Als abonnee ontvang je als één van de eersten de nieuwste Psychologie Magazine gratis thuisbezorgd.

Waarom we altijd loyaal blijven aan onze ouders

 
Dit artikel wordt je aangeboden door The Searchers
 
‘Jongens huilen niet.’ Of: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ In iedere familie worden dit soort waarden en overtuigingen doorgegeven. Ze werken een leven lang door en beïnvloeden – of we het willen of niet – onze keuzes en de manier waarop we onze eigen kinderen grootbrengen. Hoe zit dat?

Eén ding staat vast: we ontkomen niet aan de invloed van onze familie. Want zelfs al zijn we allang uit huis en onze eigen weg ingeslagen, houden we toch rekening met de belangen en verwachtingen van onze ouders. Dat alles heeft te maken met een van de belangrijkste drijfveren in menselijke relaties: loyaliteit.

Loyaal en gevend

Loyaliteit is een begrip dat in de jaren zestig in de psychologie werd geïntroduceerd door de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy en tegenwoordig tot de grondbeginselen van de gezinstherapie hoort.

Een kind is per definitie loyaal en gevend aan zijn ouder. Je wilt voldoen aan de verwachtingen van je ouders, dat ze trots en tevreden zijn, stelt contextueel therapeut Gerrie Reijersen van Buuren.

‘Kinderen doen dat instinctief en uit eigen belang: ze zijn tenslotte afhankelijk van hun ouders. Omdat ze nog weinig tot niets ‘materieels’ te geven hebben, geven ze per definitie iets van zelfzelf aan hun ouders: een of meerdere karaktereigenschappen, oftewel kwaliteiten, die ze hebben.’

Verwachtingen en opdrachten

In het volwassen leven kan die loyaliteit gaan wringen, omdat je je nooit volledig hebt kunnen ontwikkelen. Dat wordt ook wel parentificatie genoemd.

Je kunt door parentificatie het gevoel krijgen ‘niet helemaal jezelf’ te zijn of op zoek te willen naar ‘jezelf’ of naar je ‘echte kern’. De opdrachten en verwachtingen die je hebt meegekregen van huis uit, kunnen ineens je belangen en wensen in de weg zitten.

Bijvoorbeeld: je opa studeerde economie en je vader ook. De verwachting is dat jij als derde generatie in die voetstappen volgt, terwijl je liever naar de kunstacademie zou gaan.

Past het, of niet?

Als de opdrachten en verwachtingen bij je passen, is dat prima. Want, zo zegt Reijersen van Buuren: ‘Familiepatronen zijn niet goed of slecht, ze zijn hooguit passend of niet-passend bij deze fase in je leven.’ Maar past het niet, dan kun je gaan twijfelen aan je hele leven.

Als dat past, is dat prima, zegt ze. ‘Maar als deze opdrachten niet of niet meer bij je passen, kan het zijn dat je eronder lijdt. Het kan zelfs leiden tot een existentiële crisis, waarin je gaat twijfelen aan je hele leven.’

Behoedende en gunnende ouder

Die loyaliteit werkt ook door in hoe je het zelf als ouder doet. Ouders willen hun kind doorgaans behoeden voor wat henzelf is overkomen en wat ze denken dat hun kind kwaad kan doen.

Daarbij willen ouders hun kind ook het beste geven: dat wij zij als het beste hebben ervaren of wat ze niet hebben kunnen krijgen.

Hoe je die behoedende en gunnende rol als ouder invult, wordt mede bepaald door hoe je als kind was en welke opdrachten en verwachtingen je hebt meegekregen.

Want zelfs als je besluit om de opvoeding helemaal anders te doen dan je ouders, wil je hen alsnog niet teleurstellen. Je blijft loyaal aan hen.

Familiepatronen

Ook speelt de geschiedenis van een familie vaak (bewust of onbewust) een rol in het leven van individuele familieleden. Dragen je (groot)ouders trauma’s met zich mee, dan geven ze die in zekere zin aan je door. Maar ook als je bijvoorbeeld streng bent opgevoed of altijd moest presteren, beïnvloedt dat je levensloop.

In de nieuwe film The Son (zie het kader hieronder) is dat ook terug te zien. Vader Peter is vastberaden om het anders te doen dan zijn eigen vader, maar dat lukt hem uiteindelijk niet. Hij draagt (onbewust) zijn eigen trauma’s over op zijn zoon Nicolas, die op zijn beurt niet aan de verwachtingen van zijn vader kan voldoen.

(Her)ken je verleden

Deze film illustreert waarom het zo belangrijk is om je familiepatronen te kennen en te ontdekken waar bepaalde gewoontes en gedragingen vandaan komen. Volgens Reijersen van Buuren voorkom je daardoor dat je als ouder ongemerkt voorbijgaat aan wat je kind zelf wil.

Zo creëer je keuzevrijheid voor jezelf, en uiteindelijk ook voor je kind. ‘Als je weet hoe je passend geeft, kost dat je een stuk minder energie.’

Bovendien helpt een duik in het verleden ook om je waar nodig te bevrijden van bepaalde verwachtingen of een last uit het verleden.

 

Vanaf 10 november in de bioscoop: The Son

Meer weten over familiepatronen en de invloed van loyaliteit op wat je je kind uiteindelijk meegeeft? Dan moet je zeker de nieuwe film The Son zien. Vanaf 10 november in de bioscoop.

Een invoelend familiedrama met onder andere Hugh Jackman, Vanessa Kirby, Laura Dern, Anthony Hopkins en Zen McGrath. The Son is de opvolger van de succesvolle film The Father, die maar liefst zes oscars wist te bemachtigen. Regisseur Florian Zeller maakt een drieluik: in de toekomst volgt dus nog een derde en laatste film.”

De film gaat over de opstandige en sombere 17-jarige Nicholas. Een aantal jaren na de scheiding van zijn ouders voelt hij zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rit te krijgen.

Peter doet er alles aan om een betere vader te zijn voor zijn zoon dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem was. Maar zijn alle goedbedoelde zorgen genoeg om Nicholas te helpen?

Maak kans op 10x 2 kaartjes voor The Son

We mogen 10x 2 kaartjes weggeven voor deze nieuwe film. Wil je hier kans op maken? Vul dan onderstaand formulier in voor 31 december 2022. Winnaars krijgen automatisch bericht.

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze winactie

Lees ook deze artikelen

Psychiater Remke van Staveren over medicatie afbouwen
Interview

Psychiater Remke van Staveren over medicatie afbouwen

Psychofarmaca – medicijnen voor de geest – worden vaak te lang en in te grote doses voorgeschrev...
Lees verder
Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten
Branded content

Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten

Groter worden gaat met vallen en opstaan. Dus ja, daar hoort ook af en toe een geschaafde knie én e...
Lees verder
‘Eerlijk zijn over mijn doofheid maakt me vrij’
Artikel

‘Eerlijk zijn over mijn doofheid maakt me vrij’

Uit schaamte heeft ze het lang verborgen gehouden. Maar sinds Frances Gallimore eindelijk open durft...
Lees verder
‘Eerlijk zijn over mijn doofheid maakt me vrij’
Artikel

‘Eerlijk zijn over mijn doofheid maakt me vrij’

Uit schaamte heeft ze het lang verborgen gehouden. Maar sinds Frances Gallimore eindelijk open durft...
Lees verder
Agressieve opvoedstijl
Advies

Agressieve opvoedstijl

Al een paar weken heb ik geen contact meer met mijn dochter en haar gezin. Dat is waarschijnlijk het...
Lees verder
Hoe Neanderthalers nog invloed hebben op ons slaapritme
Kort

Hoe Neanderthalers nog invloed hebben op ons slaapritme

Op 21 juni is het maar liefst 8.48 uur langer licht dan op 22 december – dit jaar de kortste dag.
Lees verder
Waarom we van grootste natuurpracht socialer worden
Kort

Waarom we van grootste natuurpracht socialer worden

Het is het gevoel dat we krijgen als we hoog op een berg staan en neerkijken op het indrukwekkende l...
Lees verder
Dit is het geheim voor een fit gevoel in de ochtend
Kort

Dit is het geheim voor een fit gevoel in de ochtend

Hoe we wakker worden en ons ‘s ochtends voelen, heeft te maken met hoe we slapen, eten en bewegen,...
Lees verder
Column Jean-Pierre van de Ven: Kloof
Column

Column Jean-Pierre van de Ven: Kloof

Jean-Pierre van de Ven is relatietherapeut en geeft elke maand een inkijkje in zijn praktijk.
Lees verder
Worden we van ashwagandha meer relaxed?
Artikel

Worden we van ashwagandha meer relaxed?

Elke maand houden we een zelfhulphype tegen het licht. Journalist Anne Pek onderzoekt het wetenschap...
Lees verder
251783