Netwerken: u kunt het ook!

Nee, u hoeft niet met visitekaartjes te strooien op lawaaiige borrels. Sla liever een oud adressenboekje open en ga eens lunchen met de baas. Netwerken is gemakkelijker dan u denkt.

Bij het woord ‘netwerken’ doemt al snel het beeld op van gladde jongens op recepties, die met visitekaartjes strooien en overdreven amicaal doen – als ze u nodig hebben. Niets voor mij, denken veel mensen dus.

Toch loopt u een hoop leuke banen mis als u niet netwerkt. Want slechts 30 procent van alle vacatures verschijnt in de krant of in andere media, schrijft Rob van Eeden in Netwerken werkt. De rest van de banen wordt vergeven via netwerken, open sollicitaties of omdat mensen voor zichzelf beginnen. Door braaf te wachten tot die ene leuke vacature in de krant komt, om vervolgens met tweehonderd anderen door de sollicitatiemolen te gaan, doet u zichzelf dus ernstig tekort. Uit Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat mensen die netwerken tevredener zijn met de baan die ze hebben, beter betaald worden en vaker promotie krijgen.

Het ‘onechte’ aan netwerken valt bovendien reuze mee. Zonder dat u zich ervan bewust bent, netwerkt u al volop in het dagelijks leven. Als u op zoek bent naar woonruimte of een tent wilt lenen voor de vakantie, en dat via via regelt. En al die gesprekken met vrienden waarin u informatie uitwisselt over goede kappers, leuke vakantiebestemmingen en opvoedkundige trucjes. Het

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik komt tijd tekort

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Planten tegen printerziekte

Lees verder
Kort

‘Sorry jongens, geen feestje’

Lees verder
Artikel

Zo ga je fris de avond in (Tip 3 – 4)

Lees verder
Artikel

Mag er een raam open?

Lees verder
Artikel

De lastige dertiger

Lees verder
Advies

Ik durf geen ander werk te doen

Lees verder