‘Tien jaar geleden zakte ik bij een lezing in elkaar en werd ik wakker in het ziekenhuis. De internist zei: “U heeft uzelf helemaal gesloopt.”

Training Bescherm jezelf tegen narcisme
Training

Training Bescherm jezelf tegen narcisme

  • Leer omgaan met een narcistische ex, ouder of baas
  • Ontdek de belangrijkste kenmerken van narcisme
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Tot die tijd was ik alleen maar bezig met prestaties neerzetten: een fulltimebaan, verbouwingen, boeken schrijven, intensief sporten. Ik gebruikte veel alcohol en drugs en sliep vier uur per nacht.

En als vrouwen met wie ik een relatie had zeurden dat ik een slechte leefstijl had, werd ik agressief. “Vuile narcist,” zeiden ze regelmatig. Nu dacht ik: als zelfs mijn lichaam het niet met me volhoudt, ligt het misschien echt aan mij.

Ik ging alles lezen over narcisme en realiseerde me: ik bén een narcist! De kern van narcisme is dat je zo teleurgesteld bent in de mensen om je heen dat je besluit ze niet meer te vertrouwen en alleen nog maar te investeren in jezelf.

Ik ging in therapie en kreeg antidepressiva. Daardoor begon ik me meer te herinneren van het geweld en seksueel misbruik in mijn jeugd. Ik kreeg angstdromen en voelde me bang – mijn narcistische afweer werd afgebroken. Wat dat betreft kan ik nog steeds hartstochtelijk naar mijn oude leefstijl terugverlangen.

Het leverde ook iets op. Ik besloot gezonder te gaan leven en bewust vrijgezel te blijven. En door mijn boek Een spiegel voor narcisten vinden mensen die met deze problematiek worstelen de weg naar mij. Ze vertrouwen me en vertellen daardoor makkelijker over zichzelf.’

Meer lezen? M. Appelo, Een spiegel voor narcisten, Boom, 2013