Van je moeder moet je het hebben

Geen vrouw is zo belangrijk in je leven als je moeder. Want door de band met haar, kun jij je eigen identiteit ontwikkelen. Tegelijkertijd kan die relatie ook best ingewikkeld zijn. Hoe zit dat bij jullie?

‘Vraag je moeder weer om hulp of raad. Misschien draaien de rollen dan om – al is het voor even – en kun je weer haar dochter zijn,’ luidde het advies van de studentenpsycholoog die ik bezocht toen ik 20 was. Ik was net begonnen met studeren; het jaar daarvoor had ik in Granada de grenzen van mijn vrijheid verkend en tussen het feesten door Spaans geleerd. Daar in Zuid-Spanje hoorde ik via de telefoon dat mijn ouders gingen scheiden. Mijn vader schreef me een lange brief waarin hij uitlegde waarom hij wegging bij ons gezin.

Interview

Waarom dochters niet zonder moederliefde kunnen

Als één vorm van liefde vanzelfsprekend is, dan is dat wel moederliefde – zou je denken. Toch kr...

Lees verder

Toen ik terugkwam, trof ik de puinhopen aan; mijn moeder was een hoopje verdriet die het emotioneel en financieel allemaal niet kon bolwerken. Mijn broer en ik probeerden te helpen; we luisterden naar haar verhalen, betaalden de boodschappen van onze bijbaantjes en knikten geduldig wanneer onze moeder weer boos afgaf op onze vader. Toen ik na een lange zomer ging studeren, leek het alsof mijn veilige thuisbasis voorgoed was verdwenen en voelde ik hoe het verdriet zich had vastgezet in mijn lijf.
Gesprekken met de studentenpsycholoog moesten weer lucht geven. Haar advies bleek een gouden greep. Ik weet niet eens meer precies waarbij ik mijn moeder om hulp vroeg, maar wel hoe fijn het was om weer op háár te leunen. En dat zij zelf ook opbloeide toen ze weer in haar moederrol schoot.

Log in om verder te lezen.

auteur

Mensje Melchior

» profiel van Mensje Melchior

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

‘Mijn oma was helemaal niet rustig ingeslapen’

Als kind hoorde Monique dat haar lievelingsoma in haar slaap was overleden. Maar ze voelde dat er ie...

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

De kerken lopen leeg, maar een bedevaart maken is helemaal hip. Steeds meer mensen maken een lange t...

Lees verder
Artikel

Als je kind bang is

Lees verder
Kort

Voortrekken in het gezin

Lees verder
Advies

Ik durf geen nieuwe relatie aan te gaan

Lees verder
Verhaal

Kun je breken met je broer?

Lees verder
Advies

Last van bindingsangst

Lees verder
Artikel

Over de grenzen van de dood

Lees verder