Probeer daarbij ook eens wat andere, spannender uitjes dan uit eten of naar de film gaan, suggereren Canadese onderzoekers.

Dingen die je niet of niet vaak eerder samen hebt gedaan – zoals een nieuwe stad verkennen, of van boom naar boom klauteren in een klimpark – verbreden je blik en geven een nieuwe kijk op jezelf en de ander. Daardoor ervaar je na afloop een groter gevoel van verbondenheid en nabijheid.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen uit zichzelf al vaker dit soort uitjes plannen naarmate ze meer streven naar intimiteit en groei in hun relatie. Maar ook als jij en/of je partner die motivatie minder sterk voelen, is het volgens de onderzoekers goed voor je relatie om af en toe uit je comfortzone te komen.

Je hoeft niet meteen te bungeejumpen of wildkamperen, als je maar iets doet wat voor jullie allebei anders-dan-anders, leuk en spannend is.

Planning date nights that promote closeness: The roles of relationship goals and self-expansion, Journal of Social and Personal Relationships, maart 2021