Als kind had ik een letterbak. Met poezenbeeldjes, piepkleine kop-en-schoteltjes en een kaboutertje met een rode puntmuts. Hoe kleuriger de beeldjes, hoe mooier ik ze vond.

Training Goed zoals je bent
Training

Training Goed zoals je bent

  • Leer jezelf te accepteren
  • Omarm je imperfecties
  • Met psycholoog en zelfacceptatie-expert Marjon Bohré
  • Incl. boek Brené Brown t.w.v. 20,99 cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Mijn letterbak was halfvol, dus vroeg ik voor mijn negende verjaardag ‘cadeautjes voor in de letterbak’. Mijn buurjongen gaf daaraan braaf gehoor. Hij kwam aanzetten met een piepklein pakje, strikje eromheen.

Ik pakte het uit en trof een houten blokje aan met daarin vier stalen gewichtjes van oplopende grootte. Geen kleur zat eraan. Lelijk vond ik het. Dus dat zei ik: ‘Wat lelijk!’ Waarop mijn moeder te midden van alle visite uitriep: ‘Schaam je!’ en me naar mijn kamer stuurde.

Daar lag ik dan in mijn eentje, languit snikkend op bed, op mijn eigen verjaardag. Toen ze me even later ophaalde, moest ik verplicht sorry zeggen. Want, zo zei mijn moeder, ‘je mag een gegeven paard niet in de bek kijken’.

Schaamte is wereldwijd een veelgebruikt opvoedingsinstrument. Op die manier ‘leren’ kinderen hoe het hoort, aan welke normen ze dienen te voldoen.

Log in om verder te lezen.