Sociaal wetenschappers van de universiteit van Middlesbrough zetten de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerk op een rijtje.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

De voor- en nadelen van thuiswerk

Flexibiliteit

Thuiswerken is makkelijk te combineren met huishoudelijke klusjes, zoals boodschappen doen of de afwas. Veel thuiswerkers kunnen maar moeilijk stoppen met werken. Hierdoor maken ze vaak onbetaalde overuren.

Onafhankelijkheid

Thuiswerken geeft een gevoel van vrijheid. Je wordt niet voortdurend op de vingers gekeken en je kunt pauze nemen wanneer je wilt. Een van de nadelen van thuiswerk is dat het veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je moet jezelf kunnen motiveren en belangrijke beslissingen dien je zelf te nemen.

Inkomen

Door thuis te werken kun je geld besparen op bijvoorbeeld kinderopvang, reiskosten en representatieve kleding. Veel thuiswerkers krijgen minder betaald dan hun collega’s op kantoor die hetzelfde werk doen.

Thuisgevoel

Mensen kunnen makkelijker werken in een omgeving waarin ze zich thuis voelen. Sommige thuiswerkers kunnen zich niet meer goed ontspannen, omdat ze altijd het gevoel hebben op hun werk te zijn. Dit creëert een ongezonde werk-privébalans.

Jeanne Moore & Tracy Crosbie, The Homeworking Experience. The effects on home and family life, april 2003