5 tips om je brein te prikkelen met water

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Vakantie in Oostenrijk
 
In, op of bij het water zijn heeft een heilzaam effect op ons. Het nodigt uit tot actie én ontspanning. En dat is precies waarnaar we verlangen tijdens de vakantie. Deze wateractiviteiten in Oostenrijk geven je brein een extra boost.

1. Uit je comfortzone 

Natuurlijk kun je elke vakantie gaan lezen en luieren, afgewisseld met een wandel- of fietstocht. Maar heel prikkelend is dat niet. Zoek daarom ook de spanning eens op door te gaan kajakken, raften, of met canyoning (klimmen, klauteren en zwemmen door een kloof). Het is natuurlijk best spannend om uit je comfortzone te stappen, maar het levert wel veel op. ‘Angst hoort bij groei,’ aldus de beroemde Amerikaanse psycholoog Susan Jeffers. ‘Elke keer als we op onbekend terrein komen en niet zeker weten of we iets tot een goed eind kunnen brengen, krijgen we ermee te maken. Maar alleen door het te dóén kunnen we die angst verminderen. Dus durf je iets niet? Feel the fear and do it anyway.

Waar te doen? 
Gave stroomversnellingen, groene oevers, mooie bergen en hier en daar een waterval: Oostenrijk is perfect voor kajakken, raften en canyoning. Een van de meest uitdagende routes is de Ötztaler Ache in Tirol. Mooi kanoen en kajakken kun je onder andere in het Saalachtal, langs het riet van de NeusiedlerSee en op de ‘Paddelweg’ op de Drau.

Grot-kanoën vlakbij de Klopeiner See in Suedkaernten, het zuiden van Oostenrijk / © Tourismregion Klopeiner See Suedkaernten GmbH

2. Ga samen zwemmen

Door samen iets actiefs te doen versterk je de emotionele band. Dat komt omdat bewegen – en zeker vooruit bewegen – ook tot psychologische beweging kan leiden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat synchroon bewegende mensen hun denkbeelden, gevoelens en doelen meer op elkaar afstemmen. Sommige onderzoekers noemen synchroon bewegen, zoals suppen of zwemmen, zelfs ‘sociale lijm’. Want tussen mensen die dit doen, ontstaan naast verbinding ook automatisch meer empathie en positieve gevoelens.

Waar te doen? 
Oostenrijk heeft prachtige meren en rivieren waar je een heerlijk frisse duik kunt nemen. Bijvoorbeeld in de Donau in de Wachau, waar je mooie, ongerepte zand- en kiezelstranden vindt. In Karinthië, dat in het zuiden van de Alpen ligt, vind je de Wörthersee. Door het relatief zonnig en warm klimaat is het water hier in de zomer al snel 25 graden. Ontdek hier meer mooie meren.

Zwemmen in de Traunsee in Oberoesterreich / © Oesterreich-Werbung Marco Rossi 

3. Kom tot rust aan de waterkant

Water heeft een kalmerend effect op ons. Zo blijkt uit een studie dat mensen die in de buurt van water wonen 22 procent minder kans hebben op een depressie of angststoornis. Een beetje staren over het water is ontspannend voor je ogen – dus leg die smartphone vooral weg. En ook ons oerbrein komt tot rust door het weidse uitzicht omdat het niet alert hoeft te zijn voor onverwachts gevaar. Diana Deutsch, hoogleraar psychologie aan de universiteit van California, vermoedt daarnaast dat we het gekletter van een waterval als prettig ervaren omdat we geëvolueerd zijn in een omgeving met stromend water.

Waar te doen?
In Oostenrijk vind je de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen in SalzburgerLand. Vanaf een hoogte van 380 meter stort het water met veel geraas de diepte in. Niet alleen is deze waterval een prachtig natuurschouwspel om gewoon naar te kijken, de fijne waternevel heeft ook een therapeutische werking: je kunt vrijer ademhalen. Nog een paar mooie watervallen: Mason-waterval in Voralberg, Wildensteiner-waterval in Kärnten, Stuiben-waterval in Ötztal en de Grawa-waterval in de oostelijke Alpen in Tirol.

Krimmler watervallen in  / © SalzburgerLand Tourismus GmbH

4. Duik kopje onder

Gun jezelf een ontzagwekkende ervaring, zoals (wrak)duiken of snorkelen in een meer met een prachtige onderwaterwereld. De confrontatie met iets ‘groots’ heeft namelijk als effect dat je minder op jezelf gericht raakt, ontdekte psycholoog Michelle Shiota van de Arizona State University. Voor het onderzoek vroeg Shiota de deelnemers om momenten voor de geest te halen waarop ze ontzag ervoeren. Onder andere natuurwonderen, bovenmenselijke prestaties van Olympische medaillewinnaars en muziekstukken werden genoemd. Uit de vragenlijsten – waarin werd gemeten hoe ze tegen zichzelf en de wereld aankeken – kwam naar voren dat de deelnemers hun ego, individuele wensen en prestaties minder belangrijk vonden na zo’n ontzagwekkende ervaring. Ze kregen meer oog voor het feit dat we allemaal onderdeel zijn van een groter geheel.

Waar te doen?
De Oostenrijkse meren zijn een paradijs voor duikers. Een van de favorieten is de Klopeiner See, het warmste zwemmeer van Oostenrijk. Je kunt hier zowel duiken als leren duiken. In het heldere en koude water van de Achensee kun je naar tal van autowrakken duiken. De Grundlsee is een van de meest veelzijdige duikwateren van Oostenrijk. Je vindt hier steile wanden, maar ook ondiep water met een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Ontdek hier nog meer mooie duikplekken.

Duiken in de Lechausee in Tirol | © www.robpixx.de Robert Schmidt 

5. Geef je speelsheid een impuls

Voldoende blijven spelen in je volwassen leven is als smeerolie voor je brein, blijkt uit onderzoek van speeldeskundige Stuart Brown. We leren ervan en het maakt ons vrolijk, ontspannen, flexibel en open voor veranderingen. In en rond het water zijn er genoeg mogelijkheden om je speelsheid een impuls te geven. Van een onverwacht bommetje in het water tot een potje beach ball of een watergevecht.

Waar te doen?
Alle gebieden in Oostenrijk nodigen uit om te spelen. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er allerlei activiteiten in de frisse buitenlucht aan of op het water en waar je tegelijkertijd tot rust komt in de natuur. Omringd door een decor aan mooie bergen.

Actief in Oostenrijk

De Oostenrijkse natuur biedt een rijkdom aan mogelijkheden voor een actieve vakantie aan het water. Het land telt meer dan vierhonderd meren, kronkelende rivieren, bergbeekjes en razende watervallen waar je de kracht van de natuur kunt ervaren. Van wandelen en fietsen tot zwemmen, canyoning, raften en zeilen. Laat je inspireren op austria.info/nl en droom weg over dit prachtige Alpenland.

Bronnen o.a.: M.N. Shiota e.a., Images of nature, nature-self representation, and environmental attitudes, Arizona State University, 2021 / S. Brown, Play. How it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul, Penguin, 2009.

Credits hoofdbeeld: Kajakken in Plansee in Tirol | © Oesterreich Werbung Johannes Hulsch

Lees ook deze artikelen

Vriendschap – Eeuwig of voor even?
Verhaal

Vriendschap – Eeuwig of voor even?

Sommige vriendschappen zijn voor altijd en andere verwateren - dat hoort bij het leven. Maar hoe is ...
Lees verder
Waarom we altijd loyaal blijven aan onze ouders
Branded content

Waarom we altijd loyaal blijven aan onze ouders

‘Jongens huilen niet.’ Of: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ In iedere familie w...
Lees verder
5 trucs met tijd
Artikel

5 trucs met tijd

Hoe snel loopt je biologische klok? Is onze tijdsbeleving te versnellen of vertragen? En kunnen we o...
Lees verder
5 trucs met tijd
Artikel

5 trucs met tijd

Hoe snel loopt je biologische klok? Is onze tijdsbeleving te versnellen of vertragen? En kunnen we o...
Lees verder
De hooggevoelige High Sensation Seeker (HSP én HSS) zoekt stilte én sensatie
Artikel

De hooggevoelige High Sensation Seeker (HSP én HSS) zoekt stilte én sensatie

Hooggevoelig zijn én snel verveeld is een lastige combinatie, weet journalist Chantal van der Leest...
Lees verder
Leven met een partner met autisme
Artikel

Leven met een partner met autisme

Mannen met autisme zijn vaak aantrekkelijk en galant. Maar hun behoefte aan structuur kan een partne...
Lees verder
Julia´s vader is alcoholist: ‘Mijn omgeving wist weinig van de situatie bij ons thuis’
Artikel

Julia´s vader is alcoholist: ‘Mijn omgeving wist weinig van de situatie bij ons thuis’

Voor buitenstaanders lijkt de vader van Julia (24) joviaal en gezellig, maar dat hij al meer dan tie...
Lees verder
Als je het minst favoriete kind bent
Artikel

Als je het minst favoriete kind bent

Zeven van de tien ouders hebben heimelijk een lievelingskind. Wat doet dat met broertjes en zusjes? ...
Lees verder
Imposter syndroom: bang om door de mand te vallen
Verhaal

Imposter syndroom: bang om door de mand te vallen

Je hebt een goede opleiding, dito baan en iedereen is lovend over je. Maar toch hoor je altijd dat s...
Lees verder
Zo helpt EMDR bij traumaverwerking én liefdesverdriet
Artikel

Zo helpt EMDR bij traumaverwerking én liefdesverdriet

De therapie die je met oogbeweging van nare gevoelens afhelpt, wordt al jaren toepast bij trauma’s...
Lees verder
280849