Tegenslagen en crises komen in ieders leven voor. Er hangt een reorganisatie boven je hoofd. Of het lukt maar niet om een relatie te krijgen. Of je hebt die fijne relatie wel, maar jullie kunnen geen kinderen krijgen. Of, heel wat praktischer maar daarom niet minder vervelend: het plafond in je woonkamer is plotsklaps naar beneden gestort doordat er al maanden een grote lekkage sluimert, en het is nog lang niet duidelijk waar het water vandaan komt. Hellup!

TEST
Doe de test »

Hoe crisisbestendig ben je?

Als een heftig probleem zich aandient, reageren we door het probleem aan te pakken óf het te negeren. Fight or flight. Is je baas ontevreden over je, dan kun je vechten door in de verdediging te schieten óf door heel hard te gaan buffelen om je werk perfect te maken. Vluchten kan er zo uitzien: je laat zijn onvrede over je heen komen, besluit om zijn mail een tijdje niet te openen en gaat in gedachten terug naar je strandvakantie van afgelopen zomer.

Vechten of vluchten kan op de korte termijn een prima reactie zijn. Maar als je op lange termijn zo blijft doorgaan, raak je uitgeput en zak je steeds dieper weg in de problemen.
Veel beter is het om crisissituaties onder ogen te zien en te bepalen hoe je er zo goed mogelijk op kunt reageren.

Log in om verder te lezen.