Skip de winterdip. Maar hóe dan?

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Vakantie in Oostenrijk Dit artikel wordt je aangeboden door Vakantie in Oostenrijk
 
Koud, nat en grauw buiten? Om te voorkomen dat je er down van wordt, is er in de winter (en ook al in de herfst) werk aan de winkel. Met deze tips wapen je jezelf tegen een winterdip.

Laten we voorop stellen: je bent zeker niet de enige die zich in de herfst en winter af en toe somber en moe voelt en vooral veel wil slapen. Een winterdip hoort er eigenlijk gewoon bij. Houden je klachten langere tijd aan, en zijn de sombere gevoelens intenser, dan kan zo’n dip overslaan in een winterdepressie.

Winterdip versus winterdepressie

Van een winterdepressie, ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD), mag je spreken als je ten minste twee weken bijna dagelijks last hebt van vijf of meer verschijnselen van een depressie, waaronder (extreme) vermoeidheid, prikkelbaarheid, slechte concentratie, somberheid en lusteloosheid (nergens meer zin in hebben).

Vaak begint dit al in het najaar en gaat het vanzelf over in het voorjaar. Zo’n 3 op de 100 mensen in Nederland heeft last van een winterdepressie.

Gebrek aan daglicht

De grote boosdoener van een winterdip (en dus ook winterdepressie) is een gebrek aan natuurlijk licht. Het is overdag minder lang licht en de zon komt later op.

Bij te weinig licht blijft je lichaam het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van slaap (melatonine) aanmaken. Hierdoor voel je je overdag vermoeider en slaperig.

Grip op je winterdip: 5 handige tips

De ene persoon is gevoeliger voor een winterdip dan de ander. Maar met deze eenvoudige tips pep je jezelf sowieso op in de herfst en winter.

1. Licht, licht en nog eens licht

In de herfst en winter is er minder licht. En dat is juist wat we nodig hebben, zodat de aanmaak van melatonine stopt. Zorg daarom voor zoveel mogelijk licht. Ga naar buiten voor daglicht, maar zorg ook binnen voor voldoende licht.

Doe de gordijnen open, en zet als het echt heel donker is, extra lampen neer. Psychologen Laura Smith en Charles Elliott stellen namelijk in hun boek Seasonal affective disorder for dummies dat veel licht, ook al is het kunstlicht, helpt tegen de winterdip.

2. Ga lekker naar buiten

Storm, regen, ijskoud, sneeuw: ga hoe dan ook even naar buiten voor wat beweging. Door lekker te bewegen, maakt je lichaam endorfine aan. Dit gelukshormoon heb je in de herfst en winter extra hard nodig. Is er een blauwe lucht? Ga dan vooral, want blauw licht remt de aanmaak van melatonine.

3. Zoek – mannelijk – gezelschap

Binnen blijven met de gordijnen dicht helpt je de gure dagen niet door. Integendeel: gebrek aan werkelijk contact maakt iedereen somber.

Een Canadees onderzoeksduo stelde zelfs vast dat proefpersonen die zich buitengesloten voelden, het letterlijk kouder hadden dan degenen die ‘erbij’ hoorden.

Ook hadden ze meer behoefte aan warm eten of drinken. Klop dus bij anderen aan, liefst bij mannen: die vallen veel minder vaak ten prooi aan de winterdip dan vrouwen.

4. Richt je op het positieve

Eindeloos blijven hangen in het negatieve is een belangrijke oorzaak van de winterdip. Zoek dus niet de negativiteit op, maar richt je op de positieve kanten van de winter.

De rust en stilte van dit seizoen kun je bijvoorbeeld goed benutten door eindelijk de vakantiefoto’s te sorteren of je huis lekker op te ruimen. Vaak geeft dat ook nog eens een geluksgevoel.

5. Doe iets waar je vrolijk van wordt

Shoppen, bloemen, een dagje naar de spa, uiteten gaan: zoek die dingen op waar jij blij van wordt.

Wat ook helpt: alvast nadenken over je volgende vakantiebestemming. Uit een studie blijkt zelfs dat je van het plannen van een vakantie gelukkiger wordt dan van de trip zelf.

Als sneeuw voor de zon

Over vakantie gesproken… Je winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon in Oostenrijk. De pure natuur, schitterende bergen, meren, winter en bossen: je hebt het er gewoon allemaal.

Door actief en sportief bezig te zijn (zonder de hectiek van alledag) ervaar je het positieve effect van de natuur op je gemoed. Je ontspant, voelt je kalmer en door het bewegen maakt je lichaam ook nog eens meer gelukshormonen aan.

En ook naast de piste is er van alles te doen. Ga rodelen, ijsstokschieten, maak een sledetocht met husky’s, duik een ijsbad in of doe mee met een fakkeltocht.

In het winterse Oostenrijk maak je samen met je partner, gezin, familie of vrienden nieuwe herinneringen en beleef je de mooiste avonturen. Je keert hoe dan ook met bakken nieuwe energie huiswaarts. Kijk op austria.info voor meer informatie.

Foto credits: ©ÖW_thecreatingclick-com

Lees ook deze artikelen

Je persoonlijke ontprikkelplan
Artikel

Je persoonlijke ontprikkelplan

Voel je je regelmatig zo overweldigd dat je het liefst in een hoekje zou wegkruipen? Met een persoonlijk ontprikkelplan weet je wa...
Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels
Branded content

Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels

Een nieuwe weg inslaan gaat vaak niet zonder slag of stoot. Ook al heb je helemaal helder wat je wilt, je komt obstakels tegen. Va...
‘Zijn dood bleek een godsgeschenk’
Artikel

‘Zijn dood bleek een godsgeschenk’

Als haar vader zelfmoord pleegt, dissocieert Mieke Terlouw (41) van haar gevoelens; ze laat de pijn niet toe. Pas in therapie leer...
‘Zijn dood bleek een godsgeschenk’
Artikel

‘Zijn dood bleek een godsgeschenk’

Als haar vader zelfmoord pleegt, dissocieert Mieke Terlouw (41) van haar gevoelens; ze laat de pijn niet toe. Pas in therapie leer...
Waarom iedereen een offline hobby nodig heeft
Artikel

Waarom iedereen een offline hobby nodig heeft

Het is verleidelijk om vrije uren door te brengen met getuur op een of ander scherm. Maar een tikje zonde van de tijd is dat wel. ...
6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen
Artikel

6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen

Hoogsensitiviteit is een package deal: je bent sneller moe en overprikkeld, maar ook empathischer en intuïtiever. Zo ga je daar g...
Ik ben gevoelig voor omgevingsgeluiden
Advies

Ik ben gevoelig voor omgevingsgeluiden

Ik hoor alles van buren, deuren, schuiven, honden. Het is niet te beïnvloeden en ik word er nerveus van.
Milde ouders
Kort

Milde ouders

Heb je hoogsensitieve kinderen? Omdat HSP-kinderen zo gevoelig zijn voor hun omgeving, is het extra belangrijk om de juiste opvoed...
Leven volgens je bioritme
Verhaal

Leven volgens je bioritme

Steeds meer studies bewijzen hoeveel het je oplevert om je dagelijkse pieken en dips te benutten. Wetenschapsjournalist Dennis Rij...
De hooggevoelige High Sensation Seeker (HSP én HSS) zoekt stilte én sensatie
Artikel

De hooggevoelige High Sensation Seeker (HSP én HSS) zoekt stilte én sensatie

Hooggevoelig zijn én snel verveeld is een lastige combinatie, weet journalist Chantal van der Leest uit ervaring. Want hoe houd j...
248255