Volgens de onderzoekers worden vrouwen meer betutteld vanwege genderstereotypen, zoals ‘vrouwen zijn zachtaardig, maar niet zo zelfverzekerd en competent’. Mensen zijn zich hier meestal niet bewust van. Volgens Ruth van Veelen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht gespecialiseerd in gendervooroordelen en stereotypen op de werkvloer, zou dit ook in Nederland kunnen voorkomen. ‘Hoewel Nederlanders over het algemeen behoorlijk direct en geëmancipeerd zijn, bestaan er op gebied van werk en inkomen nog grote verschillen tussen mannen en vrouwen.’ Sterker nog, in 2019 zakte Nederland elf plaatsen op de Global Gender Gap Report naar de 38e plek. Van Veelen: ‘Als het om negatieve evaluaties gaat, is om de hete brij heen draaien nooit een goed idee. Zonder eerlijke feedback hebben vrouwen minder kans om hun prestaties te verbeteren dan mannen, waardoor we de ongelijkheid op de werkvloer in stand houden.’
Vrouwen worden meer betutteld vanwege genderstereotypen
- 155 woorden
- 1 minuut leestijd
Vrouwen krijgen minder eerlijke feedback op hun werk dan mannen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wanneer proefpersonen een slecht geschreven tekst moesten beoordelen, verbloemden ze hun oorspronkelijke matige beoordeling wanneer werd verteld dat het stuk door een vrouw geschreven was.
Meer weten over dit thema? Bekijk Werk
Deel dit artikel:
Geschreven door
Judith Neimeijer
Als freelance wetenschapsjournalist, tekstschrijver en voedingsdeskundige pluis ik graag dingen uit. Ik hou ervan om ingewikkelde materie in heldere taal op te schrijven.
3 september 2020 |
Laatst gewijzigd op 2 september 2020