Kijk naar mij!

We schreeuwen het steeds harder, op tv, op internet: zie nou wat ik kan! Omdat we beroemd willen worden, luidt vaak de verklaring. Maar het gaat ons eigenlijk om iets heel anders.

So you think you can dance, Holland’s got talent, MasterChef, The voice of Holland, Benelux’ next top model, Popstars, De nieuwe Uri Geller… de lijst van Nederlandse programma’s waarin je een gooi kunt doen naar het sterrendom is haast oneindig.

En mocht het je niet lukken om op tv door te breken, dan kun je altijd nog je eigen podium creëren op YouTube of Twitter. ‘Kijk naar mij,’ lijken al deze media uit te schreeuwen. ‘Ik ben het waard om opgemerkt te worden.’

Journalist Jake Halpern en Carol Liebler van de Syracuse-universiteit in New York legden de volgende vraag voor aan Amerikaanse scholieren: stel, er was een magische knop waarop je kon drukken om groter en sterker, slimmer, mooier of beroemd te worden. Wat zou je kiezen? De uitkomst: de jongens kozen bijna net zo vaak ‘beroemd’ als ‘slimmer’, meisjes kozen zelfs het vaakst voor ‘beroemd’.

Ook opmerkelijk: op de vraag wat ze het liefst willen worden, antwoordden meisjes dat ze liever ‘persoonlijk assistent van een beroemdheid’ wilden zijn dan baas van een groot bedrijf als General Motors of president van een universiteit als Harvard of Yale. Volgens Halpern voeden we een ‘generatie van door beroemdheid geobsedeerde

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

zo geef je een superfeest

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Zeven dingen die je liever niet over jezelf wilt weten

Lees verder
Advies

Is mijn ex een narcist?

Lees verder
Artikel

Wat zou u doen?

Lees verder
Artikel

Ontrouwe vrouw, hitsige man

Lees verder
Artikel

Zo maak je contact

Lees verder
Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Lees verder