Soort zoekt soort

Leest u dit toevallig in de trein of een wachtkamer? Kijk dan eens goed wie er naast u zit. Ook als u dat zelf niet meteen ziet; hoogstwaarschijnlijk hebt u uiterlijk veel gemeen met uw buur. Mensen hebben namelijk sterk de neiging naast iemand te gaan zitten die op hen lijkt, stellen Canadese sociaal-psychologen na […]

Leest u dit toevallig in de trein of een wachtkamer? Kijk dan eens goed wie er naast u zit. Ook als u dat zelf niet meteen ziet; hoogstwaarschijnlijk hebt u uiterlijk veel gemeen met uw buur.

Mensen hebben namelijk sterk de neiging naast iemand te gaan zitten die op hen lijkt, stellen Canadese sociaal-psychologen na een reeks van onderzoeken. Brildragers zoeken brildragers op, langharigen andere langharigen, brunettes mede-brunettes. Bovendien: hoe meer we op die buurman of -vrouw lijken, hoe dichterbij we gaan zitten.

Dat ontdekten de onderzoekers door in willekeurige bibliotheken en collegezalen te turven wie naast wie zat; en bijvoorbeeld ook door tijdens een lab-experiment te meten hoe dicht proefpersonen met hun stoel richting een gesprekspartner schoven.

Dat we een voorkeur hebben voor seksegenoten en mensen van ons eigen ras, was al langer bekend. Maar dat we zelfs qua haar- en brildracht zo naar soortgenoten neigen, is nieuw. De belangrijkste reden voor dit gedrag, denken de Canadezen, is dat we ervan uitgaan dat mensen met wie we uiterlijk veel gemeen hebben, ook dezelfde levensinstelling hebben.

Birds of a feather sit together, Personality and Social Psychology Bulletin, juli 2011

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...

Lees verder
Artikel

Veel praten oogt intelligent

Lees verder
Artikel

Ouders en fastfood: wie wint?

Lees verder
Artikel

Babbeltje niet verplicht

Lees verder
Artikel

Jaloers door de pil

Lees verder
Artikel

Kleur bekennen

Lees verder
Artikel

Vind jezelf mooi in 7 stappen

Lees verder