‘Vroeger verzamelde ik fanatiek schelpen en hield uitgebreide Ajax-plakboeken bij, maakte quizzen voor vrienden en flauwe school- en dispuutblaadjes. Ik heb me gestort op dinosaurussen, tekenen en hockey.

10 redenen om vandaag nog te dansen

Het is een oerdrift: van een goede beat krijgt iedereen zin om te bewegen. Schuif de tafel aan de ka...

Lees verder

Maar werk, sociaal leven en smartphone-verslaving hebben het inmiddels ruimschoots gewonnen. Ik ben hobbyloos geworden,’ schreef techniekjournalist Wouter van Noort afgelopen zomer in NRC. Hij vroeg zich hierbij af of Netflix, Twitter en Facebook de hobby hebben ‘vermoord’.

Vermoedelijk is Van Noort niet de enige die een beetje jaloers is op de mensen die nog wél een echte hobby hebben. Van die geluksvogels die zich uren met het puntje van hun tong uit hun mond kunnen vermaken met lijm, wol, hout of textiel.

Die zich met plezier vastbijten op een akkoordenschema om een paar uur later tevreden vast te stellen dat ze het onder de knie hebben. Die onderweg van werk naar huis al zin krijgen om weer aan de slag te gaan met een nieuw idee voor een tekening, een verhaal of een patroon voor een nieuwe rok.

Log in om verder te lezen.

Bronnen o.a.: R. Davidson & A. Tahsin, Craftfulness. Werk met je handen, ook voor je hoofd, Nijgh & Van Ditmar, 2019 / T. S. Conner e.a., Everyday creative activity as a path to flourishing, Journal of Positive Psychology, 2016 / D. Ariely, Motivatie. Ontdek de verrassende logica achter onze persoonlijke drijfveren, Maven Publishing, 2019