Werk je te hard?

Alsmaar doorbuffelen: niet omdat je zoveel plezier in je baan hebt, maar omdat je van jezelf veel en hard aan de slag moet zijn. Zo'n 8 procent van de Nederlandse werkenden lijdt aan een werkverslaving - en loopt daardoor meer kans op een burn-out of depressie. Een goede reden om te testen of u ook in de gevarenzone zit.

Om kwart over elf ’s avonds stuur je nog snel een sms’je naar je collega over die belangrijke afspraak morgenochtend. Daar denk je nu pas aan omdat je op kantoor tot laat met andere dingen bezig was; op de valreep mailde een collega vanaf haar vakantieadres en daar moest je natuurlijk op reageren.

TEST
Doe de test »

Werk je harder dan gezond voor je is?

Dankzij de moderne technologie kunnen we in principe altijd en overal werken. Handig, want door de recessie moet er met minder mensen meer werk verricht. En om onze baan te behouden doen we er nog een schepje bovenop. Totdat gezond doorbuffelen omslaat in een ongezonde situatie. Wanneer is er sprake van een werkverslaving?

Het onderscheid tussen werkverslaafden en gewoon bevlogen werknemers zit ‘m niet in het aantal werkuren, stelden hoogleraar Wilmar Schaufeli en mede-onderzoekers de afgelopen jaren vast; beiden steken ongeveer evenveel tijd in hun werk. Het verschil houdt vooral verband met iemands houding: bij workaholics is die zowel dwangmatig als overmatig. Je bent dus een workaholic wanneer je heel hard werkt én dat niet doet omdat je het leuk vindt maar omdat je van jezelf móét. Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar bevlogenheid en werkverslaving, en stelde vast dat

Log in om verder te lezen.

auteur

Paulien Bakker

» profiel van Paulien Bakker

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat zegt uw bureau over uw persoonlijkheid?

Een beeldscherm vol Post-its wijst op stress, een vrolijk gedecoreerd kantoor verraadt dat uw colleg...

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

Blunders op de eerste werkdag

Lees verder
Test

Wat is je rol in een team?

Lees verder
Artikel

Weer zin in je baan

Lees verder
Advies

Ik wil ook graag een sociaal leven en ander werk

Lees verder
Advies

Ik ben niet gelukkig op mijn werk

Lees verder
Advies

Geen wij-gevoel met die collega

Lees verder