Denken over ontrouw

Diep in ons hart willen we het allebéí: de vertrouwdheid en geborgenheid die een vaste partner biedt, maar ook de spanning van het avontuur met een onbekende. Zijn onze ideeën over monogamie aan het veranderen? De blik van een seksuoloog, een bioloog, een filosoof en een relatietherapeut.

Liefde, lust en biologie in tijden van Tinder

Een relatie onderhouden was nog nooit zo moeilijk. Wie gelooft in de ware liefde – die ene persoon die jou compleet maakt en in ál je behoeften voorziet – raakt hoe dan ook teleurgesteld. Kiezen we voor veiligheid en geborgenheid, dan missen we na verloop van tijd de passie en het avontuur met een onbekende. En verleidingen liggen overal op de loer – zeker in het digitale tijdperk. Ook als je een partner hebt, kun je stiekem actief blijven op Tinder, of via de webcam seks hebben met een ander. En dankzij de moderne technologie is het veel makkelijker om vreemd te gaan, maar je laat ook meer sporen achter en loopt dus sneller tegen de lamp. Intussen veranderen ook de termen waarmee we onze relaties definiëren. Betekende monogamie vroeger: één persoon voor het leven, nu is het: één persoon tegelijk.

Geen wonder dat kritische denkers vragen stellen bij het westerse beeld van romantiek, dat in stand wordt gehouden door Hollywoodfilms en zoetsappige popliedjes. Het zijn niet meer alleen de losbandige polyamoristen uit de babyboomgeneratie die twijfelen aan romantische en seksuele exclusiviteit. Ook sommige jongeren strijden tegen de heersende norm. In haar pamflet Het

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe ga ik verder na de ontrouw van mijn man

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

Overspel overleeft hun relatie het?

Lees verder
Interview

Geheim – ‘Ik had een affaire met mijn baas’

Lees verder
Advies

Waarom gaat ze opeens vreemd?

Lees verder
Artikel

Ik ben verliefd op een ander, wat nu?

Lees verder
Artikel

Samen verder na ontrouw

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder