Verliefd op een narcist

Narcisten kunnen heel charmant zijn, maar oog voor de behoeftes van hun partner hebben ze niet. Hoe houd je een relatie met zo iemand vol? Over het plezier en de tragiek van leven met een zelfverliefde.

Niemand was goed genoeg voor Narcissus. De knappe jongeman uit de Griekse mythologie wilde zich aan geen enkele partner binden, maar werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld in het water. Aan de rand van een poel raakte hij zo in de ban van zijn eigen schoonheid, dat hij zijn evenbeeld probeerde te omarmen en verdronk.

Online basistraining

Bescherm jezelf tegen narcisme

  • Leer omgaan met een narcistische ex of baas
  • Ontdek hoe narcisme ontstaat
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Psychologen noemden de narcistische persoonlijkheidsstoornis naar de man uit deze mythe. Narcisten zijn mensen die zichzelf enorm belangrijk vinden, hun eigen prestaties en talenten overdrijven, buitensporige bewondering nodig hebben en vinden dat ze recht hebben op een speciale behandeling. Ze zijn vaak arrogant, hebben een gebrek aan empathie en zijn afgunstig of menen dat anderen dat zijn op hen. Soms gebruiken ze anderen om hun persoonlijke doelen te bereiken.

En toch zijn er zat mensen die verliefd worden op een narcist, weet psycholoog Keith Campbell van de universiteit van Georgia. Vooral vrouwen, zo schrijft hij in zijn bestseller When you love a man who loves himself. Waarom? Een narcistische man heeft ook een heel aantrekkelijke kant. Hij lijkt zelfverzekerd, vertelt interessante verhalen, is royaal. En: hij is vaak ook werkelijk iemand die veel voor elkaar krijgt, iemand met charisma en een goede baan. Hij verkeert

Log in om verder te lezen.

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Hoe we narcistische kinderen kweken

Overmatig prijzen leidt tot narcistische trekjes bij kinderen, blijkt uit onderzoek. Toch kan geen k...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Advies

Na 30 jaar huwelijk verliefd op een ander

Lees verder
Artikel

Ze zijn niet anders

Lees verder
Kort

Waarom vrouwen minder vaak aan seks denken

Lees verder
Artikel

Kijk naar mij!

Lees verder
Verhaal

Een ster word je zo

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder