Zo help je een hooggevoelig kind

Volledig van slag door het geluid van de stofzuiger, de stukjes in de pindakaas of een kriebelend label in een T-shirt. Vijf tips om je hoogsensitieve kind door een wereld vol prikkels te loodsen.

Hooggevoeligheid is een aangeboren karaktertrek, die je terugziet in de hersenen, zegt expert Esther Bergsma. ‘Bij een hoogsensitief persoon zijn meer en andere hersengebieden actief en is het zenuwstelsel gevoeliger. Daardoor nemen ze niet alleen meer informatie op, maar verwerken ze fysieke en emotionele prikkels ook op een intensere manier.’

Basistraining

Begrijp je hoogsensitieve kind

  • Leer je hoogsensitieve kind begrijpen
  • Krijg tips die je helpen bij de opvoeding
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Bij kinderen uit die overprikkeling zich veelal in woedeaanvallen, huilbuien of zich juist volledig terugtrekken, waardoor het voor ouders moeilijk is om nog tot hen door te dringen. Dat wijst een onderzoek uit dat Bergsma deed onder ruim zevenhonderd Nederlandse ouders met een hoogsensitief kind. Maar ook moeite met onbekend eten, niet in slaap kunnen vallen en problemen in de klas kunnen symptomen zijn. Hoogsensitieve kinderen zijn bovendien vaak faalangstig: als ze vermoeden dat een taak of activiteit niet goed gaat, beginnen ze er liever niet aan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De welbekende drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – spelen daarbij een belangrijke rol.

5 tips voor ouders

  • Zorg voor routines. Houd dagelijkse handelingen overzichtelijk, bijvoorbeeld door een vast ochtendritueel in te stellen of voor het slapen gaan steeds hetzelfde spelletje te doen. Beperk ook het aantal keuzes, bijvoorbeeld door je kind slechts twee setjes kleding, twee verhaaltjes en twee soorten broodbeleg voor te leggen.
  • Bouw rustmomenten in. Staat er een drukke activiteit op de planning, zoals een verjaardag of dagje speeltuin? Bied je kind de mogelijkheid om zich tussendoor even terug te trekken met een koptelefoon of boek. Een hoogsensitief kind kan al van slag raken door een natte mouw, dus neem ook een extra setje kleren mee.
  • Ga na de driftbui in gesprek. Heeft je kind een woede-aanval, wacht dan eerst tot hij weer rustig is en toon daarna begrip voor de emotie. Zo laat je zien dat je je kind accepteert, ook als hij zich boos of verdrietig voelt. Geef vervolgens vriendelijk maar duidelijk de grenzen aan en bedenk samen hoe hij voortaan op een andere manier zou kunnen reageren. Bijvoorbeeld door buiten even uit te razen of op een eerder moment naar je toe te komen.
  • Push niet teveel. Hoogsensitieve kinderen schatten risico’s hoger in, waar door ze minder openstaan voor het onbekende. Daardoor leren ze bijvoorbeeld laat fietsen of zijn ze terughoudend in het kiezen van een sport. Probeer in dit soort situaties je kind niet te pushen-hiermee vergroot je de weerstand. Wat beter werkt: laten zien dat je de angst van je kind begrijpt en samen bedenken welk eerste stapje hij wel durft te zetten.
  • Benoem de positieve kanten. De zorgzaamheid voor een broertje of zusje, de creatieve oplossingen die hij bedenkt of zijn leuke grapjes: probeer de talenten van je hoogsensitieve kind regelmatig te benomen. Zo help je hem inzien dat zijn gevoelige karakter ook veel voordelen heeft. Overdrijf niet, want een hoogsensitief kind heeft het snel door als iemand niet helemaal oprecht is.
Drs. Esther Bergsma is onderzoeker op het gebied van hoogsensitiviteit en moeder van een hoogsensitieve zoon en dochter. Ze schreef het boek Hoogsensitieve kinderen. Praktische leidraad voor ouders en professionals en is oprichtster van het platform Hoogsensitief.NL. In juni verschijnt haar nieuwe boek: Het hoogsensitieve brein.


Meer leren over hoogsensitieve kinderen?

In de Psychologie Academy basistraining ‘Begrijp je hoogsensitieve kind‘ duik je in de wereld van een kind met HSP. In 8 gevarieerde sessies leer je het gedrag van een hoogsensitief kind beter te begrijpen en krijg je tips die je helpen bij de opvoeding. Bekijk de training.

auteur

Carlijn Bult

» profiel van Carlijn Bult

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Cursus opvoeden – Een steuntje in de rug

Kinderen grootbrengen is niet gemakkelijk: één op de vier ouders zit regelmatig met de handen in h...
Lees verder
Artikel

Cursus opvoeden – Een steuntje in de rug

Kinderen grootbrengen is niet gemakkelijk: één op de vier ouders zit regelmatig met de handen in h...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Training

Coach worden: de eerste stap

Ontdek de eerste stappen om coach te worden.
Lees verder
Training

Coach worden: de eerste stap

Ontdek de eerste stappen om coach te worden.
Lees verder
Kort

Gedeeld voogdijschap

Kinderen zijn vaak de dupe van een scheiding. Maar als beide ouders na de scheiding nog actief betro...
Lees verder
Artikel

Ouders opgelet

3 redenen om dit boek te lezen: Po Bronson en Ashley Merryman, Ouders opgelet, Maven Publishing, €...
Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...
Lees verder
Artikel

Heimwee de baas

Zeven van de tien kinderen die voor langere tijd van huis zijn hebben last van heimwee en een van de...
Lees verder
Interview

Kind uit huis geplaatst: ‘We ontnamen hem zijn veilige...

Moet mijn kind het huis uit omdat ik het niet meer aankan? Die vraag hield deze moeders jarenlang wa...
Lees verder
Artikel

Grenzen stellen in de opvoeding

Consequent en duidelijk zijn is noodzakelijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar dat is gemakkel...
Lees verder