Stelt u zich eens voor dat u uw geliefde niet zou hebben ontmoet. Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen – of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Wees verrassend. Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van uw partner. Koopt hij altijd een bos bloemen voor u? Verras hém dan met een vers boeket. Of als u meer tijd hebt: doorbreek de routine. Neem zomaar een vrije dag op en ga samen op ontdekkingstocht.

Plan nu meteen een ‘dubbeldate’ – en ga de diepte in. Daar knapt uw relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk – en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde

zich achteraf beduidend meer tevreden met hun partner.

Waardeer de attenties van uw partner. Wie al lange tijd een relatie heeft, is snel geneigd zijn partner voor lief te nemen. De crux is echter om wél bewust stil te staan bij diens attente gebaren – ook al zijn die niet wereldschokkend. Recente onderzoeken laten zien: alledaagse dankbaarheid voor zelfs de simpelste gebaren (een zelfgekookte maaltijd, een alvast opengeslagen dekbed) maakt dat zowel de gever als de ontvanger de relatie meer apprecieert.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Slik uw goedbedoelde raad in. Psychologe Erika Lawrence ondervroeg ruim honderd verse echtparen vijf jaar achtereen over hun huwelijksgeluk en onderlinge steun. En ze concludeerde: het onbeperkt spuien van adviezen is funest voor huwelijksgeluk. Wel doen? Vertrouwen uitspreken en uw partner aanmoedigen: ‘Je kunt het!’