld. Zij zien vaak al aan een subtiele blik of lichaamshouding wat er met iemand aan de hand is.

Ik durf niet snel te zeggen dat ik HSP ben, want mensen vinden dat al gauw aanstellerij. Tips?

Sommige mensen doen lacherig over hoogsensitiviteit. Misschien omdat er soms een wat zweverig imago aan kleeft. Je hoeft niet iedereen te vertellen dat je HSP bent of te overtuigen dat je je niet aanstelt. Mocht je dat toch graag willen: vertel mensen dat er inmiddels vrij veel onderzoek is gedaan naar deze eigenschap en dat het niets zweverigs is. Een op de vijf mensen (en dieren!) wordt geboren met een gevoeliger zenuwstelsel. Dit heeft ook een evolutionaire functie; je reageert bijvoorbeeld sneller op gevaar.

HSP’s zijn vaak ook hele goede werknemers. Het is alleen wel erg belangrijk voor je om op tijd rust te nemen en je kunt misschien niet op dezelfde manier aan alles meedoen als een ander. Als je zelf je grenzen goed bewaakt zonder daar ingewikkeld over te doen, dan zullen anderen het ook sneller accepteren. Jij hebt dat nu eenmaal nodig om optimaal te kunnen functioneren, prima toch?

Hoe kun je het beste omgaan met hooggevoeligheid bij kinderen?

Binnenkort hebben we een online masterclass met hoogsensitiviteits-expert Esther Bergsma over hoogsensitieve kinderen. Hier kun je je aanmelden voor deze masterclass. Tot die tijd alvast een paar tips:

 • Pas op voor te drukke omgevingen: hooggevoelige kinderen moeten veel energie gebruiken om alle prikkels te verwerken die op ze afkomen. Als drukte te lang aanhoudt kunnen ze daarop reageren met heftige emoties; ze worden heel boos of huilerig. Geef het kind regelmatig de mogelijkheid zich terug te trekken of af te sluiten.
 • Geef hoogsensitieve kinderen tijd om tot actie te komen
 • Doordat ze informatie diepgaand verwerken duurt het vaak wat langer om opdrachten te volbrengen
 • Help het kind zijn gevoeligheid te zien als talent
 • Help je kind begrijpen dat het gevoeliger is dan de meeste anderen, en dat dat niet slecht is maar juist mooi. Ze kunnen meer genieten, zijn creatiever, hebben vaak een positief effect op anderen. Wie zijn sensitiviteit ziet als talent wordt veerkrachtiger!

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
 • Meer over

  Hooggevoeligheid

  Hoog sensitieve personen (HSP) zijn extra gevoelig voor prikkels. Dat kan lastig zijn, mensen met deze karaktertrek zijn sneller moe en overprikkeld. Maar in de juiste omgeving kan hooggevoeligheid voordelen opleveren.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo help je een hoogsensitief kind

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller driftig. Geen wonder: de wereld is bom...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Verhaal

Mijn kind is hoogsensitief – en nu?

Lees verder
Verhaal

Aarden tijdens een retreat voor hoogsensitieve personen

Lees verder
Test

Ben je hooggevoelig?

Lees verder
Interview

Cabaretière Karin Bloemen: ‘Juist door te voelen kom je tot iets moois’

Lees verder
Artikel

Gebruik je hooggevoeligheid als kracht

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je gevoeligheid

Lees verder