Leest u dit toevallig in de trein of een wachtkamer? Kijk dan eens goed wie er naast u zit. Ook als u dat zelf niet meteen ziet; hoogstwaarschijnlijk hebt u uiterlijk veel gemeen met uw buur.

Mensen hebben namelijk sterk de neiging naast iemand te gaan zitten die op hen lijkt, stellen Canadese sociaal-psychologen na een reeks van onderzoeken. Brildragers zoeken brildragers op, langharigen andere langharigen, brunettes mede-brunettes. Bovendien: hoe meer we op die buurman of -vrouw lijken, hoe dichterbij we gaan zitten.

Dat ontdekten de onderzoekers door in willekeurige bibliotheken en collegezalen te turven wie naast wie zat; en bijvoorbeeld ook door tijdens een lab-experiment te meten hoe dicht proefpersonen met hun stoel richting een gesprekspartner schoven.

Dat we een voorkeur hebben voor seksegenoten en mensen van ons eigen ras, was al langer bekend. Maar dat we zelfs qua haar- en brildracht zo naar soortgenoten neigen, is nieuw. De belangrijkste reden voor dit gedrag, denken de Canadezen, is dat we ervan uitgaan dat mensen met wie we uiterlijk veel gemeen hebben, ook dezelfde levensinstelling hebben.

Birds of a feather sit together, Personality and Social Psychology Bulletin, juli 2011