Rouwen en lijnen

Ze zijn bijna dertig jaar getrouwd en nu alweer tien jaar prominente collega-onderzoekers op het gebied van de gezondheidspsychologie in Utrecht. Wie is eigenlijk de beste wetenschapper? Margaret Stroebe: 'Geen twijfel mogelijk, dat is hij.' Wolfgang Stroebe: 'Nee hoor, jij bent creatiever'.

De passies van Wolfgang en Margaret Stroebe

Twaalf ambachten en geen ongelukken, zo ziet de veelzijdige loopbaan in de psychologie van Wolfgang Stroebe eruit. Zijn eerste baan had hij in zijn Heimat Duistland, maar al snel pendelde hij tussen Engeland en de Verenigde Staten. ‘Ik heb een tijdje meer banen gehad dan publicaties.’ Hij maakte op die manier niet alleen kennis met de kopstukken uit de sociale psychologie, maar ook met zijn toekomstige vrouw Margaret. In Bristol werkte zij op dezelfde verdieping aan haar proefschrift, rondde dit af en daarna volgde ze haar man terwijl hij over de wereld zwierf.

De twee kwamen niet alleen uit andere landen, maar ook uit heel andere onderzoeksgebieden. Hij begon met ‘saai onderzoek’ naar de manier waarop mensen hun oordeel over het gewicht van een voorwerp lieten beïnvloeden door de grootte ervan, terwijl zij haar pijlen richtte op de reacties van kinderen in ontwikkelingslanden op sociale veranderingen. Zij vonden elkaar in hun werk, omdat Wolfgang een baan kreeg in de Verenigde Staten en Margaret daar zonder werkvergunning zat. Als oplossing werd Margaret daar zijn onderzoeksassistent. ‘Eigenlijk vond ik dat heel erg leuk. Ik heb veel van hem geleerd en genoten van het

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Zit je goed in je vel?

Net zoals het goed is om je fysieke gezondheid in de gaten te houden, zo kun je checken hoe het met ...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Geloven in geluk

Lees verder
Artikel

Alles onder controle?

Lees verder
Test

Checklist: wat heb jij?

Lees verder
Artikel

Meer succes dankzij jaloezie

Lees verder
Artikel

‘Mijn kind hoeft geen prik’ – 5 misverstanden over vaccineren

Lees verder
Artikel

Lavendel tegen stress

Lees verder