21 dingen waaraan je een narcist herkent

 • 569 woorden
 • leestijd is 3 minuten
 • Foto: Getty Images
Sommige mensen lijken fantastisch, maar vallen in de praktijk tegen. We hebben het over narcisten. En over hoe fijn het zou zijn als je ze sneller kon herkennen... Maar wacht even, dat kan!

Psycholoog Roos Vonk wijdde er een compleet nieuw hoofdstuk aan in de uitgave van haar boek Liefde, lust en ellende. Als je relatie in de ‘passionele’ fase blijft en niet in de hechtingsfase komt (wel lust, geen liefde) en als je altijd enorm je best moet doen om het leuk en gezellig te hebben samen, komt deze checklist van pas.

Artikel

5 gouden regels voor omgaan met narcisten

Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de wo...

Lees verder

Zo herken je de narcist. Narcisten:
1. Zijn charismatisch bij de eerste kennismaking. Ze stralen zelfvertrouwen en bekwaamheid uit, zijn warm, charmant en geïnteresseerd (ten minste, dat denk je). Ze geven je het gevoel dat je speciaal bent, zijn geestig en hebben een vlotte babbel.

2. Scoren goed bij de andere sekse: ze zijn op hun gemak, ongeremd, extravert en losjes. Ze zijn aantrekkelijk – mede doordat ze meer aandacht aan hun uiterlijk besteden dan gemiddeld. Ze worden vaak gezien als aantrekkelijk voor een relatie (want: sexy) en minder voor een vriendschap.

3. Hebben relatief veel seksuele partners gehad en beginnen makkelijk nieuwe relaties. Tijdens een relatie kijken ze vaak al om zich heen of ze een leuker iemand ontdekken en door die geringe betrokkenheid zijn ze ook vaker ontrouw.

4. Zijn betrekkelijk ongevoelig voor het ‘knuffelhormoon’ oxytocine waardoor ze niet goed in staat zijn tot binding en intimiteit.

5. Vermoedelijk hebben ze ook weinig spiegelneuronen, waardoor ze niet goed in staat zijn tot empathie.

6. Zijn overtuigd van hun eigen superioriteit.

7. Ze geven anderen weinig waardering. En als de ander ergens goed in is, gaan ze de strijd aan. Ze willen altijd béter zijn.

8. Hebben imago-doelen (wat vindt de ander van mij?) in plaats van compassie-doelen (hoe maak ik het leuk voor de ander?)

9. Haken af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt.

10. Zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen wat de ander eigenlijk wil.

11. Zijn uit op hun eigen voordeel en denken ook recht te hebben op bepaalde privileges vanwege hun vermeende bijzondere kwaliteiten. Ondertussen laten ze anderen geloven in hun goede bedoelingen. Ze hebben een talent om overal een draai aan te geven waardoor de ánder onredelijk of dom lijkt.

12. Geven anderen de schuld en wijzen op hun gebreken terwijl ze zichzelf zien als een slachtoffer: het ligt altijd aan de ander, de narcist doet nóóit iets verkeerd.

Online basistraining

Bescherm jezelf tegen narcisme

 • Leer omgaan met een narcistische ex of baas
 • Ontdek hoe narcisme ontstaat
 • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

13. Zien liefde als een spel (game-playing love): ze spelen met de gevoelens van de ander, bijvoorbeeld door ze aan te trekken en af te stoten of door ze in het ongewisse te laten.

14. Hebben behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning; ze zijn vaak succesvol in hun werk door zelfvertrouwen, flair en sociale dominantie. Ze hebben minder behoefte aan sympathie, genegenheid of verbondenheid.

15. Hebben behoefte aan macht en controle en zijn mede daardoor snel jaloers.

16. Zien hun partner als ‘aanhang’ die hun eigen status en bijzonderheid onderstreept (denk maar aan de zogenaamde ‘trophy wife’).

17. Liegen, draaien en komen hun beloftes niet na.

18. Isoleren hun partner van vrienden en familie en ze spelen mensen tegen elkaar uit.

19. Kunnen extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Dat mondt uit in narcissistic rage: vijandig en boos gedrag waarin je bijvoorbeeld wordt doodgezwegen.

20. Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen.

21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie.

Klinkt dit herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je eens achter de oren te krabben. Als je in een relatie zit met een narcist, is de kans op verandering namelijk minimaal.

Bron: Liefde, lust en ellende.

auteur

Mathilde Hoekstra

» profiel van Mathilde Hoekstra
 • Meer over

  Narcisme

  Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis functioneren op het eerste gezicht prima: ze zijn charmant, welbespraakt en autonoom. Maar achter het imponerende masker van de narcist liggen leegte, angst en depressiviteit op de loer.

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het ware zelfbestaat niet

Nu de psychologie op alle terreinen van het leven is doorgedrongen, is de dwang om 'jezelf te zijn' ...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Kleurenblindheid en stofzuigeritis

Lees verder
Advies

Vechtrelatie

Lees verder
Advies

Mijn man kan niet tegen emoties en kritiek

Lees verder
Test

Wat zijn de gevolgen van opgroeien bij een narcistische ouder?

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder
Advies

Mijn vriend verwart mij met zijn ex

Lees verder