Venus en Mars: Romantiek uit de jaren vijftig

Relatietherapeut en bestsellerauteur John Gray brengt met zijn 'Venus & Mars'-boeken een optimistische boodschap aan ongelukkige paren: als vrouwen en mannen begrijpen en accepteren dat zij liefde verschillend ervaren en uiten, dan komt het wel goed met de relatie. Zijn boeken zijn ook in Nederland populair, maar het beeld dat hij van relaties geeft, is tamelijk eenzijdig: een traditioneel beeld dat doet denken aan relaties in de jaren vijftig, maar wel een beeld dat vrouwen en mannen een gevoel van veiligheid geeft als zij elkaar nog niet zo lang kennen.

De metafoor in de verhalen van de Amerikaan John Gray over relaties is langzamerhand overbekend: vrouwen en mannen komen van verschillende planeten en dat zorgt ervoor dat zij in de liefde een andere taal spreken. Zijn boeken lezen door de veelal bekende voorbeelden als een feest der herkenning en door de mythe van de man-vrouwverschillen, als een ergerniswekkend cliché. Grays how to-babbelboeken worden gretig gelezen, want met elkaar over de relatie praten blijkt voor paren het grootste taboe-onderwerp te zijn. Over elk relatieprobleem en de oplossing ervan heeft Gray wel een boekje geschreven. In Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, zoeken partners naar erkenning van de verschillende liefdesbehoeften. In Mars, Venus, relaties gaat het om de optimale communicatie en Mars en Venus in de slaapkamer is een gids voor duurzame romantiek en passie.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Gray geeft samen met zijn vrouw ook workshops over relaties en hij is lid van het Oprah Change Your Life TV team. Op vrijwel elke pagina citeert hij cliënten die bij hem in therapie zijn geweest of neemt hij fragmenten over uit bedankbrieven van mensen die zijn boeken hebben gelezen. Vrouwen vertellen: ‘Eindelijk luistert mijn man naar me. Ik hoef niet meer te vechten voor

Log in om verder te lezen.

auteur

Oda Salomons

» profiel van Oda Salomons

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Met een mensenkenner naar de bioscoop

Psychologie Magazine neemt de experts van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...

Lees verder
Advies

Kan ik mijn schoonmoeder weigeren als oppas?

Ik ben zwanger en mijn schoonmoeder wil straks dolgraag een dag per week op de baby gaan passen. Daa...

Lees verder
Artikel

Kwetsende woorden

Lees verder
Artikel

Chimpansees gaan boekje open doen

Lees verder
Artikel

Blijf je jezelf in een relatie?

Lees verder
Artikel

Waarom doet dat ding het niet?!

Lees verder
Advies

Mijn vriend zegt dat ik te afhankelijk ben

Lees verder
Artikel

Te dik? Geef je partner de schuld

Lees verder