Wat eten ze vies, wat staan die walkmans hard in de trein, wat tikt mijn vriend irritant met zijn pen, wat praat hij hard: duizend kleine ergernissen maken mij het leven soms zuur. Vooral vrienden en familie moeten het ontgelden. Terwijl ik weet dat het geen zin heeft om zo kritisch te zijn over onbenullige dingen, dat ik me veel beter druk kan maken over Belangrijke Zaken en dat ik zelf verre van perfect ben.

Training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

De cursus loslaten grijp ik dan ook met beide handen aan om eindelijk van die energie vretende gewoonte af te komen. Loslaten is bedoeld voor iedereen die een bepaald gedrag, patroon of idee wil veranderen. Cursusleider Rinze Terluin legt uit: ‘Tijdens mijn werk met verandermanagement en als communicatieadviseur merkte ik dat “loslaten— een sleutelwoord is voor bijna alle problemen. Voor managers, die krampachtig alles onder controle willen houden. Of mensen die met pensioen gaan en blijven hangen in hun oude werkidentiteit, zonder naar de toekomst te kijken, of naar wie ze nú zijn. Zo zijn er veel denkpatronen en opvattingen die mensen in de weg zitten.’

Van tevoren ben ik al gewaarschuwd dat ik niet moet denken dat we de hele dag binnen zullen zitten. En jawel, na een kopje koffie en een inleidend gesprek stappen we op de fiets, het Drentse landschap in. Zonder over mijn probleem te praten, want eerst moet ik ‘uit mijn hoofd komen’. De natuur, de zon en de wind kalmeren inderdaad al snel mijn drukke gedachten. Ik krijg aandacht voor vogeltjes, bloemen en koeien. Op het terras van een theehuis in het bos doen we een paar opdrachten. We praten over een aantal stellingen en ik teken mijn levenslijn, waarbij ik moet bedenken hoe mijn leven er over vijf jaar uit zal zien.

Pas na twee uur fietsen, als ik al bijna het doel van de hele dag heb losgelaten, beginnen we in de mooi verbouwde boerderij van cursusleider Rinze aan mijn probleem. Eerst stelt hij vragen: aan welke dingen erger ik me, bij wie, zou ik ermee kunnen stoppen, hoe reageert mijn omgeving? Zo komen we erachter dat ik me vooral irriteer als ik niet lekker in mijn vel zit.

Vervolgens doen we een aantal oefeningen om beter om te gaan met mijn kritische neigingen. Ik visualiseer mijn dierbaren en laat hun irritante eigenschappen één voor één oplossen in een mooie bos bloemen. Ik probeer te voelen hoeveel ik om hen geef en hoeveel zij om mij geven. Een andere oefening: ik sluit mijn ogen, adem rustig en stel me een van mijn irritaties voor. Met elke ademhaling laat ik een stukje ervan wegvloeien. ‘Stel je die vies etende mensen voor,’ zegt Rinze.

En ja hoor, daar verschijnt een man die met open mond een ei kauwt, een meisje dat met haar kauwgom smakt en een vriendin die met volle mond praat terwijl de spetters in het rond vliegen. Dan hou ik het niet meer: ik moet keihard lachen. Als ik ben bijgekomen adem ik glimlachend alle andere onbenullige irritaties één voor één uit.

De dag eindigt met een ‘persoonlijk loslaatplan’. Samen bedenken we stappen die ik kan nemen om los te komen van mijn kritische gedachtepatroon. Zo moet ik mijn dierbaren vertellen over wat me die dag dwars zit, in plaats van mijn ‘irritatiemotortje’ te laten werken. Ik ga aan mijn vriend toestemming vragen om te mogen ‘bitchen’, zodat het sneller duidelijk wordt dat ik niet lekker in mijn vel zit. Ook ga ik een sport zoeken waarin ik mijn agressie kwijt kan. En voortaan gaan mijn vriend en ik elkaar eens in de drie dagen vertellen wat we zo leuk aan elkaar vinden. Ontspannen en vol goede voornemens verlaat ik de cursus.

In de dagen na de workshop merk ik al verbetering. Ik denk aan de goede eigenschappen van mijn vrienden als ik merk dat ik te kritisch word. Ik weet wat ik moet doen als ik in de trein word omringd door irritante medereizigers: loslaten. En als dat niet helpt, roep ik het beeld van de vieze eters op. Gegarandeerde relativering!

Wie?

Janneke Gieles

Wat?

Cursus Loslaten

Waar?

Loslaten BV www.loslaten.nl rinze.terluin@loslaten.nl 0521-570006

Cursusleider: Rinze Terluin[/wpgpremiumcontent]