Dit is waarom de natuur ons kalm maakt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs
 
Voel je je onrustig? Ga de natuur in, dat is met stip de beste plek om te ontstressen. Daarom organiseerden we in het voorjaar samen met Pukka Herbs een kalmtewandeling in natuurgebied de Hilversumse Hei.

Onder begeleiding van twee wandelcoaches trokken we samen met een groep lezers de natuur in om op te laden. Want, zo is inmiddels ruimschoots bewezen, bewegen in de buitenlucht verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol en verhoogt juist het niveau van serotonine en endorfine, hormonen die je goed doen voelen.

Zintuigen op scherp

Onze zintuigen brachten ons terug naar het hier en nu. We gingen ruiken, voelen, horen en proeven. Deze zintuigelijke ervaringen brengen je meer in contact met de natuur, waardoor je ook minder stress ervaart.

Een goed voorbeeld is het aanraken van natuurlijke oppervlakten.  Omdat dit van oudsher veilig en vertrouwd voor ons voelt, helpt het gestreste hersenen weer in een rustige flow te komen.

Na afloop van de wandeling verzorgde Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige en herbal ambassador van Pukka Herbs, een theeceremonie. We proefden de rijkdom van de natuur en ontdekten de kalmerende kracht van diverse kruiden, waaronder lavendel, haver en kamille.

Je kunt ze toepassen in een thee, gebruiken in een bad, verwerken in lichaamsolie of branden als essentiële olie. Neem wel altijd eerst contact op met een therapeut of arts voordat je zelf experimenteert met kruiden.

Rustgevend effect

Niet alleen echte planten en bomen hebben een stress verminderde uitwerking: zelfs afbeeldingen van de natuur beïnvloeden ons brein positief. Hoe komt het dat de natuur zoveel rust geeft? Dit zegt de wetenschap:

1. Zachte aandacht

Veel van wat we doen, vraagt onze volle aandacht. We kunnen bijvoorbeeld niet naar een vergadering luisteren of een mailtje tikken en tegelijkertijd onze gedachten laten gaan.

In de natuur gebeurt juist het tegenovergestelde, blijkt uit de attention restoration theory van het Amerikaanse psychologenechtpaar Rachel en Stephen Kaplan. Deze theorie stelt dat de natuur vanzelf aandacht trekt, zonder dat het moeite kost.

De Kaplans noemen dat ook wel zachte fascinatie. Je blik wordt automatisch getrokken naar een blaadje dat naar beneden dwarrelt of een vogel die voorbijvliegt. Omdat er dan geen beroep wordt gedaan op je gerichte aandachtcapaciteit, ontstaat rust en ruimte in het hoofd.

2. Herhalende patronen

De fascinatie van de natuur wordt vaak in verband gebracht met fractale vormen: herhalende patronen die samen een groter geheel vormen met hetzelfde patroon. Denk aan de vertakkingen van bomen, of bloemkoolroosjes die een bloemkool op zich zijn.

Volgens omgevingspsycholoog Agnes van den Berg is deze vormentaal van de natuur gemakkelijk te verwerken in de hersenen. Ze doen geen beroep op onze aandacht en vragen geen grote inspanning van de ogen. Dat geeft een ontspannen gevoel.

 3. Oervoorkeuren

Dan is er nog een evolutionair-psychologische verklaring, volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries. ‘Omdat we als soort zijn ontstaan in een natuurlijke omgeving, kan ons brein heel snel vaststellen of zo’n omgeving wel of niet veilig en “gastvrij” is. In de stad kost dat meer moeite en dus meer energie.’

Onze voorkeur – en zelfs die van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek – zou daarbij uitgaan naar een savanne-achtige omgeving, waarin de menselijke evolutie mogelijk is begonnen.

Zo’n landschap voorziet in twee belangrijke basisbehoeften om te kunnen overleven: uitzicht (om te verkennen) en bescherming (om te schuilen). Daar voelen we ons prettig bij.

Bronnen: R. Kaplan & S. Kaplan, The experience of nature. A psychological perspective, Cambridge University Press, 1989 / A. van den Berg e.a., Why viewing nature is more fascinating and restorative than viewing buildings. A closer look at perceived complexity, Urban Forestry & Urban Greening, 2016 / agnesvandenberg.nl/savanne.pdf

72 Hour Calm Experiment

Van 15 t/m 18 september organiseerde Pukka Herbs een 72 Hours Calm Experiment onder begeleiding van klinisch psycholoog Elke van Hoof. Met dit experiment is het stressniveau gemeten bij twee groepen deelnemers: één thuis en één op een retraite op Landgoed Energy Up in Zeewolde.

De deelnemers werden thuis gemonitord tijdens een relatief normaal weekend, terwijl de deelnemers aan de retraite verschillende ontspannende activiteiten ondernamen, waaronder coaching, meditatie, yoga en natuurwandelingen. Heeft dit effect gehad op hun stresslevel? Houd de website van Pukka Herbs in de gaten voor de bevindingen.

100% biologische kruidenthee

Het biologische theemerk Pukka Herbs heeft heel veel fijne kruidentheeën die je kunnen helpen ontspannen, zoals: Three Chamomile, Relax, Herbal Collection, Chamomile, Vanilla & Manuka Honey en Day to Night Collection.

Alle blends zijn gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Bekijk de hele collectie van Pukka.

Lees ook deze artikelen

Altijd in de werkstand
Advies

Altijd in de werkstand

Ik vind mijn werk ontzettend leuk, maar in mijn vrije tijd kan ik het erg moeilijk loslaten. Ik denk er vaak aan en als er nog iet...
Keuzes maken? Kijk eens opnieuw naar je waarden
Branded content

Keuzes maken? Kijk eens opnieuw naar je waarden

Sta je op een keerpunt in je leven? Laat je vooral niet leiden door anderen en emoties. Volgens experts kun je beter weer eens sti...
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’
Artikel

ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’

Raar en gemankeerd, zo voelde journalist Hanneke Mijnster (43) zich jarenlang. Het leven ging haar niet heel slecht af, maar het w...
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Zit er angst achter zijn boosheid?
Advies

Zit er angst achter zijn boosheid?

Voel je je onrustig? Ga de natuur in, dat is met stip de beste plek om te ontstressen. Daarom organiseerden we in het voorjaar sam...
Tijd voor liefde
Kort

Tijd voor liefde

3,2% van de tijd ervaren we gevoelens van liefde – niet vaak dus, terwijl ze wél ons humeur een flinke boost geven, zo blijkt u...
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
Oproep: deel je geheim
Artikel

Oproep: deel je geheim

Je hebt al jaren een heimelijke liefde die je maar niet kunt loslaten en je partner weet van niets. Of je hebt schulden die je aan...
223757