Bij het woord ‘netwerken’ doemt al snel het beeld op van gladde jongens op recepties, die met visitekaartjes strooien en overdreven amicaal doen – als ze u nodig hebben. Niets voor mij, denken veel mensen dus.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Toch loopt u een hoop leuke banen mis als u niet netwerkt. Want slechts 30 procent van alle vacatures verschijnt in de krant of in andere media, schrijft Rob van Eeden in Netwerken werkt. De rest van de banen wordt vergeven via netwerken, open sollicitaties of omdat mensen voor zichzelf beginnen. Door braaf te wachten tot die ene leuke vacature in de krant komt, om vervolgens met tweehonderd anderen door de sollicitatiemolen te gaan, doet u zichzelf dus ernstig tekort. Uit Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat mensen die netwerken tevredener zijn met de baan die ze hebben, beter betaald worden en vaker promotie krijgen.

Het ‘onechte’ aan netwerken valt bovendien reuze mee. Zonder dat u zich ervan bewust bent, netwerkt u al volop in het dagelijks leven. Als u op zoek bent naar woonruimte of een tent wilt lenen voor de vakantie, en dat via via regelt. En al die gesprekken met vrienden waarin u informatie uitwisselt over goede kappers, leuke vakantiebestemmingen en opvoedkundige trucjes. Het

Log in om verder te lezen.