Dit is de kracht van kou (voor je brein)

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Clarins
 

De dagen worden korter, de temperaturen lager. Niks mis mee, want bij kou gedijen we namelijk best goed. Dit is wat de wetenschap erover zegt.

In de kou staan – laat staan je onderdompelen in een ijsbad – is niet wat je een-twee-drie koppelt aan een ontspannen gevoel. Liever stappen we onder de warme douche of kruipen we onder een wollen deken. Toch kan kou zowel lichaam als geest een positieve boost geven.

Neem bijvoorbeeld cryotherapie. Een behandeling waarbij je wordt blootgesteld aan temperaturen tot wel 160 graden onder nul.

Minder stresshormonen

De extreme kou zorgt ervoor dat onder andere de productie van het ontstekingsremmende stresshormoon cortison wordt aangejaagd. Ook zorgt cryotherapie voor de aanmaak van endorfine, en dat stofje werkt niet alleen pijnstillend, maar roept ook een lichte euforie op.

Dat gevoel van euforie door blootstelling aan kou blijkt onder andere uit een studie van de Poolse hoogleraar psychiatrie Joanna Rymaszewska. In tien korte sessies werden mensen met een depressie blootgesteld aan temperaturen tot 160 graden onder nul. Wat bleek? Na afloop meldden de proefpersonen een betere stemming en een afname van symptomen van depressie.

Stuk alerter

Een koude douche of een winterse duik in de zee is ook een instant oppepper voor je brein. Dit komt doordat er bij een plotselinge blootstelling aan kou stoffen als endorfine en noradrenaline vrijkomen in de hersenen. Die zorgen ervoor dat je alerter wordt, en dat je concentratie verbetert. Dit is overigens altijd van korte duur, aangezien deze hormonen ook snel weer worden afgebroken.

Betere prestaties

Ook zijn er diverse studies die aantonen dat er een verband is tussen temperatuur en (school)prestaties. Zo ontdekten Britse onderzoekers in 1972 dat scholieren zich het beste kunnen concentreren bij een temperatuur van 16,6 graden. Bij hogere temperaturen verminderde de concentratie en werden de resultaten ook slechter.

Minder ziek

Kou heeft niet alleen een weldadig effect op het brein, maar op je hele lichaam. Denk aan een betere bloedcirculatie en een hogere vetverbranding. Daarbij wordt koud douchen ook gelinkt aan minder ziekteverzuim, zo blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Voor het onderzoek werden er vier groepen van vitale mensen gevormd. Een groep die warm moest douchen, en drie groepen die dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud moesten douchen. Daarna moesten de deelnemers aangeven hoe ze zich voelden.

Wat bleek: de mensen die koud douchten voelde zich niet minder ziek, maar waren er wel weer sneller bovenop. Ze meldden zich hierdoor minder lang ziek dan de mensen die warm hadden gedoucht.

Oppepper voor de huid

Ook een flinke oppepper voor je huid is het nieuwe Cryo-Flash Cream-Mask van Clarins. Dit gezichtsmasker is geïnspireerd op cryotherapie, waarbij de weldadige effecten van kou op de huid worden nagebootst om zo tekenen van huidveroudering tegen te gaan.

De formule verenigt krachtige actieve bestanddelen zoals de MGA-molecule afgeleid van menthol en het extract van biologische teunisbloemen. Je beleeft direct een intens cryo-effect, waarbij je na gebruik direct resultaat ziet: een huid die straalt en verstevigd is.

Cryo-Flash Cream-Mask is verkrijgbaar in de luxere parfumeriewinkels en op clarins.com. Met de code PSYCH20 ontvang je 20% korting op het gehele Clarins-assortiment. Deze code is geldig t/m 15 oktober 2023 en werkt alleen als je ingelogd bent.

Over Clarins
Clarins is een Frans familiebedrijf en opgericht in een schoonheidsinstituut in Parijs in 1954. Al sinds de oprichting in 1954 gebruikt Clarins de kracht van planten in haar huidverzorging en make-up. Zoveel mogelijk biologische plantenextracten en altijd met respect voor de natuur.

Lees ook deze artikelen

Zo moe: luisteren naar je lichaam of jezelf een schop geven?
Artikel

Zo moe: luisteren naar je lichaam of jezelf een schop geven?

Soms is ‘te moe’ een kwestie van ‘geen zin’, weten deskundigen. Wanneer moet je luisteren naar je lichaam en wanneer moet ...
Waarom we altijd loyaal blijven aan onze ouders
Branded content

Waarom we altijd loyaal blijven aan onze ouders

‘Jongens huilen niet.’ Of: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ In iedere familie worden dit soort waarden en ove...
‘Gewoon’ jezelf zijn
Artikel

‘Gewoon’ jezelf zijn

Thuis gedragen we ons anders dan op het werk. En onder vrienden zijn we anders dan bij familie. Dat herkent iedereen. Maar voelt j...
‘Gewoon’ jezelf zijn
Artikel

‘Gewoon’ jezelf zijn

Thuis gedragen we ons anders dan op het werk. En onder vrienden zijn we anders dan bij familie. Dat herkent iedereen. Maar voelt j...
Als je een kind met ADHD hebt: 7 tips van deskundigen
Artikel

Als je een kind met ADHD hebt: 7 tips van deskundigen

Kinderen met ADHD hebben nooit rust in hun hoofd. Er zijn continu jagende gedachten, geluiden, geruis. Alle zintuigen staan maxima...
Zo geef je je leven betekenis
Artikel

Zo geef je je leven betekenis

We streven allemaal naar een zo gelukkig mogelijk leven. Stop daar maar mee, schrijft de Amerikaanse psycholoog Emily Esfahani Smi...
Maak je wat vaker boos
Kort

Maak je wat vaker boos

Meestal wordt geadviseerd om in lastige situaties kalm te blijven, omdat je met boosheid niets zou oplossen. Maar ook uit recent o...
‘Narcistische ouders zien niet wat ze fout doen’
Interview

‘Narcistische ouders zien niet wat ze fout doen’

Kinderen die opgroeien met narcistische ouders hebben daar ook als volwassene veel last van. Ze worden heel gehoorzaam of juist re...
ADHD binnen je relatie: zo vind je de balans
Artikel

ADHD binnen je relatie: zo vind je de balans

ADHD kan een struikelblok zijn in relaties. Door te zoeken naar praktische oplossingen zijn veel irritaties te voorkomen.
Leven met ADHD: 8 adviezen van psychiater Sandra Kooij
Artikel

Leven met ADHD: 8 adviezen van psychiater Sandra Kooij

Hoe kun je beter omgaan met met AD(H)D? 8 Adviezen van psychiater Sandra Kooij.
287501