De vraag

Ik kan totaal niet praten met mijn vader

Beste mevrouw Reijersen van Buuren,
Hoe kan ik de communicatie met mijn vader verbeteren? Communiceren met hem is erg moeilijk.

Zo hoort hij je vaak helemaal niet – ook al geeft hij een ja, nee of o, later blijkt dan dat hij helemaal niet weet waar het over gaat. Ook luistert hij slecht: hij vangt gedeeltes op en geeft hier zijn eigen interpretatie aan – ook al heb je dan nog niet eens drie zinnen gezegd. Verder haakt hij niet in op wat je zegt, maar praat hij vanuit zijn beleving over het onderwerp (opvallend genoeg gaat het voorin de auto en door de telefoon beter).

Daarbij komt hij vaak met dezelfde punten, wat meestal niet eens (meer) aan de orde is. Voor hem zijn er vaak twee mogelijkheden: of het een of het ander. Alternatieven sluit hij bij voorbaat uit, wat de communicatie ook bemoeilijkt. Als je zelf iets inbrengt wat hij nog niet bedacht had , is hij nauwelijks of helemaal niet daarvan te overtuigen. Zelf begint hij vaak een gesprek door iets te laten lezen (meestal een krantenartikel of nieuws). Als je het nog niet uitgelezen hebt, komt het volgende al.

Hij heeft weinig interessegebieden en gespreksstof: het beperkt zich tot vroeger en de computer. Daarbij weet hij niet wanneer hij gesprek moet beginnen en eindigen. Vaak zijn het dezelfde verhalen. Als hij vindt dat hij je iets moet vertellen, kan hij niet wachten. Vaak stap je net binnen en dan krijg je al een heel verhaal te horen. Wanneer je een gesprek voert met een ander, wacht hij niet tot dat gesprek klaar is, maar breekt in met zijn eigen verhaal. Hij vertelt toch door als je zelf praat of als je aan geeft dat hij even geduld moet hebben.

Door dit alles heb ik nauwelijks contact met mijn vader. Als ik nieuws heb, vertel ik dit aan mijn moeder. Zij communiceert dit weer met mijn vader. Zij kan beter contact maken, al moet ze ook veel herhalen, corrigeren en met stemverheffing spreken en kost het ook de nodige irritatie. De laatste tijd probeer ik zelf dingen aan hem te vertellen. Soms doe ik wel vier pogingen, maar het komt bijna nooit over. Dit is zo vermoeiend en ontmoedigend! Ik raak hierdoor geïrriteerd.

Het gaat me tegenstaan, roept ergernis op en dat is iets wat ik nu juist niet wil. Het betekent wel, als mijn moeder wegvalt, het contact met mijn vader verbroken is. Mijn partner – die altijd heel duidelijk is in de communicatie – ervaart hetzelfde met hem.

Vriendelijke groet,
Johanneske

Het advies

Expert

Gerrie Reijersen van Buuren

Familie en relaties

Dag Johanneske,
Wat verlang jij naar echt contact met je vader en wat erg voor je dat het maar niet lukt. Je bent er niet de enige in begrijp ik.

Het lijkt alsof je vader een heel eigen wereld heeft. Waarvoor zou hij dat nodig hebben? Wat van zichzelf zou hij daarmee (onbewust) willen beschermen? Is het te herleiden tot zijn jeugd, het gezin waaruit hij komt? Of is er sprake van een beperking/handicap? Zowel in de auto als per telefoon is er sprake van ‘gedwongen’ concentratie – dat communiceert makkelijker/beter.

Je doet erg je best op allerlei manieren. Echter niets in al die gesprekken geeft jou waarnaar je verlangt. Je wilt zo graag gehoord en gezien worden door hem. Zou je hem ook rechtstreeks kunnen zeggen wat jouw verlangen is? Dus dat je eens probeert om niet zozeer te praten over ‘dingen’ (want daar gaat het immers niet om), maar dat je het over jezelf en hem gaat hebben.

Je kunt hem bijvoorbeeld vragen wat jij voor hem betekent, of wat hij leuk zou vinden om over jou te weten of met jou te doen. Wat zijn wensen zijn voor jou, en wat hij jou gunt. Gebruik herinneringen uit je kindertijd als aanleiding. Hoe was het voor hem om een dochter (jou dus)te krijgen? Hoe zag hij jou als klein meisje, waar was je goed in volgens hem? Om welke dingen huilde je of van welke dingen werd je blij? Hoe heeft hij voor jou gezorgd? Welke spelletjes speelde hij met jou?

Wanneer je dat doet stel je jezelf kwetsbaar op en tegelijkertijd ook sterk want je hebt het dan over waar het ook werkelijk over gaat; jouw relatie met hem, je vader. Ik kan je niet garanderen dat je dan wel echt contact krijgt maar het zal voor jou helend zijn te benoemen waar het je echt om te doen is; gehoord en gezien worden in wie jij bent. Je geeft jezelf én hem een kans. Ik weet niet of je zelf kinderen hebt maar ook voor hen is het van wezenlijk belang dat jij in het reine bent met jouw vader, hun opa. Ook voor jou in relatie met hen.

Wanneer je vader niet geven kan wat jij nodig hebt is het tijd voor rouw, om te leren leven met datgene wat er niet is en wat je zo graag zou hebben gehad. Zoek dan mensen die jou kunnen dragen in die tijd van rouw. Daarnaast kun je dan gaan besluiten hoe jij dochter wilt zijn van jouw vader die jou niet kan geven wat je nodig hebt. Dat is een hele klus. Ook daarbij heb je anderen nodig. Dit zal ook effect hebben op je moeder. Zij hoeft dan niet meer te bemiddelen tussen haar man en haar dochter maar kan zijn vrouw zijn en jouw moeder.

Ik wens je moed toe dit gesprek aan te gaan,
Gerrie

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Marc de Hond: ‘Ik doe liever alsof ik niet ernstig zie...

Marc de Hond (42) is ernstig ziek, maar wil niet weten hoe lang hij nog heeft. ‘Ik maak plannen al...
Lees verder
Interview

Marc de Hond: ‘Ik doe liever alsof ik niet ernstig zie...

Marc de Hond (42) is ernstig ziek, maar wil niet weten hoe lang hij nog heeft. ‘Ik maak plannen al...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Artikel

Mediteren kun je leren

Wil je al tijden beginnen met mediteren, maar komt het er steeds niet van? Deze vakantie kun je er n...
Lees verder
Artikel

Mediteren kun je leren

Wil je al tijden beginnen met mediteren, maar komt het er steeds niet van? Deze vakantie kun je er n...
Lees verder
Advies

Hoe krijg ik een betere band met mijn vader?

Mijn vaders gedrag is vaak onvoorspelbaar, maar als er anderen bij zijn is hij opeens heel anders en...
Lees verder
Advies

Mijn ouders zullen hem niet accepteren

Twee jaar geleden ben ik (23) uit huis gegaan omdat er veel ruzie was en ik me vaak ongelukkig voeld...
Lees verder
Artikel

Spijt: waarom kwellen we onszelf toch zo?

Spijt is na liefde de meest besproken emotie in het dagelijks leven, en we hebben er steeds vaker la...
Lees verder
Advies

Mijn vriendin accepteert mijn vorige relatie niet

Lees verder
Column

Column: Je lot accepteren, makkelijker gezegd dan gedaan

Emoties kunnen veel langer aanhouden dan ons lief is. In ons hoofd zijn we er nog steeds mee bezig, ...
Lees verder
Advies

Mijn vader scheldt ons uit voor rotte vis

Lees verder
4051