Dit is waarom we in de zomer meer zin in seks hebben

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Willie.nl
 
Van barbecues en stranddagen tot vakanties en festivals. De zomer heeft veel te bieden als het om plezier gaat. En ja, dat geldt ook zeker voor de activiteiten in de slaapkamer. Hoe zit dat?

In de zomer hangt de liefde in de lucht: niet alleen wordt er via online zoekmachines meer gezocht op romantisch en seksueel getinte onderwerpen, ook uit diverse onderzoeken en enquêtes blijkt dat we in de zomer – en zeker op vakantie – meer zin hebben in seks.

Verhoogd vakantielibido

Uit een enquête van erotiekwebshop Willie.nl* blijkt dat 76 procent van de respondenten op vakantie meer zin heeft in seks dan gewoonlijk. Veruit de meest gegeven reden voor het verhoogde ‘vakantielibido’ is een meer ontspannen gevoel. Gevolgd door meer tijd en ruimte hebben en het leuk of spannend vinden om het op verschillende plekken te doen.

Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) geeft aan het op vakantie vaker te doen dan thuis. Ook speeltjes gaan vaak mee in de vakantiekoffer; 64 procent geeft aan dit weleens te hebben gedaan. Hierbij staat de luchtdrukvibrator op nummer één als populairste ‘vakantiespeeltje’.

Geen seizoenbroeders

Hoe komt het dat we in de zomer en onze vakanties meer (zin in) seks hebben? Volgens Lynda Boothroyd, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Durham en gespecialiseerd in evolutionaire inzichten omtrent seksuele selectie, hebben wij mensen geen mechanisme dat bepaalt dat we in de zomer meer seks hebben. We zijn namelijk geen ‘seizoenbroeders’, maar hebben het hele jaar seks. Maar wat maakt dan dat we wel meer verlangen naar seks als het warm is?

Sneller kloppend hart

‘Op warme dagen verhoogt onze hartslaag en bloedcirculatie,’ zegt Kathleen Bryson, een evolutionair antropoloog en onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Oxford. ‘Dit fenomeen bootst tekenen van seksuele opwinding na, waardoor we mogelijk meer bereid zijn om seks te hebben.’

Licht maakt ons avontuurlijker

Wat ook blijkt, is dat mensen anders op licht en donker reageren, zegt Bryson. ‘Zo kunnen seizoenen zeker effect hebben op de stemming. Uit een van mijn onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mensen in de warmere maanden een grotere tolerantie hebben voor ambiguïteit.

Dat betekent in feite dat ze meer openstaan voor nieuwe ervaringen. Dat kan er ook voor zorgen dat een persoon meer seksueel ontvankelijk is.’ Dat geldt ook zeker op vakantie. Zo geeft 47 procent van de respondenten uit de vakantieseks-enquête aan de seks op vakantie avontuurlijker te vinden dan thuis.

Bryson vermoedt overigens wel dat het verlangen naar meer avontuur eerder te wijten is aan een verhoogd niveau van het gelukshormoon serotonine dankzij de blootstelling aan zonlicht, dan aan de warmte zelf.

Zintuigen op scherp

‘In de zomermaanden zijn we ons meer bewust van onze zintuigelijke waarnemingen,’ zegt Marian O’Connor, een psychotherapeut bij Tavistock Relationships. ‘Mensen voelen de zon op hun gezicht. Zien het groen om hen heen, zwemmen in zee. Dat zorgt voor een heel andere ervaring dan in de winter, wanneer we ons lichaam verhullen in vele lagen kleding.’

Als onze zintuigen op scherp staan, zijn we ons ook meer bewust van ons lichaam. ‘En voor seks is het natuurlijk belangrijk dat je je bewust bent van je lichaam en de sensaties in je lichaam. Door dat vergrote bewustzijn reageert ons lichaam mogelijk beter op aanraking,’ voegt O’Connor toe. 

Warm weer, minder kleding

Terwijl we ons lichaam in de winter verhullen, laten we ons lichaam in de zomer veel meer zien. Dat kan natuurlijk ook het verlangen en de opwinding vergroten. Zeker als we naar een zonnige bestemming afreizen met een koffer vol rokjes, jurkjes, korte broeken, shorts en bikini’s.

O’Connor: ‘Dit maakt mensen meer bewust van hun lichaam en lichamelijke verlangens. Bij oudere mensen roept dit vooral herinneringen op aan hun jeugd, zeker als ze jongeren plezier zien maken. Ze willen dan ook weer in contact komen met hun speelse kant.’

Meer ontspannen

Laten we ook de invloed van de zon niet vergeten. De zomerzon maakt ons namelijk gelukkig, doordat zonlicht de aanmaak van het gelukshormoon serotonine stimuleert. En dat heeft weer effect op ons libido.

O’ Connor: ‘Als we ons ontspannen en gelukkig voelen, voelen we ons vaak ook sensueler. Daardoor willen we ook meer seks.’ Dat geldt ook voor vakanties. Juist dan ben je meer ontspannen dan thuis, omdat je ver weg bent van de alledaagse hectiek en verantwoordelijkheden. Dat wordt bevestigd door de respondenten van de vakantieseks-enquête. Zij gaven aan dat ‘meer ontspannen zijn’ de grootste reden is waarom ze meer zin hebben in seks op vakantie. Net als meer ruimte en tijd hebben.

Catherine Sanderson, hoogleraar psychologie aan het Amherst College in Massachusetts, voegt daaraan toe: ‘Als mensen even “pauze” hebben van hun echte leven, voelen mensen zich ook vrijer om romantische en seksuele ervaringen op te doen.’ Niet voor niets zijn er dan ook vaak zomerromances.

Meer zin, maar wat nog meer?

Nieuwsgierig naar alle resultaten uit de enquête van Willie.nl over vakantieseks? Dit zijn nog een paar opvallende:

  • Stellen nemen vaker een speeltje mee in de vakantiekoffer dan singles (66 procent versus 56 procent)
  • De groep die het vaakst een speeltje meeneemt, is de categorie 45-54 jarigen met 73%
  • Het belang van seks (om de intimiteit tussen partners te bevorderen) wordt op vakantie gemiddeld én het vaakst beoordeeld met een 8

Ontdek alle resultaten op de website van Willie.nl. Willie is een van de grootste erotische webwinkels van Nederland. Maar dat niet alleen. Het is óók een plek om te ontdekken, geïnspireerd te raken, je seksualiteit te omarmen, advies in te winnen en informatie te vinden. Allemaal om je te helpen het beste uit jezelf te halen in bed. Extra leuk: met de code pretinbed15 ontvang je tijdelijk 15% korting (bij besteding vanaf 50 euro) in de webshop van Willie.nl. Deze kortingscode is geldig t/m 31 juli 2023.

*Aan deze enquête deden in totaal 1.528 respondenten mee. Overwegend uit Nederland, maar ook uit Vlaanderen. Het overgrote deel (ruim 90%) van de respondenten heeft een relatie. Meer dan de helft (58,5%) heeft kinderen. 60% identificeert zich als man, 39% als vrouw en de overige 1% als non-binair of trans. De enquête is online uitgezet onder klanten van Willie en lezers/volgers van Psychologie Magazine, FHM, Damespraatjes en Shespot.

Lees ook deze artikelen

De 7 copingstijlen: Hoe ga jij om met tegenslag?
Artikel

De 7 copingstijlen: Hoe ga jij om met tegenslag?

Je relatie loopt niet goed, het is chaos op je werk en de laatste tijd lijkt alles tegen te zitten. ...
Lees verder
Dit is waarom stilte goed is voor je brein
Branded content

Dit is waarom stilte goed is voor je brein

Sluit je ogen, spits je oren. Wat hoor je? Dikke kans dat het om je heen verre van stil is. En laat ...
Lees verder
Omgaan met autisme
Artikel

Omgaan met autisme

Mensen met autisme reageren vaak anders dan anderen. Ze nemen bijvoorbeeld iets snel letterlijk en h...
Lees verder
Omgaan met autisme
Artikel

Omgaan met autisme

Mensen met autisme reageren vaak anders dan anderen. Ze nemen bijvoorbeeld iets snel letterlijk en h...
Lees verder
Zo helpt EMDR bij traumaverwerking én liefdesverdriet
Artikel

Zo helpt EMDR bij traumaverwerking én liefdesverdriet

De therapie die je met oogbeweging van nare gevoelens afhelpt, wordt al jaren toepast bij trauma’s...
Lees verder
Julia´s vader is alcoholist: ‘Mijn omgeving wist weinig van de situatie bij ons thuis’
Artikel

Julia´s vader is alcoholist: ‘Mijn omgeving wist weinig van de situatie bij ons thuis’

Voor buitenstaanders lijkt de vader van Julia (24) joviaal en gezellig, maar dat hij al meer dan tie...
Lees verder
De hooggevoelige High Sensation Seeker (HSP én HSS) zoekt stilte én sensatie
Artikel

De hooggevoelige High Sensation Seeker (HSP én HSS) zoekt stilte én sensatie

Hooggevoelig zijn én snel verveeld is een lastige combinatie, weet journalist Chantal van der Leest...
Lees verder
5 trucs met tijd
Artikel

5 trucs met tijd

Hoe snel loopt je biologische klok? Is onze tijdsbeleving te versnellen of vertragen? En kunnen we o...
Lees verder
Leven met een partner met autisme
Artikel

Leven met een partner met autisme

Mannen met autisme zijn vaak aantrekkelijk en galant. Maar hun behoefte aan structuur kan een partne...
Lees verder
Vriendschap – Eeuwig of voor even?
Verhaal

Vriendschap – Eeuwig of voor even?

Sommige vriendschappen zijn voor altijd en andere verwateren - dat hoort bij het leven. Maar hoe is ...
Lees verder
282343