Waarom de zon ons gezonder en gelukkiger maakt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door NaïfDit artikel wordt je aangeboden door Naïf
 

Hoera, de zon laat zich weer vaker zien. En dat is fijn, want een dagelijkse portie zon maakt ons gezonder, gelukkiger en vergroot zelfs de kans op verliefdheid. Ontdek daarom snel hoe je kunt meeliften op de kracht van zonlicht.

1. Door de zon maak je vitamine D aan 

‘Kom we gaan naar buiten, even wat vitamine D opdoen.’ Je hoort het jezelf vast af en toe zeggen. Maar goed ook, want de zon is inderdaad onze belangrijkste bron van vitamine D.

In feite zelfs de enige. Het is namelijk vrijwel onmogelijk er genoeg van binnen te krijgen via voeding alleen. Je huid maakt overigens alleen vitamine D aan door directe blootstelling aan de zon.

Het voorjaar, de zomer en het najaar zijn dé tijd om een voorraad vitamine D aan te leggen. Je lichaam maakt al vitamine D aan door elke dag een kwartier tot een halfuur met je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. In de winter gebeurt dat helaas niet, omdat de Nederlandse zon dan te laag staat.

2. Door de zon krijg je een stralend humeur

Zonlicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine. Omdat de zon in het voorjaar en de zomer meer schijnt, maken we dus ook meer van dit gelukshormoon aan. Dit verklaart waarom we ons als de zon schijnt vaak blijer voelen.

Een gebrek aan serotonine maakt ons wat somberder, of zelfs depressief. Ook zorgt serotonine voor een lagere bloeddruk, waardoor je je ook nog eens een stuk relaxter voelt. Opladen aan het zonlicht dus.

3. Door de zon slaap je beter

Is er een heerlijke ochtendzon? Pak ‘m gelijk even mee, want je draait gegarandeerd een goede nacht. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat daglicht niet alleen invloed heeft op wanneer je gaat slapen, maar ook op de kwaliteit van je slaap.

Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. Vooral vroege vogels profiteren hiervan. Want wat blijkt: hoe vroeger je in de ochtend zonlicht opdoet, hoe makkelijker je ’s avonds in slaap valt en hoe meer uitgerust je wakker wordt.

4. Door de zon sta je meer open voor de liefde

Schijnt de zon? Dan staan we ook meer open voor de liefde. Tijdens een Frans experiment gaf 13,9% van de vrouwen op bewolkte dagen hun telefoonnummer aan een flirtende vreemde.

Scheen de zon, dan steeg dat naar 22,4%. Ook als je een relatie hebt, doet de zon zijn werk. In een studie van de Universiteit van Tel Aviv werden mannen en vrouwen blootgesteld aan UVB-straling.

En wat bleek: er waren verhoogde niveaus van romantische passie bij beide geslachten. Blootstelling aan zonlicht beïnvloedt namelijk de regulatie van het endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor de afgifte van seksuele hormonen.

5. Door de zon ben je een stuk positiever 

Als de zon schijnt, gebruiken we op social media meer positieve woorden. Ook de temperatuur heeft impact: tot 20°C neemt het aantal positieve woorden toe met de stijging van de temperatuur. Vanaf 30°C worden onze posts minder vrolijk. Ook positief: in de zomer blijken we guller en creatiever te zijn. Ben je in de zomer jarig? Dan kun je dus rekenen op leukere (of grotere) cadeaus.

Bronnen: N. Guéguen, Weather and courtship behavior. A quasi-experiment with the flirty sunshine, Social Influence, 2013, H. IJzerman e.a., P. Baylis e.a., Weather impacts expressed sentiment, PLOS ONE, 2018, Perceptual symbols of creativity. Coldness elicits referential, warmth elicits relational creativity, Acta Psychologica, 2014

Zorgeloos genieten van de zon

Het licht van de zon doet ons dus goed, maar heeft ook een donkere kant. Ga je lang liggen bakken in de zon, dan is het belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen verbranding. Want hoe sterker de zonkracht (de hoeveelheid UV-straling), hoe sneller de huid beschadigt.

Met de natuurlijke zonproducten van Naïf kan de hele familie zorgeloos genieten van de zon. Niet alleen is je huid goed beschermd, ook het zeeleven. Want wist je dat er jaarlijks meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in de oceaan belandt? Daarom zijn de producten van Naïf op basis van minerale filters en vrij van oxybenzone, octinoxate en microplastics: de stoffen die koralen en zeedieren kunnen aantasten.

Een zonnebrandcrème op basis van een minerale UV-filter legt een laagje op de huid en trekt, in tegenstelling tot chemische filters, niet in de huid. Dat is fijn voor de gevoelige huid want hierdoor is de kans op een huidreactie klein. Nog een voordeel: je bent meteen beschermd, want de crème hoeft niet in te trekken. Dat is pas zorgeloos zonnen.

Lees ook deze artikelen

HSP op het werk: zo bespreek je wat je nodig hebt
Artikel

HSP op het werk: zo bespreek je wat je nodig hebt

Wanneer je hooggevoelig bent, heb je op het werk vaak net even iets anders nodig om goed te functioneren. Kaart het aan op je werk...
Dit doet het weer met je gemoed
Branded content

Dit doet het weer met je gemoed

Vrolijk als de zon schijnt, moe en somber als het regent? Héél normaal, want het weer heeft wel degelijk invloed op hoe je je vo...
Kleine moeite, groen effect
Artikel

Kleine moeite, groen effect

Waarom wil het maar niet vlotten met een klimaatvriendelijke leefstijl? Omdat we moedeloosmakend vaak te horen krijgen wat we alle...
Kleine moeite, groen effect
Artikel

Kleine moeite, groen effect

Waarom wil het maar niet vlotten met een klimaatvriendelijke leefstijl? Omdat we moedeloosmakend vaak te horen krijgen wat we alle...
Column Roos Schlikker: Rebellie
Artikel

Column Roos Schlikker: Rebellie

Roos Schlikker is schrijver, presentator en podcastmaker en vertelt in elk nummer over haar leven.
Column Jean-Pierre van de Ven: Boven water
Artikel

Column Jean-Pierre van de Ven: Boven water

Jean-Pierre van de Ven is relatietherapeut en geeft elke maand een inkijkje in zijn praktijk.
Ga scharrelen: 5 wegen naar een lager tempo en meer levensplezier
Artikel

Ga scharrelen: 5 wegen naar een lager tempo en meer levensplezier

Scharrelen, rommelen, een beetje aanklooien: het is het fijnste wat er is en voor heel veel dingen goed. Zo maak je er meer ruimte...
Psychologie zomerquiz: test je kennis en die van je reisgenoten
Artikel

Psychologie zomerquiz: test je kennis en die van je reisgenoten

Kun je zien of iemand liegt? Kan je kat beter worden van een neppil? En bestaat het vakantielibido? Daag je reisgenoten uit en tes...
Waarom gezinsrituelen belangrijk zijn
Artikel

Waarom gezinsrituelen belangrijk zijn

Voor het slapengaan een verhaaltje voorlezen, elke woensdag patat halen en op vakantieochtenden samen naar de bakker lopen voor cr...
Column Irene Smit: De magie van de zomer
Artikel

Column Irene Smit: De magie van de zomer

In de zomer moet ik altijd heel veel, omdat ik dan hoop op niets moeten. Op leegte. Op rust. Dat begint bij de eerste zonnige dage...
225195