Als abonnee ontvang je als één van de eersten de nieuwste Psychologie Magazine gratis thuisbezorgd.

‘We bieden een luisterend oor, dat is vaak al genoeg’

 
Dit artikel wordt je aangeboden door de Alles Oké? SupportlijnDit artikel wordt je aangeboden door de Alles Oké? Supportlijn
 
Gaat het even niet zo lekker? Dan kun je als jongvolwassene bellen of chatten met de Alles Oké? Supportlijn. Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of groot. Want, zo ervaart vrijwilliger Seema Ouweneel, praten lucht op.

Seema is al ruim twee jaar vrijwilliger bij de Alles Oké? Supportlijn (een initiatief van de Kindertelefoon). Eén avond in de week biedt ze jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar een luisterend oor.

Verwarrende levensfase

Seema: ‘Tijdens mijn opleiding tot TA-coach (Transactionele Analyse, red.) wilde ik ook graag vrijwillig aan de slag gaan als coach. Ik ben toen bij de Kindertelefoon aa de slag gegaan. Toen ze later vroegen of ik ook voor Alles Oké? wilde werken, leek me dat meteen leuk. Jongvolwassenheid is een interessante levensfase. Er gebeurt zoveel.

Alles is in transitie. Dat weet ik nog van mezelf. Het kan daardoor een heel verwarrende periode zijn. Je bent geen kind meer, maar ook nog geen volwassene. Je krijgt andere verantwoordelijkheden en dat kan echt even zoeken zijn. Veel dingen zijn ook nieuw.

Ik kan me goed voorstellen dat je daarbij wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Of even de bevestiging wilt krijgen dat je ergens goed aan doet.’

Emotionele problemen

Jongeren kunnen elke dag tussen 14.00 en 22.00 uur bellen of chatten met de Alles Oké? Supportlijn. Helemaal gratis en anoniem. Sinds de start hebben de vrijwilligers al meer dan 35.000 gesprekken gevoerd.

Waarover jongeren bellen, verschilt. ‘Van seksualiteit en gedoe in de relatie tot depressies en vragen als “hoe lig ik in de groep?”’, vertelt Seema.

‘De meeste gesprekken gaan over emotionele problemen. Tijdens de coronacrisis ging het vaak over studieproblemen, eenzaamheid en spanningen in studentenhuizen of thuis bij de ouders. Deze thema’s zien we overigens nog steeds veel voorbijkomen.’

In beweging zetten

Seema vindt het leuk om met de jongeren in gesprek te gaan. ‘Ze weten vaak wel wat ze willen, alleen zijn ze wat “verlamd” geraakt. Met de vragen die we stellen, helpen we ze.’ Want, zo zegt Seema, de jongeren maken zelf de keuze.

Vaak vraag ik dan ook: wat is de eerste stap die je kunt zetten, wat werkt voor jou het beste? Of: wat zou je een vriend of vriendin adviseren? Daarmee maak je het meteen concreet.

Het is dus vooral samen sparren, opties bespreken en een luisterend oor bieden. Daarbij prikkel ik vaak ook. Zo van: volgens mij weet je hartstikke goed wat je moet doen, maar wat houd je tegen?’

Je bent niet de enige

Praten lucht op. Dat krijgt Seema ook terug van de jongeren. ‘Maar ook dat ze het fijn vinden om te horen dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn zoveel jongeren die niet lekker in hun vel zitten en het soms even niet weten. Als je hen dat vertelt, merk je ook meteen een soort opluchting.’

Betekenisvol vrijwilligerswerk

Via de Alles Oké? Supportlijn kun je in vertrouwen met iemand praten die buiten de situatie staat en luistert zonder vooroordeel.

Seema: ‘Dan is de drempel om contact op te nemen ook meteen veel lager. En wat dit werk voor mij zo bijzonder maakt, is dat ik vaak de eerste ben met wie ze hun probleem delen. Je kunt dus echt iets betekenen.

Bovendien merk ik dat mijn wereld ook groter wordt door de gesprekken. Je krijgt echt wat mee van hun belevingswereld en wat hen bezighoudt.’

Suïcidale gedachten

Het afgelopen jaar is het aantal jongeren met suïcidale gedachten flink gestegen, blijkt uit recente cijfers. Bij de supportlijn merkt Seema dat ook. ‘Er zijn best wat gesprekken die gaan over suïcidale gedachten. Waarschijnlijk ook doordat de wachtlijsten voor hulp lang zijn.

Het is bovendien iets wat niet iedereen zomaar met zijn directe omgeving deelt. Mensen schamen zich ervoor of willen anderen niet lastigvallen. Ook hierin kunnen wij dus wat betekenen, vooral door een luisterend oor te bieden. Dat voelt heel zinvol en geeft voldoening.’

Ook vrijwilliger worden, net als Seema?

Zonder vrijwilligers kan de Alles Oké? Supportlijn niet bestaan. Dus mocht je interesse hebben om op deze manier iets voor jongvolwassenen te betekenen, ga dan snel naar de website voor meer informatie. Voldoe je aan de criteria, en lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden, dan volg je eerst een trainingsprogramma. Oprechte interesse in de wereld van jongvolwassenen is natuurlijk wel nodig.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Irritaties als grootste veroorzakers van relatieproblemen

Jullie houden van elkaar, maar soms… Soms zou je hem wel met zijn rondslingerende sokken kunnen wu...
Lees verder
Branded content

Creatiever en relaxter: dit doen bomen voor je brein

Wandelen in de natuur werkt niet alleen stressverlagend, bomen zouden ook nog eens ontstekingsremmen...
Lees verder
Artikel

Crosscultureel opgroeien: Waar ben ik thuis?

Ze groeiden op in meerdere culturen omdat ze mee moesten met hun expatouders of vluchten naar een ve...
Lees verder
Artikel

Crosscultureel opgroeien: Waar ben ik thuis?

Ze groeiden op in meerdere culturen omdat ze mee moesten met hun expatouders of vluchten naar een ve...
Lees verder
Artikel

Tegenpolen: zo houd je je relatie in balans

Tegenpolen kunnen elkaar goed aanvullen, maar ook stevig botsen. Zo houd je de relatie goed, ondanks...
Lees verder
Artikel

Zorgen voor het kind in jezelf

Woedend zijn als een vriend afbelt of in elkaar krimpen van kritiek op het werk. Als je reactie niet...
Lees verder
Verhaal

Vergroot je sterke kanten

Staar je niet blind op je zwaktes, zegt de positieve psychologie: ontdek liever waar je kracht ligt,...
Lees verder
Artikel

Laat de liefde bloeien

Vijf bewezen manieren die de romantiek in een relatie terugbrengen – zelfs wanneer je al tijden ve...
Lees verder
Artikel

De 9 meestgestelde vragen over hoogsensitiviteit

Is er een verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid? Hebben HSP’s andere hersenen? Zij...
Lees verder
Artikel

Quiet quitting een nieuwe trend? Dit is waar het eigenlijk o...

In de Nederlandse media wordt de laatste weken gesproken over de nieuwe trend quiet quitting, waarbi...
Lees verder
249691