Hooggevoeligheid is een aangeboren karaktertrek, die je terugziet in de hersenen, zegt expert Esther Bergsma. ‘Bij een hoogsensitief persoon zijn meer en andere hersengebieden actief en is het zenuwstelsel gevoeliger. Daardoor nemen ze niet alleen meer informatie op, maar verwerken ze fysieke en emotionele prikkels ook op een intensere manier.’

Basistraining

Begrijp je hoogsensitieve kind

  • Leer je hoogsensitieve kind begrijpen
  • Krijg tips die je helpen bij de opvoeding
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Bij kinderen uit die overprikkeling zich veelal in woedeaanvallen, huilbuien of zich juist volledig terugtrekken, waardoor het voor ouders moeilijk is om nog tot hen door te dringen. Dat wijst een onderzoek uit dat Bergsma deed onder ruim zevenhonderd Nederlandse ouders met een hoogsensitief kind. Maar ook moeite met onbekend eten, niet in slaap kunnen vallen en problemen in de klas kunnen symptomen zijn. Hoogsensitieve kinderen zijn bovendien vaak faalangstig: als ze vermoeden dat een taak of activiteit niet goed gaat, beginnen ze er liever niet aan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De welbekende drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – spelen daarbij een belangrijke rol.

5 tips voor ouders

  • Zorg voor routines. Houd dagelijkse handelingen overzichtelijk, bijvoorbeeld door een vast ochtendritueel in te stellen of voor het slapen gaan steeds hetzelfde spelletje te doen. Beperk ook het aantal keuzes, bijvoorbeeld door je kind slechts twee setjes kleding, twee verhaaltjes en twee soorten broodbeleg voor te leggen.
  • Bouw rustmomenten in. Staat er een drukke activiteit op de planning, zoals een verjaardag of dagje speeltuin? Bied je kind de mogelijkheid om zich tussendoor even terug te trekken met een koptelefoon of boek. Een hoogsensitief kind kan al van slag raken door een natte mouw, dus neem ook een extra setje kleren mee.
  • Ga na de driftbui in gesprek. Heeft je kind een woede-aanval, wacht dan eerst tot hij weer rustig is en toon daarna begrip voor de emotie. Zo laat je zien dat je je kind accepteert, ook als hij zich boos of verdrietig voelt. Geef vervolgens vriendelijk maar duidelijk de grenzen aan en bedenk samen hoe hij voortaan op een andere manier zou kunnen reageren. Bijvoorbeeld door buiten even uit te razen of op een eerder moment naar je toe te komen.
  • Push niet teveel. Hoogsensitieve kinderen schatten risico’s hoger in, waar door ze minder openstaan voor het onbekende. Daardoor leren ze bijvoorbeeld laat fietsen of zijn ze terughoudend in het kiezen van een sport. Probeer in dit soort situaties je kind niet te pushen-hiermee vergroot je de weerstand. Wat beter werkt: laten zien dat je de angst van je kind begrijpt en samen bedenken welk eerste stapje hij wel durft te zetten.
  • Benoem de positieve kanten. De zorgzaamheid voor een broertje of zusje, de creatieve oplossingen die hij bedenkt of zijn leuke grapjes: probeer de talenten van je hoogsensitieve kind regelmatig te benomen. Zo help je hem inzien dat zijn gevoelige karakter ook veel voordelen heeft. Overdrijf niet, want een hoogsensitief kind heeft het snel door als iemand niet helemaal oprecht is.
Drs. Esther Bergsma is onderzoeker op het gebied van hoogsensitiviteit en moeder van een hoogsensitieve zoon en dochter. Ze schreef het boek Hoogsensitieve kinderen. Praktische leidraad voor ouders en professionals en is oprichtster van het platform Hoogsensitief.NL. In juni verschijnt haar nieuwe boek: Het hoogsensitieve brein.


Meer leren over hoogsensitieve kinderen?

In de Psychologie Academy basistraining ‘Begrijp je hoogsensitieve kind‘ duik je in de wereld van een kind met HSP. In 8 gevarieerde sessies leer je het gedrag van een hoogsensitief kind beter te begrijpen en krijg je tips die je helpen bij de opvoeding. Bekijk de training.