Wat zegt uw bureau over uw persoonlijkheid?

Een beeldscherm vol Post-its wijst op stress, een vrolijk gedecoreerd kantoor verraadt dat uw collega een extravert karakter heeft – én dat hij zich zeker voelt in zijn baan. Wat uw werkplek over u zegt.

Onwillekeurig loopt u een rilling over de rug als u voor het eerst binnenstapt in het kantoor van uw nieuwe baas: het is er eng netjes. Alle boeken geordend op formaat, pennen op een rijtje, geen stofje te bekennen. Niets in de ruimte valt uit de toon, behalve uzelf dan misschien. Oei, denkt u, oppassen dat ik mijn deadlines op tijd haal, en geen slordige fouten maak in mijn werk.

Volgens de Amerikaanse psycholoog Sam Gosling zegt de manier waarop mensen hun omgeving vormgeven veel over hun persoonlijkheid, hun normen en waarden en hun levensstijl. Uit één blik in het kantoor van uw baas heeft u al afgeleid dat hij een Pietje precies is, bij wie u niet met fouten kunt aankomen. En waarschijnlijk heeft u daar nog gelijk in ook. Aan een rijtje ongebruikte bureaus is weinig te zien, maar zodra er mensen aan het werk gaan – documenten lezen, stapeltjes maken, koffie drinken, persoonlijke spulletjes neerzetten – beginnen ze wezenlijk van elkaar te verschillen. Elke werknemer laat er zijn eigen voorkeuren in achter, zijn eigen manier van werken, zijn eigen idee van een fijne werkplek. Net zoals we ons omringen met mensen en vrienden die bij ons passen, zegt Gosling,

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik doe tien dingen tegelijk

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Test

Hoe bevlogen ben je met je werk?

Lees verder
Advies

Hoofdpijn als ik niet werk

Lees verder
Artikel

Maak van je werk je droombaan

Lees verder
Artikel

De knikkers of het spel

Lees verder
Advies

Mijn motivatie zakt door gedemotiveerde collega’s

Lees verder
Artikel

Wat is burn-out?

Lees verder