Voorkom relatiestress op vakantie

Na ‘liefde’ vinden Nederlanders ‘vakantie’ het fijnste woord dat er is. Helaas gaan ze niet altijd goed samen: juist op vakantie staan relaties soms flink onder druk. Lees deze 5 tips om relatiestress te voorkomen.
 

cijfer-een-e1473760058390-220x234Slik goedbedoelde raad in. Psychologe Erika Lawrence ondervroeg ruim honderd verse echtparen vijf jaar achtereen over hun huwelijksgeluk en onderlinge steun. En ze concludeerde: het onbeperkt spuien van adviezen is funest voor huwelijksgeluk. Houd jezelf dus in als je partner onhandig staat te klungelen met de haringen van de tent. Wel doen? Vertrouwen uitspreken en je partner aanmoedigen: ‘Je kunt het!”

cijfer-twee-e1473760253739Wees verrassend. Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van je partner. Gaat hij altijd croissantjes halen op vakantie? Verras hém dan met een ontbijt op bed. Of als je meer tijd hebt: doorbreek de routine. Ga niet elke dag op hetzelfde strand liggen, maar ga een dagje samen op ontdekkingstocht.

cijfer-drie-e1473760123237-220x226Ga de diepte in. Daar knapt je relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk – en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde zich achteraf beduidend meer tevreden met hun partner.

cijfer-vier-e1473760287310-220x227Waardeer de attenties van je partner. Wie al lange tijd een relatie heeft, is snel geneigd zijn partner voor lief te nemen. De crux is echter om wél bewust stil te staan bij diens attente gebaren – ook al zijn die niet wereldschokkend. Recente onderzoeken laten zien: alledaagse dankbaarheid voor zelfs de simpelste gebaren (de tent al helemaal opgezet, iets lekkers te drinken inschenken) maakt dat zowel de gever als de ontvanger de relatie meer apprecieert.

cijfer-vijf-e1473760172603-220x227Stel je eens voor dat je je geliefde niet zou hebben ontmoet. Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen – of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het jaloerse geslacht bestaat niet

'Er bestaat geen ware liefde zonder jaloezie', aldus een Russische zegswijze. En inderdaad, een sche...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Lees verder
Artikel

Zo doen anderen wat ú wilt

Lees verder
Artikel

Lessen in de liefde (3)

Lees verder
Verhaal

Schrijven helpt: afscheid nemen van oud zeer

Lees verder
Artikel

Een ruzie-vrije vakantie

Lees verder
Artikel

Hoe de stad ons ongemerkt beïnvloedt

Lees verder