Zo help je een hooggevoelig kind

Volledig van slag door het geluid van de stofzuiger, de stukjes in de pindakaas of een kriebelend label in een T-shirt. Vijf tips om je hoogsensitieve kind door een wereld voor prikkels te loodsen.

Hooggevoeligheid is een aangeboren karaktertrek, die je terugziet in de hersenen, zegt expert Esther Bergsma. ‘Bij een hoogsensitief persoon zijn meer en andere hersengebieden actief en is het zenuwstelsel gevoeliger. Daardoor nemen ze niet alleen meer informatie op, maar verwerken ze fysieke en emotionele prikkels ook op een intensere manier.’

Bij kinderen uit die overprikkeling zich veelal in woedeaanvallen, huilbuien of zich juist volledig terugtrekken, waardoor het voor ouders moeilijk is om nog tot hen door te dringen. Dat wijst een onderzoek uit dat Bergsma deed onder ruim zevenhonderd Nederlandse ouders met een hoogsensitief kind. Maar ook moeite met onbekend eten, niet in slaap kunnen vallen en problemen in de klas kunnen symptomen zijn. Hoogsensitieve kinderen zijn bovendien vaak faalangstig: als ze vermoeden dat een taak of activiteit niet goed gaat, beginnen ze er liever niet aan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De welbekende drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – spelen daarbij een belangrijke rol.

Masterclass het hoogsensitieve kind

Hoe herken je een kind met een hoogsensitief karakter? Tegen welke problemen lopen deze kinderen en hun ouders aan en hoe ga je hiermee om? Hoe help je je hoogsensitieve kind zijn talenten te benutten? In deze live online masterclass neemt HSP-expert Esther Bergsma je mee in de wereld van het hoogsensitieve kind en geeft ze je praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Wanneer: 18 april om 20:00 uur. Duur: 60 minuten.

Informatie: psychologiemagazine.nl/hooggevoeligkind

5 tips voor ouders

  • Zorg voor routines. Houd dagelijkse handelingen overzichtelijk, bijvoorbeeld door een vast ochtendritueel in te stellen of voor het slapen gaan steeds hetzelfde spelletje te doen. Beperk ook het aantal keuzes, bijvoorbeeld door je kind slechts twee setjes kleding, twee verhaaltjes en twee soorten broodbeleg voor te leggen.
  • Bouw rustmomenten in. Staat er een drukke activiteit op de planning, zoals een verjaardag of dagje speeltuin? Bied je kind de mogelijkheid om zich tussendoor even terug te trekken met een koptelefoon of boek. Een hoogsensitief kind kan al van slag raken door een natte mouw, dus neem ook een extra setje kleren mee.
  • Ga na de driftbui in gesprek. Heeft je kind een woede-aanval, wacht dan eerst tot hij weer rustig is en toon daarna begrip voor de emotie. Zo laat je zien dat je je kind accepteert, ook als hij zich boos of verdrietig voelt. Geef vervolgens vriendelijk maar duidelijk de grenzen aan en bedenk samen hoe hij voortaan op een andere manier zou kunnen reageren. Bijvoorbeeld door buiten even uit te razen of op een eerder moment naar je toe te komen.
  • Push niet teveel. Hoogsensitieve kinderen schatten risico’s hoger in, waar door ze minder openstaan voor het onbekende. Daardoor leren ze bijvoorbeeld laat fietsen of zijn ze terughoudend in het kiezen van een sport. Probeer in dit soort situaties je kind niet te pushen-hiermee vergroot je de weerstand. Wat beter werkt: laten zien dat je de angst van je kind begrijpt en samen bedenken welk eerste stapje hij wel durft te zetten.
  • Benoem de positieve kanten. De zorgzaamheid voor een broertje of zusje, de creatieve oplossingen die hij bedenkt of zijn leuke grapjes: probeer de talenten van je hoogsensitieve kind regelmatig te benomen. Zo help je hem inzien dat zijn gevoelige karakter ook veel voordelen heeft. Overdrijf niet, want een hoogsensitief kind heeft het snel door als iemand niet helemaal oprecht is.
Drs. Esther Bergsma is onderzoeker op het gebied van hoogsensitiviteit en moeder van een hoogsensitieve zoon en dochter. Ze schreef het boek Hoogsensitieve kinderen. Praktische leidraad voor ouders en professionals en is oprichtster van het platform Hoogsensitief.NL. In juni verschijnt haar nieuwe boek: Het hoogsensitieve brein.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Meest gestelde vragen over hoogsensitieve kinderen

In een wereld bomvol prikkels raakt een hoogsensitief kind snel overweldigd. Hooggevoeligheid expert...

Lees verder
Verhaal

Moeder van kind met downsyndroom: ‘Er werd ons steeds een stukje hoop afgenomen’

Het was een schok voor Stephanie van Witzenburg (33) dat haar dochter Down bleek te hebben. Toen ze ...

Lees verder
Artikel

Zo help je een hoogsensitief kind

Lees verder
Advies

Ben ik een buitenbeentje?

Lees verder
Verhaal

Man en HSP

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je gevoeligheid

Lees verder
Artikel

Deze BN’ers vragen aandacht voor hooggevoeligheid

Lees verder
Artikel

9 vragen over hoogsensitiviteit

Lees verder