Vrijen met vertrouwen

Een kind dat zijn ouders niet kan vertrouwen, heeft een probleem. En dat kan doorwerken als het volwassen wordt. Jammer, want ook voor fijne seks is een veilige hechting van belang. Wat te doen als die ontbreekt in uw relatie?

Elly doet al jaren alsof ze een orgasme bereikt. De werkelijkheid is dat ze weinig voelt als ze vrijt met haar partner. Maar dat durft ze hem pas te vertellen wanneer ze in relatietherapie gaan. Daarvóór dacht ze dat haar partner het maar raar zou vinden dat ze nooit klaarkwam en boos zou worden (‘Dus je hebt de hele tijd gedaan alsof?!’). Maar haar partner reageert mild en begripvol. Elly wilde dat ze het eerder had verteld.

Deze casus, uit het boek Houd me vast van psychologe Sue Johnson, illustreert prachtig hoe seksuele problemen kunnen ontstaan of voortbestaan door een gebrek aan vertrouwen in de partner: Elly dacht het ergste van haar partner. Ook een gebrek aan zelfvertrouwen speelde haar parten.

Geborgenheid

Vertrouwen lijkt het kernwoord bij Elly. Maar wat is vertrouwen? En hoe en wanneer ontstaat het? Volgens de klassieke gehechtheidstheorie wordt de basis ervan gelegd in de babytijd. Om te overleven is een kind aangewezen op zijn vader of moeder; daarom zal het steeds bij hen willen zijn.
Die hechting gaat echter om meer dan lichamelijke behoeften. Het gaat ook om een gevoel van emotionele zekerheid en geborgenheid. Dat bleek al in de jaren vijftig van de

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bindingsangst

‘Die heeft bindingsangst,’ zeggen we al snel over iemand die geen relatie wil. Maar mensen zonde...

Lees verder
Artikel

Het vakantie-effect

We weten maar al te goed dat reizen een klimaat-keerzijde heeft. Maar hoogleraar sociale psychologie...

Lees verder
Artikel

Waarom heb ik voordat ik ongesteld word, geen zin in seks?

Lees verder
Advies

Mijn ex heeft wel fijne seks met zijn nieuwe vriendin

Lees verder
Advies

Mijn man is gek op pornofilms

Lees verder
Artikel

Liefde is pokon voor het brein

Lees verder
Interview

Alex Boogers over zijn bijzondere afkomst: ‘Alles in mijn leven bleek een leugen’

Lees verder
Artikel

Lianne heeft al een poosje geen zin om met Bert te vrijen.

Lees verder