Stelt u zich eens voor dat u uw geliefde niet zou hebben ontmoet. Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen – of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.

Wees verrassend. Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van uw partner. Koopt hij altijd een bos bloemen voor u? Verras hém dan met een vers boeket. Of als u meer tijd hebt: doorbreek de routine. Neem zomaar een vrije dag op en ga samen op ontdekkingstocht.

Plan nu meteen een ‘dubbeldate’ – en ga de diepte in. Daar knapt uw relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk – en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde

Log in om verder te lezen.