werk & loopbaan

Een open kantoorruimte is beter voor werknemers dan een aparte werkkamer of een gedeeltelijk afgeschermde werkruimte, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 229 werknemers van acht verschillende bedrijven. Mensen in een open kantoorruimte zijn niet alleen productiever, ze leren ook meer en gaan vriendschappelijker met elkaar om dan hun collega’s in afzonderlijke kamertjes.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

In een open ruimte kan iedereen elkaar zien, en weet ook iedereen wanneer een collega wel of niet gestoord kan worden. De werkhokjes, zoals die van de populaire stripfiguur Dilbert, de cubicles, ondermijnen de productiveit nog het meest. Doordat niemand elkaar ziet, is de kans groot dat je bij elkaar binnenloopt op momenten dat het niet uitkomt. In een open ruimte praten mensen weliswaar meer met elkaar dan in aparte hokjes, maar die gesprekken gaan meestal over het werk en creëren synergie.

Het open kantoor heeft echter ook nadelen. Er zullen altijd mensen zijn die afgeleid worden door anderen of die zich ergeren aan luide telefoongesprekken van hun buurman. De ideale werkomgeving is dan ook een combinatie van open en gesloten ruimtes. Voor de samenwerking in een team is de open ruimte het effectiefst en wie zich echt moet concentreren, trekt zich terug in

een apart kamertje.

Monitor on Psychology, mei 2002