Als ik vrij heb, wil ik ontspannen. Ik moet het hele jaar al genoeg

Ad Vingerhoets (61), hoogleraar psychologie, doet onder meer onderzoek naar stress en vrije tijd. Hij vindt vakanties overschat.
‘Als kind ging ik eens per jaar op misdienaarreisje: een dagje naar de Euromast of Harderwijk. Verder namen mijn ouders me nooit mee op vakantie. Helemaal niet erg, ik heb altijd een hekel aan vakantie gehad.

Training Leer loslaten
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Een paar jaar geleden was ik vlak voor een congres even in Valencia. Het was er te warm, te lawaaiig en te druk. En dan heb ik het nog niet eens over het reizen zelf, altijd gedoe: volgeladen in een bloedhete auto, ellenlange vliegreizen naast een vreemde die snurkt, of op elkaar geplakt in een gammele bus. De vreugde van “er zijn” weegt voor mij niet op tegen alle moeite die ik moet doen om er te komen.
Op vakantie in het buitenland zijn de verwachtingen vaak te hoog, waardoor kleine problemen worden uitvergroot. Een irritatie op een Italiaans strand lijkt erger dan thuis aan tafel. Zaken worden opgeblazen: hier stond Napoleon! Nou, oké, fijn voor hem; ik word er niet warm of koud van. We hebben in Ierland eens tweehonderd kilometer gereden om een paar oude stenen te bekijken. Daar zou ik thuis de deur niet eens voor uitgaan. Onze klompendans is achterlijk boerengedoe, maar een plaatselijk dansje in Timboektoe is een “rijke culturele traditie”.

Log in om verder te lezen.