‘Gewoon’ jezelf zijn

Thuis gedragen we ons anders dan op het werk. En onder vrienden zijn we anders dan bij familie. Dat herkent iedereen. Maar voelt je leven als een toneelstuk waarin je alle rollen moet spelen, dan kost dat veel energie. Oefeningen om je eigen stem terug te vinden.

Mensen die ‘zichzelf kwijt zijn’: gz-psycholoog en psychotherapeut Rogier Poels komt ze geregeld tegen in zijn praktijk. De man met een goede baan in de financiële sector die steeds sterker voelde dat hij geen ‘aap op de rots’ was zoals zijn collega’s, en er eigenlijk helemaal niet thuishoorde. Het meisje dat angstig werd als iemand naar haar mening vroeg; wat werd er van haar verwacht, wat was het goede antwoord? De jongen die altijd had gedaan wat het meeste applaus opleverde: tekenen. Totdat het hem steeds meer ging tegenstaan, hij vastliep en vervolgens in therapie ontdekte dat hij veel gelukkiger werd van een andere studierichting.

We voelen ons beter als we ‘onszelf’ zijn. Net doen alsof we iets fán-tás-tisch vinden terwijl we er niets aan vinden, of proberen bij een groep te horen die niet bij ons past, kost veel energie. Een bekend probleem onder stewardessen, die de hele dag door rustig, opgewekt en behulpzaam moeten zijn – ook als de passagiers lastig doen en hun vriend het net heeft uitgemaakt. Onderzoek maakt duidelijk wat de consequenties kunnen zijn: hoe sterker werknemers hun negatieve gevoelens moeten onderdrukken om het blije gezicht op

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een spoedcursus creatief denken

Kwesties op het werk, praktische problemen thuis: wat zou het fijn zijn als je daar op commando crea...

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Artikel

Blijf je jezelf in een relatie?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik weer mezelf zijn?

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn ex-vrouw met borderline

Lees verder
Verhaal

Sleutel tot een authentiek leven: het hoeft niet perfect

Lees verder
Artikel

Tips om jezelf te blijven

Lees verder
Interview

Meral Polat: ‘Ik wil niet alleen maar aan verwachtingen voldoen’

Lees verder