Zo omzeil je relatiestress op vakantie

1. Slik goedbedoelde raad in

Psychologe Erika Lawrence ondervroeg ruim honderd verse echtparen vijf jaar achtereen over hun huwelijksgeluk en onderlinge steun. En ze concludeerde: het onbeperkt spuien van adviezen is funest voor huwelijksgeluk. Houd jezelf dus in als je partner onhandig staat te klungelen met de haringen van de tent. Wel doen? Vertrouwen uitspreken en je partner aanmoedigen: ‘Je kunt het!’

Sue Johnson: ‘Een liefdevolle relatie is geen mysterie’

Sue Johnson: ‘Een liefdevolle relatie is geen mysterie’

We hebben overspannen verwachtingen van de liefde, en gaan er tegelijkertijd akelig nonchalant mee o...

Lees verder

2. Wees verrassend

Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van je partner. Gaat hij altijd croissantjes halen op vakantie? Verras hém dan met een ontbijt op bed. Of als je meer tijd hebt: doorbreek de routine. Ga niet elke dag op hetzelfde strand liggen, maar ga een dagje samen op ontdekkingstocht.

3. Ga de diepte in

Daar knapt je relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk – en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde zich vervolgens beduidend meer tevreden met hun partner.

4. Waardeer de attenties van je partner

Wie al lange tijd een relatie heeft, is snel geneigd zijn partner voor lief te nemen. De crux is echter om wél bewust stil te staan bij diens attente gebaren – ook al zijn die niet wereldschokkend. Recente onderzoeken laten zien: alledaagse dankbaarheid voor zelfs de simpelste gebaren (de tent al helemaal opgezet, iets lekkers te drinken inschenken) maakt namelijk dat zowel de gever als de ontvanger de relatie meer apprecieert. En dankbaarheid is de ultieme remedie tegen relatiestress op vakantie.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

5. Stel je eens voor dat je je geliefde niet zou hebben ontmoet

Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen – of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.