Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Iederal
 

Een nieuwe weg inslaan gaat vaak niet zonder slag of stoot. Ook al heb je helemaal helder wat je wilt, je komt obstakels tegen. Van geen ‘nee’ durven zeggen tot irritante gedragspatronen. Dit zijn 5 tips om de meest voorkomende obstakels uit de weg te ruimen.

1. Stop de later-illusie

Een groot obstakel dat je vast herkent, is de ‘komt-later-wel’. Er staat zo veel op je to-dolijst dat het je niet lukt om alles af te vinken. Maar denken dat er een beter moment komt om iets te doen, is een perfect excuus om het steeds voor je uit te schuiven. De later-illusie kan er zelfs toe leiden dat je jezelf helemaal niet meer ontwikkelt.

Een handig hulpmiddel om te voorkomen dat uitstel afstel wordt, is het maken van een not-to-dolijst. Waar ga je per direct mee stoppen? Wie ga je niet meer pleasen? Hoe kleiner je lijst wordt, hoe groter de kans dat je er niet ooit, maar nú al mee aan de slag gaat.

2. Leer je patronen kennen

Ook ingesleten gedragspatronen kunnen je belemmeren om te bereiken wat je wil. Volgens de Amerikaanse psycholoog Jeffrey Young ontstaan die patronen wanneer je als kind op de een of andere manier niet genoeg bent vervuld in je emotionele behoeften.

Om belemmerende patronen te herkennen, is het goed om eens terug te kijken naar je jeugd. Misschien zijn er bepaalde emoties die je terug kunt voeren op iets wat vroeger gebeurd is. Schrijf ze maar eens op. Als je hebt onderzocht welke gevoelige plekken je hebt meegenomen uit je jeugd, kun je bekijken hoe je omgaat met die gevoelige plekken.

Welke strategie gebruikte je als kind om zo normaal mogelijk te kunnen leven met je onvervulde behoeften? Denk aan onderwerping, vermijding en overcompensatie. Vervolgens ga je aan de slag met je gedragspatronen. Was je als kind altijd boos? Maak concreet waarom je eigenlijk boos was, waar je behoefte aan hebt, en hoe je daaraan gehoor zou kunnen geven. Was je juist gelukkig als kind? Bedenk wat voor jou allemaal bijdraagt aan een goed gevoel en maak daar veel meer tijd en ruimte voor.

3. Negatieve stem in je hoofd

Sta je op het punt een belangrijke stap te zetten, komt die innerlijke criticus weer om de hoek kijken… Dit is een behoorlijk obstakel, want die negatieve stem in je hoofd dwarsboomt het verwezenlijken van je dromen en doelen.

Om dat stemmetje de mond te snoeren, is het goed te bedenken in welke omstandigheden die de kop opsteekt. Heb je dit helder? Dan kun je kijken naar de verborgen motieven. Bijvoorbeeld: ‘Hij vindt dat ik nooit mijn tekortkomingen aan anderen mag laten zien, omdat ze er volgens hem misbruik van zullen maken.’

Onder je kritische stem ligt uiteindelijk een diepere behoefte. Bijvoorbeeld de behoefte om alles goed te doen, of de behoefte aan zelfwaardering of prestaties. Bedenk eens welke behoefte jouw interne criticus probeert te vervullen. Als je eenmaal helder hebt wat de functie van je innerlijke criticus is, wordt alles wat hij zegt minder geloofwaardig. Belangrijk hierbij is dat je zijn behoefte op een ándere manier leert vervullen.

4. Train je ‘lefspier’

Ook angst kan je plannen dwarsbomen. Het stopt ons namelijk te doen wat we eigenlijk echt willen. De beste manier om je minder door je angsten te laten leiden, is je ‘lefspier’ trainen. Zo wordt hij langzaam steeds iets sterker. Probeer bijvoorbeeld een week lang elke dag iets kleins te doen waarvoor je een drempel over moet en schrijf dat op.

5. Kies voor jezelf

Ben jij iemand die alsmaar aan het pleasen is? Stop ermee! In eerste instantie voelt het goed, maar achteraf gaat het toch wringen. Je leidt immers niet je eigen leven, maar dat van een ander. Je doet dingen of handelingen die jij diep van binnen niet wilt. En doordat je steeds maar doet wat anderen van je vragen, houd je ook nog eens minder tijd over voor wat je zelf graag wilt.

Om te stoppen met pleasen, is het belangrijk dat je eerst jezelf en je behoeften serieus neemt. Leer je emoties kennen en druk ze niet weg. Dan kun je namelijk ook bewustere keuzes maken over je gedrag, en uiteindelijk beter voor jezelf kiezen.

Doe het niet alleen, maar samen

Weet dat je niet in je eentje aan je doelen hoeft te werken. Met iemand praten over wat je bezighoudt of hoe je iets voor elkaar kunt krijgen, kan je juist in een positievere flow brengen. Gun jezelf daarom ook eens een cursus waarbij je werkt aan je persoonlijke groei, zoals de 3-delige ontdekkingsreeks Leven in balans.

In deze ontdekkingsreeks – verzorgd door Iederal – ontdek je de handvatten die jou kunnen helpen om meer balans in je leven te brengen. Wat wil je nog aandacht geven, en wat niet meer? Tijdens de reeks ga je met verschillende opdrachten en werkvormen aan de slag. Je gaat met de andere deelnemers (maximaal 12) in gesprek, reflecteert samen en leert van elkaar. Want hoewel het leven een persoonlijke zoektocht is, kun je elkaar wel inspireren en bemoedigen.

De ontdekkingsreeks start op 4 september in Den Haag, 5 september in Tilburg, 6 september in Arnhem en Utrecht. Van 19.30 tot 21.30 uur. Ontdek hier meer over de inhoud van deze ontdekkingsreeks.

© Annelien Nijland

Lees ook deze artikelen

Waarom muziek goed is voor ons brein
Verhaal

Waarom muziek goed is voor ons brein

Muziek raakt je: het doet je verwonderen, verbazen, emotioneren, herinneren, het verbindt je met anderen. Muziek grijpt in op de d...
Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels
Branded content

Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels

Een nieuwe weg inslaan gaat vaak niet zonder slag of stoot. Ook al heb je helemaal helder wat je wilt, je komt obstakels tegen. Va...
Leven met ADHD: 8 adviezen van psychiater Sandra Kooij
Artikel

Leven met ADHD: 8 adviezen van psychiater Sandra Kooij

Hoe kun je beter omgaan met met AD(H)D? 8 Adviezen van psychiater Sandra Kooij.
Leven met ADHD: 8 adviezen van psychiater Sandra Kooij
Artikel

Leven met ADHD: 8 adviezen van psychiater Sandra Kooij

Hoe kun je beter omgaan met met AD(H)D? 8 Adviezen van psychiater Sandra Kooij.
Maak je wat vaker boos
Kort

Maak je wat vaker boos

Meestal wordt geadviseerd om in lastige situaties kalm te blijven, omdat je met boosheid niets zou oplossen. Maar ook uit recent o...
Zo moe: luisteren naar je lichaam of jezelf een schop geven?
Artikel

Zo moe: luisteren naar je lichaam of jezelf een schop geven?

Soms is ‘te moe’ een kwestie van ‘geen zin’, weten deskundigen. Wanneer moet je luisteren naar je lichaam en wanneer moet ...
Zo geef je je leven betekenis
Artikel

Zo geef je je leven betekenis

We streven allemaal naar een zo gelukkig mogelijk leven. Stop daar maar mee, schrijft de Amerikaanse psycholoog Emily Esfahani Smi...
36 vragen voor je partner voor meer intimiteit
Artikel

36 vragen voor je partner voor meer intimiteit

Hoe word je verliefd op iemand? Het Amerikaanse psychologenechtpaar Arthur en Elaine Aron wilde weten of twee vreemden sneller een...
Als je een kind met ADHD hebt: 7 tips van deskundigen
Artikel

Als je een kind met ADHD hebt: 7 tips van deskundigen

Kinderen met ADHD hebben nooit rust in hun hoofd. Er zijn continu jagende gedachten, geluiden, geruis. Alle zintuigen staan maxima...
‘Narcistische ouders zien niet wat ze fout doen’
Interview

‘Narcistische ouders zien niet wat ze fout doen’

Kinderen die opgroeien met narcistische ouders hebben daar ook als volwassene veel last van. Ze worden heel gehoorzaam of juist re...
282419