1) Benadruk de mooie dingen

Wees je bewust van het goede. Ga je naar een theatervoorstelling die prima recensies heeft gehad? Verkneukel je dan vast vooraf: een van de mooiste voorstellingen van het jaar, en je gaat erheen! Zeg in de pauze even tegen jezelf wat een voorrecht het is het spel van zo dichtbij te ervaren. En geniet thuis nog even na voor je gaat slapen. Voorpret, bewuste ervaring, napret: het vergroot allemaal je positiviteit.

Het zijn de kleine blijmakers waar je echt gelukkig van wordt

Het zijn de kleine blijmakers waar je echt gelukkig van wordt

Er gebeurt iets leuks of fijns, en je voelt het geluksgevoel stromen. Meestal is zo’n moment snel ...

Lees verder

2) Plan elke dag een minivakantie

Waarom staan je zintuigen op vakantie zoveel meer open? Waarom geniet je vooral dán van de omgeving, de mensen, de geuren en de geluiden? Waarom niet thuis ook die serene avondwandeling? Waarom niet hier eens een biertje in de buurtkroeg? Een ontbijt buiten, aan het begin van een doodnormale werkdag? Een voetmassage in je lunchpauze?

3) Verander je mediamenu

Hoe vaker mensen tv-kijken, hoe gewelddadiger de wereld volgens hen is. Niet omdat ze beter geïnformeerd zijn, maar omdat ze de geweldscijfers schromelijk overschatten. Fredrickson: ‘Als je je volledig onderdompelt in het nieuws ben je weliswaar goed op de hoogte, maar het eist ook zijn tol. Vraag je af in hoeverre de media jouw humeur beïnvloeden. En stel eens een mediadieet in.’

4) Leg positiviteits-portfolio’s aan

Er zijn tien vormen van positiviteit, zegt Barbara Fredrickson: inspiratie, liefde, plezier, trots, dankbaarheid, hoop, ontzag, belangstelling, sereniteit en vreugde. Kies de drie uit die je het meeste aanspreken. Zoek bij deze gevoelens foto’s, citaten, knipsels, mailtjes, sms’jes, post-its, en verzamel die in drie mappen of doosjes. Beschouw ze als levende verzamelingen, laat ze groeien – ze moeten fris blijven om positiviteit te kunnen verhogen. Draag er eentje met je mee; de rest berg je op. Bekijk zo’n portfolio vlak voor een belangrijke presentatie, na een drukke stressdag, in de wachtkamer; gewoon waar of wanneer het je uitkomt. Zodra dit portfolio je gaat vervelen, pak je een ander uit de kast.

5) Bedank waar het kan

Bij een goed afscheid hoort ook een waarderende samenvatting, zegt Fredrickson. Moet je afscheid nemen, of het nu van iets kleins is of iets groots, inventariseer dan wat voor goeds er is gebeurd op de betreffende plek. Vertel je vrienden, na een etentje bij je thuis, dat je genoten hebt van hun verhalen. Bedank je collega voor zijn nuttige feedback. Fredrickson: ‘Je zult je verbazen hoe vaak je op een dag te maken hebt met eindes en afscheid.’

Heb je een positief lichaamsbeeld?
TEST
Doe de test »

Heb je een positief lichaamsbeeld?

6) Ga anders om met negatieve mensen

Erger je je aan een mopperende collega of zeurderige vriend? Vraag jezelf dan eerst eens kritisch af: voed ik zelf op een of andere manier de negativiteit van deze persoon? Lok ik hem of haar uit met mijn eigen reacties of woorden? Experimenteer met je gedrag. Wat gebeurt er als je écht aandacht geeft, zonder oordeel vragen stelt en openstaat voor wat diegene te zeggen heeft? Ook kun je de situatie veranderen. Klaagt je vriendin altijd als je samen in de kroeg zit? Ga iets doen wat je beiden inspireert: fietsen, een kookcursus, naar de film. Dat geeft ruimte voor totaal andere gesprekken.