Meest gestelde vragen over hoogsensitieve kinderen

In een wereld bomvol prikkels raakt een hoogsensitief kind snel overweldigd. Hooggevoeligheid expert Esther Bergsma beantwoordt de meest gestelde vragen over hoogsensitiviteit bij kinderen.

Heb je tips om je kind beter te laten slapen?

Probeer ten eerste te achterhalen waarom het inslapen moeilijk gaat. Soms bedenken we al een oorzaak voordat we het echte probleem kennen. Vaak is het inslapen bij HSK moeilijker omdat hun hoofd nog zo druk is. Dan kan het zinvol zijn een manier te bedenken waarop je kind het hoofd leeg kan maken.

De oplossing op maat kan bijvoorbeeld zijn:

 • zijn emoties eerder op de dag uiten,
 • een massage om het lichaam meer te voelen,
 • een relaxverhaaltje om bij weg te dromen,
 • een voor het kind betere bed-routine

Waaraan kun je zien/herkennen of je peuter hoogsensitief is?

Een hoogsensitief kind is gevoelig voor prikkels en verwerkt die diepgaand. Bij peuters zie je bijvoorbeeld:

 • Last van kleding(merkjes)
 • Geen vieze handen willen hebben
 • Van slag door terechtwijzing
 • Gevoelig voor sfeer
 • Veel behoefte aan structuur
 • Kat uit de boom kijken
 • Snel huilen
 • Erg meeleven met een verhaal
 • Alles willen weten

Hoe ga je om met de emotie van je kind?

Hoogsensitieve kinderen ervaren intensere emoties en ze raken ook eerder van slag. Soms om dingen die je zelf ‘kleinigheden’ vindt. Reageer echter op elke emotie respectvol. Voor je kind is het echt ze intens. Als je kind boos is heeft deze jouw begripvolle reactie nodig, maar ook begrenzing.

Is het niet zo dat bijna alle kinderen een beetje hoogsensitief zijn van nature?

Je bent bij geboorte al dan niet hoogsensitief. Je wordt het dus niet en je bent het ook niet een beetje. Dit misverstand ontstaat door het beperkte beeld dat soms bestaat van hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is niet alleen dat je gevoelig bent voor prikkels (zoals geluid en emoties), maar het is vooral een diepgaandere verwerking van informatie. Een hoogsensitief kind denkt veel dieper door over alles wat hij meemaakt. De meeste kinderen hebben dat absoluut niet, die zijn juist wat impulsief. Een tweede reden waarom dit misverstand bestaat is omdat we vaak alleen naar gedrag kijken en niet naar de oorzaak. Een kind dat snel boos is zou hoogsensitief kunnen zijn. Maar die boosheid kan net zo goed om andere redenen kunnen bestaan. Als we het gedrag gelijkstellen met een eigenschap, heb je het gevoel dat er meer kinderen die eigenschap hebben. Ik pleit er dan ook voor om te kijken naar de oorzaken en niet alleen het gedrag van het kind.

Wat kun je het beste doen bij driftbuien als alles even teveel wordt?

Op het moment dat je hoogsensitieve kind een driftbui krijgt zegt het brein eigenlijk dat het even allemaal te veel is. Alle prikkels kunnen niet meer verwerkt worden. Je kind ontlaadt dat door al zijn emoties eruit te gooien. Heel nuttig eigenlijk. Op dat moment hoort je kind echter niet meer wat jij zegt. Dat kan namelijk niet meer verwerkt worden in zo’n situatie van overload. Je kunt je kind dan ook beter eerst tot rust laten komen. Maar het zou natuurlijk het mooiste zijn als je de regelmatige woede-aanvallen kunt voorkomen. In de online- Masterclass behandel ik hoe je dat kunt realiseren. Voor ouders en het kind werkt dat vaak heel erg fijn.

Het lijkt wel alsof hoogsensitiviteit iets van de laatste jaren is. Hoe verklaar je dat?

Opeens praten er steeds meer mensen over hoogsensitiviteit. Een modegril? Nee. Absoluut niet. Deze eigenschap bestond altijd al, al wisten we dat niet, zelfs bij dieren. Het lijkt alsof de HSP van nu er meer last van hebben dan vroeger. Ik weet niet of dat echt zo is. Ik ken veel volwassen HSP die echt een moeilijke jeugd hebben gehad. Dat anderen hen niet begrepen maakte het erger.

Wellicht dat het wel moeilijker is dat er nu veel meer prikkels zijn. Denk alleen al aan social media. Voor HSP kost het nu eenmaal meer energie om prikkels te verwerken. Dus raken ze sneller overprikkeld. Gelukkig zoeken ze daar vaak hulp bij. Want anders met hoogsensitiviteit omgaan helpt je overprikkeling voorkomen.

Het lijkt dat kinderen die hoogsensitief zijn vaak sneller gepest worden, klopt dit?

Uit mijn eigen onderzoek onder ruim 700 hsk blijkt dat 25% wordt gepest. Een relatief hoog percentage.

Het kan vanuit twee kanten zo hoog zijn:

 • Ze zijn vaker het mikpunt. Bijvoorbeeld omdat ze anders zijn, of heftig reageren
 • Ze voelen het vaker als pesten. Bijvoorbeeld omdat ze zelf heel inlevend zijn en nare woorden hen heel veel pijn doen.

Meer weten over HSP bij kinderen?

In de live online masterclass Het hoogsensitieve kind neemt hooggevoeligheidsexpert Esther Bergsma je mee in de wereld van HSP bij kinderen. Ze legt uit op welke -intense- manier deze kinderen informatie uit hun omgeving verwerken en staat stil bij de problemen waar zij én hun omgeving dagelijks tegenaan lopen.

Op deze manier helpt de masterclass je om het gedrag en de gevoelens van een hoogsensitief kind beter te begrijpen. Ook krijg je praktische tips die je helpen. Meer weten?

auteur

Esther Bergsma

» profiel van Esther Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Illusionist Victor Mids is hooggevoelig: ‘Niets ontsnapt aan mijn aandacht’

Victor Mids (30), als illusionist bekend van het tv-programma Mindfuck, zegt dat hij zonder zijn hoo...

Bekijk video
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Video

Actrice en schrijfster Marian Mudder over hoogsensitiviteit: ‘Ik leef als het ware voor tien’

Bekijk video
Artikel

Illusionist Victor Mids: ‘Niets ontsnapt aan mijn aandacht’

Lees verder
Verhaal

Man en HSP

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je gevoeligheid

Lees verder
Verhaal

Aarden tijdens een retreat voor hoogsensitieve personen

Lees verder
Verhaal

Mijn kind is hoogsensitief – en nu?

Lees verder