Meer over

Werk

Welk type werk als betekenisvol voelt, is voor iedereen anders. Ben je ontevreden of twijfel je aan het nut van je werk? Soms kan het helpen om anders tegen je werk aan te kijken; misschien valt er nog een mouw aan te passen. Of is het toch tijd voor een andere baan?

Luk Dewulf

Werk en burn-out

Meer over Werk

Artikel

‘Hoe vind je het zelf gaan?’

Het jaarlijkse verplichte nummer op het werk komt er weer aan: het functioneringsgesprek. Met deze t...

Lees verder
Artikel

Ach, wie mist dat rolletje plakband nou?

Jatten van de baas doen we, wees eerlijk, allemaal. Een gebrek aan moreel besef is niet de oorzaak, ...

Lees verder
Advies

Burn-out voorkomen bij autisme

Lees verder
Advies

Sinds mijn burn-out ben ik bang om te rijden

Lees verder
Advies

Sinds mijn burn-out denk ik: wat wil ik echt?

Lees verder
Artikel

De ideale werkplek

Ramen die niet open kunnen, lawaai en overal om je heen collega’s: we worden er doodongelukkig van...

Lees verder
Artikel

De 7 wetten van het onderhandelen

De onderhandelingen met je baas zitten muurvast, dat budget voor je favoriete project krijgt je er m...

Lees verder
Artikel

Angst op de werkvloer

Nachten wakker liggen van die presentatie, met het zweet in je handen naar je functioneringsgesprek,...

Lees verder
Verhaal

Werken met gevoel(ens)

De hele dag glimlachen tegen klanten, patiënten aanhoren zonder zelf somber te worden, professionel...

Lees verder
Artikel

Hoe sporters denken over de kunst van het pieken

Lees verder
Interview

Pubers met een burn-out

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Lees verder
Verhaal

Filosoof Damiaan Denys: waarom is Nederland uitgeput?

Lees verder
Interview

Youtube-er Lize Korpershoek over haar burn-out ‘Waarom voelde ik me zo schuldig en slecht over mezelf?’

Lees verder
Video

Eerste hulp bij burn-out

Bekijk video
Artikel

De dag door met kalme energie

Lees verder
Artikel

Versimpel je leven

Lees verder
Kort

Dansen tegen een burn-out

Lees verder
Verhaal

Praten op je werk over psychische problemen

Lees verder
Artikel

Deze alarmsignalen duiden op stress

Lees verder
Interview

Sophie Hilbrand: ‘Een derde burn-out kan ik misschien niet voorkomen’

Lees verder
Kort

Burn-out werkt lang door

Lees verder
Training

Stress de baas

Lees verder
Interview

Pesten op het werk: ‘Ze moeten me niet’

Lees verder
Nog meer over

Werk

De een zoekt het in het redden van de Chinese reuzensalamander; een ander wil gewoon het beste brood van het dorp bakken. Ben je niet tevreden in je werk? Het kan helpen om anders tegen je werk aan te kijken. Zijn er taken die je kunt afstoten of juist naar je toe trekken om je baan interessanter te maken (job crafting)? Denk aan begeleiding van een nieuwe collega of lid worden van de ondernemingsraad. Het kan ook helpen om je baan in een ander licht te bekijken. Als kapper kun je jezelf beschouwen als ‘haarknipper’, maar ook als ‘iemand die helpt mensen te laten stralen’.

Ontevredenheid over het werk zelf, over de leidinggevende en collega’s weegt voor de meeste mensen zwaarder dan bijvoorbeeld ontevredenheid over salaris of promotiekansen. Sommige problemen zijn misschien maar tijdelijk. Het is heel gebruikelijk dat je aanvankelijke gevoel van nieuwigheid en opwinding over een baan na een paar maanden wat afslijten. Maar uit onderzoeken blijkt dat na die dip de werktevredenheid na verloop van tijd vanzelf weer toeneemt.

 • Lastige collega’s

  Emotionele mishandeling en pestgedrag van collega’s is aanleiding om op te stappen, ter bescherming van je eigen gezondheid. Misschien mag je bepaalde collega’s gewoon niet. Als dat het geval is, bedenk dan waarom. Kunnen ze daar iets aan doen of is het je eigen probleem? Als je vindt dat ze slecht werk leveren, hoe komt dat dan? Hebben ze te weinig kennis, werken ze niet zo hard, heb je onrealistische verwachtingen van ze? Blijf constructief en praat met je leidinggevende als je ziet dat het groepsproces eronder lijdt.

 • Sollicitatie

  Solliciteren op teenslippers, jezelf meer af- dan aanprijzen… sollicitanten maken heel wat basisfouten. Enkele tips:

  • Glimlach – maar alleen als je vindt dat er iets te lachen is. Sollicitanten die onecht lachten, werden beoordeeld als het minst geschikt voor de baan; oprechte glimlachers kregen de beste baankansen toegedicht.
  • Geef een ferme handdruk. Het is een cliché, maar onderzoek laat zien: wie een stevige hand geeft, maakt een betere eerste indruk. Achter een slap handje vermoeden we een verlegen, neurotisch type; aan een sterke handdruk koppelen we een extraverte persoonlijkheid die openstaat voor nieuwe ervaringen.
  • Focus op je gesprekspartner. Je voert het gesprek niet om jezelf in het zonnetje te zetten, maar om duidelijk te maken wat uw meerwaarde is voor deze werkgever. Geef je gesprekspartner zo mogelijk een compliment.
  • Benadruk wat jullie met elkaar gemeen hebben. Daarmee benut je het ‘similar-to-me’-effect: we vereenzelvigen ons eerder met degenen met wie we iets gemeen (denken te) hebben. Door de overeenkomsten met de werkgever te belichten vergroot je de kans dat deze denkt: ‘Die past in het bedrijf!’

 • Stress

  Een te hoge werkdruk lijkt een collectieve kwaal. We voelen ons opgejaagd, nemen klussen mee naar huis, hebben het gevoel dat het werk nooit af is en dat we eigenlijk tekortschieten. Vroeger kwam een collega aan je bureau iets aan je doorgeven. Nu komt er de hele dag een lawine aan informatie op je af via mail, Twitter, Facebook, de telefoon. Veel mensen verwarren die informatie-overload met werkdruk.

  Het werk is nooit klaar, nooit goed genoeg. Mensen hebben soms irreële verwachtingen van zichzelf. Ze willen op een dag zes dingen gedaan hebben, terwijl als ze er twee goed gedaan hebben, ze al een hele pief zijn. De lat kan dus vaak een stukje lager, en dan is het nog steeds meer dan goed genoeg. En wat werkstress ook helpt te verminderen: Geef jezelf een schouderklopje als je een taak goed verricht hebt. Dat verhoogt je zelfvertrouwen en je werkplezier.

 • Gezonde balans

  De baas zijn over je werk en je werktijden vergt volgens haar een nieuwe manier van denken. ‘Zoveel vrijheid vraagt om zelfkennis: wat heb je nodig om effectief en prettig te kunnen werken en leven?’ Waar werk je het best, op welke tijden, hoeveel structuur heb je nodig en hoe houd je contact met de basis?

  Dankzij de moderne technologie kunnen we in principe altijd en overal werken. Handig, want door de recessie moet er met minder mensen meer werk verricht. En om onze baan te behouden doen we er nog een schepje bovenop. Totdat gezond doorbuffelen omslaat in een ongezonde situatie. Het onderscheid houdt vooral verband met iemands houding. Bevlogen mensen vinden hun werk interessant, ze worden naar hun werk toegetrokken. Werkverslaafden willen weg van gevoelens van onvrede of nutteloos zijn. Ze werken om te vermijden dat ze zich rot voelen. Zolang ze aan het werk zijn, hoeven ze niet te voelen.