Als abonnee ontvang je als één van de eersten de nieuwste Psychologie Magazine gratis thuisbezorgd.

Skip de winterdip. Maar hóe dan?

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Vakantie in Oostenrijk Dit artikel wordt je aangeboden door Vakantie in Oostenrijk
 
Koud, nat en grauw buiten? Om te voorkomen dat je er down van wordt, is er in de winter (en ook al in de herfst) werk aan de winkel. Met deze tips wapen je jezelf tegen een winterdip.

Laten we voorop stellen: je bent zeker niet de enige die zich in de herfst en winter af en toe somber en moe voelt en vooral veel wil slapen. Een winterdip hoort er eigenlijk gewoon bij. Houden je klachten langere tijd aan, en zijn de sombere gevoelens intenser, dan kan zo’n dip overslaan in een winterdepressie.

Winterdip versus winterdepressie

Van een winterdepressie, ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD), mag je spreken als je ten minste twee weken bijna dagelijks last hebt van vijf of meer verschijnselen van een depressie, waaronder (extreme) vermoeidheid, prikkelbaarheid, slechte concentratie, somberheid en lusteloosheid (nergens meer zin in hebben).

Vaak begint dit al in het najaar en gaat het vanzelf over in het voorjaar. Zo’n 3 op de 100 mensen in Nederland heeft last van een winterdepressie.

Gebrek aan daglicht

De grote boosdoener van een winterdip (en dus ook winterdepressie) is een gebrek aan natuurlijk licht. Het is overdag minder lang licht en de zon komt later op.

Bij te weinig licht blijft je lichaam het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van slaap (melatonine) aanmaken. Hierdoor voel je je overdag vermoeider en slaperig.

Grip op je winterdip: 5 handige tips

De ene persoon is gevoeliger voor een winterdip dan de ander. Maar met deze eenvoudige tips pep je jezelf sowieso op in de herfst en winter.

1. Licht, licht en nog eens licht

In de herfst en winter is er minder licht. En dat is juist wat we nodig hebben, zodat de aanmaak van melatonine stopt. Zorg daarom voor zoveel mogelijk licht. Ga naar buiten voor daglicht, maar zorg ook binnen voor voldoende licht.

Doe de gordijnen open, en zet als het echt heel donker is, extra lampen neer. Psychologen Laura Smith en Charles Elliott stellen namelijk in hun boek Seasonal affective disorder for dummies dat veel licht, ook al is het kunstlicht, helpt tegen de winterdip.

2. Ga lekker naar buiten

Storm, regen, ijskoud, sneeuw: ga hoe dan ook even naar buiten voor wat beweging. Door lekker te bewegen, maakt je lichaam endorfine aan. Dit gelukshormoon heb je in de herfst en winter extra hard nodig. Is er een blauwe lucht? Ga dan vooral, want blauw licht remt de aanmaak van melatonine.

3. Zoek – mannelijk – gezelschap

Binnen blijven met de gordijnen dicht helpt je de gure dagen niet door. Integendeel: gebrek aan werkelijk contact maakt iedereen somber.

Een Canadees onderzoeksduo stelde zelfs vast dat proefpersonen die zich buitengesloten voelden, het letterlijk kouder hadden dan degenen die ‘erbij’ hoorden.

Ook hadden ze meer behoefte aan warm eten of drinken. Klop dus bij anderen aan, liefst bij mannen: die vallen veel minder vaak ten prooi aan de winterdip dan vrouwen.

4. Richt je op het positieve

Eindeloos blijven hangen in het negatieve is een belangrijke oorzaak van de winterdip. Zoek dus niet de negativiteit op, maar richt je op de positieve kanten van de winter.

De rust en stilte van dit seizoen kun je bijvoorbeeld goed benutten door eindelijk de vakantiefoto’s te sorteren of je huis lekker op te ruimen. Vaak geeft dat ook nog eens een geluksgevoel.

5. Doe iets waar je vrolijk van wordt

Shoppen, bloemen, een dagje naar de spa, uiteten gaan: zoek die dingen op waar jij blij van wordt.

Wat ook helpt: alvast nadenken over je volgende vakantiebestemming. Uit een studie blijkt zelfs dat je van het plannen van een vakantie gelukkiger wordt dan van de trip zelf.

Als sneeuw voor de zon

Over vakantie gesproken… Je winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon in Oostenrijk. De pure natuur, schitterende bergen, meren, winter en bossen: je hebt het er gewoon allemaal.

Door actief en sportief bezig te zijn (zonder de hectiek van alledag) ervaar je het positieve effect van de natuur op je gemoed. Je ontspant, voelt je kalmer en door het bewegen maakt je lichaam ook nog eens meer gelukshormonen aan.

En ook naast de piste is er van alles te doen. Ga rodelen, ijsstokschieten, maak een sledetocht met husky’s, duik een ijsbad in of doe mee met een fakkeltocht.

In het winterse Oostenrijk maak je samen met je partner, gezin, familie of vrienden nieuwe herinneringen en beleef je de mooiste avonturen. Je keert hoe dan ook met bakken nieuwe energie huiswaarts. Kijk op austria.info voor meer informatie.

Foto credits: ©ÖW_thecreatingclick-com

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Luisteren naar je hart of je hoofd?

Soms voel je wat het juiste is zonder dat je dat rationeel kunt verklaren. Maar wanneer kun je op je...
Lees verder
Branded content

Waarom de zon ons gezonder en gelukkiger maakt

Hoera, de zon laat zich weer vaker zien. En dat is fijn, want een dagelijkse portie zon maakt ons ge...
Lees verder
Artikel

Luisteren naar je hart of je hoofd?

Soms voel je wat het juiste is zonder dat je dat rationeel kunt verklaren. Maar wanneer kun je op je...
Lees verder
Artikel

Luisteren naar je hart of je hoofd?

Soms voel je wat het juiste is zonder dat je dat rationeel kunt verklaren. Maar wanneer kun je op je...
Lees verder
Artikel

Ongelukkig op het werk? Dit doe je eraan

Ga je dagelijks met hangende pootjes naar het werk? Hoogste tijd om dat te veranderen. Zes vragen di...
Lees verder
Column

Waarom het niet áltijd slim is je gevoel te volgen

Is het slim om je gevoel te volgen? Niet altijd, betoogt Roos Vonk in haar column
Lees verder
Artikel

Zo herken je controledrang (en zó kom je ervan af)

Raak je gestrest wanneer dingen niet gaan op jouw manier? Pieker je over mogelijke gebeurtenissen in...
Lees verder
Verhaal

Liefdeslessen: verbeter je hechtingsstijl

Inzicht in je hechtingsstijl kan veel verhelderen: dáárom val je steeds op de verkeerde of verande...
Lees verder
Artikel

Zo maak je tijd vrij voor jezelf

Even helemaal niets moeten… Het lijkt zo simpel. Maar hoe vind je de rust om je dagen leeg te houd...
Lees verder
Artikel

Vier manieren om je intuïtie te verbeteren

Intuïtie is een onderschatte bron van kennis die van groot nut kan zijn. Vier oefeningen om je intu...
Lees verder
248255