Waarom de zon ons gezonder en gelukkiger maakt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door NaïfDit artikel wordt je aangeboden door Naïf
 
Hoera, de zon laat zich weer vaker zien. En dat is fijn, want een dagelijkse portie zon maakt ons gezonder, gelukkiger en vergroot zelfs de kans op verliefdheid. Ontdek daarom snel hoe je kunt meeliften op de kracht van zonlicht.

1. Door de zon maak je vitamine D aan 

‘Kom we gaan naar buiten, even wat vitamine D opdoen.’ Je hoort het jezelf vast af en toe zeggen. Maar goed ook, want de zon is inderdaad onze belangrijkste bron van vitamine D.

In feite zelfs de enige. Het is namelijk vrijwel onmogelijk er genoeg van binnen te krijgen via voeding alleen. Je huid maakt overigens alleen vitamine D aan door directe blootstelling aan de zon.

Het voorjaar, de zomer en het najaar zijn dé tijd om een voorraad vitamine D aan te leggen. Je lichaam maakt al vitamine D aan door elke dag een kwartier tot een halfuur met je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. In de winter gebeurt dat helaas niet, omdat de Nederlandse zon dan te laag staat.

2. Door de zon krijg je een stralend humeur

Zonlicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine. Omdat de zon in het voorjaar en de zomer meer schijnt, maken we dus ook meer van dit gelukshormoon aan. Dit verklaart waarom we ons als de zon schijnt vaak blijer voelen.

Een gebrek aan serotonine maakt ons wat somberder, of zelfs depressief. Ook zorgt serotonine voor een lagere bloeddruk, waardoor je je ook nog eens een stuk relaxter voelt. Opladen aan het zonlicht dus.

3. Door de zon slaap je beter

Is er een heerlijke ochtendzon? Pak ‘m gelijk even mee, want je draait gegarandeerd een goede nacht. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat daglicht niet alleen invloed heeft op wanneer je gaat slapen, maar ook op de kwaliteit van je slaap.

Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. Vooral vroege vogels profiteren hiervan. Want wat blijkt: hoe vroeger je in de ochtend zonlicht opdoet, hoe makkelijker je ’s avonds in slaap valt en hoe meer uitgerust je wakker wordt.

4. Door de zon sta je meer open voor de liefde

Schijnt de zon? Dan staan we ook meer open voor de liefde. Tijdens een Frans experiment gaf 13,9% van de vrouwen op bewolkte dagen hun telefoonnummer aan een flirtende vreemde.

Scheen de zon, dan steeg dat naar 22,4%. Ook als je een relatie hebt, doet de zon zijn werk. In een studie van de Universiteit van Tel Aviv werden mannen en vrouwen blootgesteld aan UVB-straling.

En wat bleek: er waren verhoogde niveaus van romantische passie bij beide geslachten. Blootstelling aan zonlicht beïnvloedt namelijk de regulatie van het endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor de afgifte van seksuele hormonen.

5. Door de zon ben je een stuk positiever 

Als de zon schijnt, gebruiken we op social media meer positieve woorden. Ook de temperatuur heeft impact: tot 20°C neemt het aantal positieve woorden toe met de stijging van de temperatuur. Vanaf 30°C worden onze posts minder vrolijk. Ook positief: in de zomer blijken we guller en creatiever te zijn. Ben je in de zomer jarig? Dan kun je dus rekenen op leukere (of grotere) cadeaus.

Bronnen: N. Guéguen, Weather and courtship behavior. A quasi-experiment with the flirty sunshine, Social Influence, 2013, H. IJzerman e.a., P. Baylis e.a., Weather impacts expressed sentiment, PLOS ONE, 2018, Perceptual symbols of creativity. Coldness elicits referential, warmth elicits relational creativity, Acta Psychologica, 2014

Zorgeloos genieten van de zon

Het licht van de zon doet ons dus goed, maar heeft ook een donkere kant. Ga je lang liggen bakken in de zon, dan is het belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen verbranding. Want hoe sterker de zonkracht (de hoeveelheid UV-straling), hoe sneller de huid beschadigt.

Met de natuurlijke zonproducten van Naïf kan de hele familie zorgeloos genieten van de zon. Niet alleen is je huid goed beschermd, ook het zeeleven. Want wist je dat er jaarlijks meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in de oceaan belandt? Daarom zijn de producten van Naïf op basis van minerale filters en vrij van oxybenzone, octinoxate en microplastics: de stoffen die koralen en zeedieren kunnen aantasten.

Een zonnebrandcrème op basis van een minerale UV-filter legt een laagje op de huid en trekt, in tegenstelling tot chemische filters, niet in de huid. Dat is fijn voor de gevoelige huid want hierdoor is de kans op een huidreactie klein. Nog een voordeel: je bent meteen beschermd, want de crème hoeft niet in te trekken. Dat is pas zorgeloos zonnen.

Lees ook deze artikelen

Levend verlies: deze ouders weten dat hun ernstig zieke kind niet oud gaat worden
Interview

Levend verlies: deze ouders weten dat hun ernstig zieke kind niet oud gaat worden

Deze ouders weten nu al dat hun ernstig zieke kind niet oud zal worden. Hoe gaan ze daarmee om? ‘Het liefst zou ik haar zo lang ...
‘Ik wil laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen’
Branded content

‘Ik wil laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen’

Een hersenaandoening kan je leven op z´n kop zetten. Toch hoor je mensen achteraf ook vaak zeggen dat ze een tegenslag als een ge...
Zelfde naam? Lager bod
Kort

Zelfde naam? Lager bod

Een 5% lager bod accepteren we bij een online verkoop als de naam van de koper begint met dezelfde letter als onze eigen naam.
Zelfde naam? Lager bod
Kort

Zelfde naam? Lager bod

Een 5% lager bod accepteren we bij een online verkoop als de naam van de koper begint met dezelfde letter als onze eigen naam.
Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Je kunt leren optimistischer te zijn’
Artikel

Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Je kunt leren optimistischer te zijn’

Een optimistische blik op het leven is gezond, en we kunnen ons daarin oefenen, schrijft Erik Scherder in zijn nieuwe boek. ‘Ik ...
Puberkamer
Kort

Puberkamer

‘Wat ben je slordig, ruim nou eens op.’ Ouders hebben nogal eens commentaar op hun pubers.
Bovengemiddeld intelligent?
Kort

Bovengemiddeld intelligent?

Denk je dat je bovengemiddeld intelligent bent? Je bent niet alleen: de meeste mensen schatten zichzelf slimmer in dan gemiddeld, ...
Mooie film
Kort

Mooie film

Films met een goed verhaal stimuleren de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, ontdekten Nijmeegse mediapsychologen
Zo blijf je als HSP in balans tijdens de feestdagen
Artikel

Zo blijf je als HSP in balans tijdens de feestdagen

1 op de 5 mensen is hoogsensitief en daardoor gevoeliger voor prikkels – en laten die nu juist in de laatste weken van het jaar ...
Column Roos Schlikker: Rommelig
Column

Column Roos Schlikker: Rommelig

Ze drinkt weer. Het is een uur of elf in de ochtend en ik zie haar schuifelen naar het café. Even later staat er een glas witte w...
225195