5 tips om je brein te prikkelen met water

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Vakantie in Oostenrijk
 
In, op of bij het water zijn heeft een heilzaam effect op ons. Het nodigt uit tot actie én ontspanning. En dat is precies waarnaar we verlangen tijdens de vakantie. Deze wateractiviteiten in Oostenrijk geven je brein een extra boost.

1. Uit je comfortzone 

Natuurlijk kun je elke vakantie gaan lezen en luieren, afgewisseld met een wandel- of fietstocht. Maar heel prikkelend is dat niet. Zoek daarom ook de spanning eens op door te gaan kajakken, raften, of met canyoning (klimmen, klauteren en zwemmen door een kloof). Het is natuurlijk best spannend om uit je comfortzone te stappen, maar het levert wel veel op. ‘Angst hoort bij groei,’ aldus de beroemde Amerikaanse psycholoog Susan Jeffers. ‘Elke keer als we op onbekend terrein komen en niet zeker weten of we iets tot een goed eind kunnen brengen, krijgen we ermee te maken. Maar alleen door het te dóén kunnen we die angst verminderen. Dus durf je iets niet? Feel the fear and do it anyway.

Waar te doen? 
Gave stroomversnellingen, groene oevers, mooie bergen en hier en daar een waterval: Oostenrijk is perfect voor kajakken, raften en canyoning. Een van de meest uitdagende routes is de Ötztaler Ache in Tirol. Mooi kanoen en kajakken kun je onder andere in het Saalachtal, langs het riet van de NeusiedlerSee en op de ‘Paddelweg’ op de Drau.

Grot-kanoën vlakbij de Klopeiner See in Suedkaernten, het zuiden van Oostenrijk / © Tourismregion Klopeiner See Suedkaernten GmbH

2. Ga samen zwemmen

Door samen iets actiefs te doen versterk je de emotionele band. Dat komt omdat bewegen – en zeker vooruit bewegen – ook tot psychologische beweging kan leiden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat synchroon bewegende mensen hun denkbeelden, gevoelens en doelen meer op elkaar afstemmen. Sommige onderzoekers noemen synchroon bewegen, zoals suppen of zwemmen, zelfs ‘sociale lijm’. Want tussen mensen die dit doen, ontstaan naast verbinding ook automatisch meer empathie en positieve gevoelens.

Waar te doen? 
Oostenrijk heeft prachtige meren en rivieren waar je een heerlijk frisse duik kunt nemen. Bijvoorbeeld in de Donau in de Wachau, waar je mooie, ongerepte zand- en kiezelstranden vindt. In Karinthië, dat in het zuiden van de Alpen ligt, vind je de Wörthersee. Door het relatief zonnig en warm klimaat is het water hier in de zomer al snel 25 graden. Ontdek hier meer mooie meren.

Zwemmen in de Traunsee in Oberoesterreich / © Oesterreich-Werbung Marco Rossi 

3. Kom tot rust aan de waterkant

Water heeft een kalmerend effect op ons. Zo blijkt uit een studie dat mensen die in de buurt van water wonen 22 procent minder kans hebben op een depressie of angststoornis. Een beetje staren over het water is ontspannend voor je ogen – dus leg die smartphone vooral weg. En ook ons oerbrein komt tot rust door het weidse uitzicht omdat het niet alert hoeft te zijn voor onverwachts gevaar. Diana Deutsch, hoogleraar psychologie aan de universiteit van California, vermoedt daarnaast dat we het gekletter van een waterval als prettig ervaren omdat we geëvolueerd zijn in een omgeving met stromend water.

Waar te doen?
In Oostenrijk vind je de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen in SalzburgerLand. Vanaf een hoogte van 380 meter stort het water met veel geraas de diepte in. Niet alleen is deze waterval een prachtig natuurschouwspel om gewoon naar te kijken, de fijne waternevel heeft ook een therapeutische werking: je kunt vrijer ademhalen. Nog een paar mooie watervallen: Mason-waterval in Voralberg, Wildensteiner-waterval in Kärnten, Stuiben-waterval in Ötztal en de Grawa-waterval in de oostelijke Alpen in Tirol.

Krimmler watervallen in  / © SalzburgerLand Tourismus GmbH

4. Duik kopje onder

Gun jezelf een ontzagwekkende ervaring, zoals (wrak)duiken of snorkelen in een meer met een prachtige onderwaterwereld. De confrontatie met iets ‘groots’ heeft namelijk als effect dat je minder op jezelf gericht raakt, ontdekte psycholoog Michelle Shiota van de Arizona State University. Voor het onderzoek vroeg Shiota de deelnemers om momenten voor de geest te halen waarop ze ontzag ervoeren. Onder andere natuurwonderen, bovenmenselijke prestaties van Olympische medaillewinnaars en muziekstukken werden genoemd. Uit de vragenlijsten – waarin werd gemeten hoe ze tegen zichzelf en de wereld aankeken – kwam naar voren dat de deelnemers hun ego, individuele wensen en prestaties minder belangrijk vonden na zo’n ontzagwekkende ervaring. Ze kregen meer oog voor het feit dat we allemaal onderdeel zijn van een groter geheel.

Waar te doen?
De Oostenrijkse meren zijn een paradijs voor duikers. Een van de favorieten is de Klopeiner See, het warmste zwemmeer van Oostenrijk. Je kunt hier zowel duiken als leren duiken. In het heldere en koude water van de Achensee kun je naar tal van autowrakken duiken. De Grundlsee is een van de meest veelzijdige duikwateren van Oostenrijk. Je vindt hier steile wanden, maar ook ondiep water met een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Ontdek hier nog meer mooie duikplekken.

Duiken in de Lechausee in Tirol | © www.robpixx.de Robert Schmidt 

5. Geef je speelsheid een impuls

Voldoende blijven spelen in je volwassen leven is als smeerolie voor je brein, blijkt uit onderzoek van speeldeskundige Stuart Brown. We leren ervan en het maakt ons vrolijk, ontspannen, flexibel en open voor veranderingen. In en rond het water zijn er genoeg mogelijkheden om je speelsheid een impuls te geven. Van een onverwacht bommetje in het water tot een potje beach ball of een watergevecht.

Waar te doen?
Alle gebieden in Oostenrijk nodigen uit om te spelen. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er allerlei activiteiten in de frisse buitenlucht aan of op het water en waar je tegelijkertijd tot rust komt in de natuur. Omringd door een decor aan mooie bergen.

Actief in Oostenrijk

De Oostenrijkse natuur biedt een rijkdom aan mogelijkheden voor een actieve vakantie aan het water. Het land telt meer dan vierhonderd meren, kronkelende rivieren, bergbeekjes en razende watervallen waar je de kracht van de natuur kunt ervaren. Van wandelen en fietsen tot zwemmen, canyoning, raften en zeilen. Laat je inspireren op austria.info/nl en droom weg over dit prachtige Alpenland.

Bronnen o.a.: M.N. Shiota e.a., Images of nature, nature-self representation, and environmental attitudes, Arizona State University, 2021 / S. Brown, Play. How it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul, Penguin, 2009.

Credits hoofdbeeld: Kajakken in Plansee in Tirol | © Oesterreich Werbung Johannes Hulsch

Lees ook deze artikelen

Altijd in de werkstand
Advies

Altijd in de werkstand

Ik vind mijn werk ontzettend leuk, maar in mijn vrije tijd kan ik het erg moeilijk loslaten. Ik denk er vaak aan en als er nog iet...
‘We bieden een luisterend oor, dat is vaak al genoeg’
Branded content

‘We bieden een luisterend oor, dat is vaak al genoeg’

Gaat het even niet zo lekker? Dan kun je als jongvolwassene bellen of chatten met de Alles Oké? Supportlijn. Geen onderwerp is te...
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Oproep: deel je geheim
Artikel

Oproep: deel je geheim

Je hebt al jaren een heimelijke liefde die je maar niet kunt loslaten en je partner weet van niets. Of je hebt schulden die je aan...
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
Tijd voor liefde
Kort

Tijd voor liefde

3,2% van de tijd ervaren we gevoelens van liefde – niet vaak dus, terwijl ze wél ons humeur een flinke boost geven, zo blijkt u...
ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’
Artikel

ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’

Raar en gemankeerd, zo voelde journalist Hanneke Mijnster (43) zich jarenlang. Het leven ging haar niet heel slecht af, maar het w...
Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie
Artikel

Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie

Somberheid, angsten, psychoses: meestal wijzen we het brein aan als boosdoener. Maar recent onderzoek laat zien dat de oorzaak van...
280849