cijfer een

Verander je gedachten over het belang van je uiterlijk. Mensen met een negatief lichaamsbeeld hangen vaak onrealistisch veel op aan hun uiterlijk. Ze denken bijvoorbeeld: alleen als ik slank ben, krijg ik een partner, of word ik gelukkig/succesvol/populair. Ga eens na welke gedachten je hebt over uiterlijk, en hoe realistisch die zijn.

 

cijfer tweeHoud op jezelf in negatieve zin te vergelijken met anderen. Dat maakt je alleen maar onzeker, en je wordt er bovendien niet mooier van.

 

cijfer drieWees lief voor je lichaam. Wie zijn lichaam met respect behandelt, gaat het vanzelf meer waarderen. Geef het wat het nodig heeft: beweging (maar niet excessief), gezond voedsel, stimulatie van de zintuigen en ontspanning. Verwen het af en toe, bijvoorbeeld met een lang bad of een nieuw kapsel.

 

cijfer vierSteeds meer onderzoek toont aan dat sport een effectieve manier is een positiever zelfbeeld te krijgen. Krachttraining lijkt een grotere tevredenheid te geven dan aerobics, waarschijnlijk omdat het effect sneller te zien en voelen is. Maar niet de daadwerkelijke veranderingen zijn belangrijk voor een positiever lichaamsbeeld, het gaat vooral om de verbeteringen die iemand denkt te zien in zijn fitheid, soepelheid en uiterlijk.

cijfer vijfBesteed ook eens aandacht aan de functie van je lichaam. Met je benen kun je overal naartoe lopen, met je handen kun je anderen liefkozen en prachtige dingen maken, met je ogen kun je je dierbaren zien. Uiterlijk is maar één aspect van je lichaam.

 

cijfer zesZoek naar manieren om je zelfvertrouwen te verhogen, die verder gaan dan je uiterlijk. Zoek nieuwe interesses, verbreed je horizon, ga na wat écht belangrijk is in je leven. Daar speelt uiterlijk toch maar een kleine rol in?