Maar bewijst ons eigen gedrag niet het tegendeel? De meesten van ons rijden braaf elke dag in een metalen doosje naar ons werk, waar we de ganse dag naar een verlicht venster staren. ’s Avonds rijden we in hetzelfde doosje terug naar een betonnen blokkendoos, waar we koken, eten, vrijen en naar een ander verlicht venster kijken totdat we in slaap vallen. Ik moet daar altijd aan denken als mensen vragen hoe apen zich voelen in gevangenschap. Net als wij, denk ik.

Hoe vrij zijn wilde dieren? Sommige roofdieren kunnen inderdaad onbevreesd rondlopen en op hun gemak de zonsondergang bewonderen. Maar zelfs zij hebben vijanden, meestal soortgenoten, die hen in hun beweging beperken. Het grootste deel der dieren kijkt constant over zijn schouder. In het bos achter mijn huis zitten zowel herten als prairiewolven, dus wat denk je dat er gebeurt als een hert een poot breekt of door een strenge winter verzwakt is?

Een vals idee van vrijheid heeft menige stedeling ertoe verleid dieren te ‘bevrijden’, hetgeen vrijwel altijd verkeerd uitpakt. Keiko, de orka uit de Free Willy-films, werd na jaren gevangenschap uitgezet in de buurt van IJsland. Hij sloot zich echter nooit aan bij zijn eigen soort, verloor zijn eetlust, kreeg longontsteking, en overleed in zijn eentje op een strand.

Log in om verder te lezen.