Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Het regent, de kinderen maken ruzie of de accommodatie valt tegen. Wie er met wijsheid naar kan kijken, laat nare vakantie-irritaties makkelijker varen. Vijf psychologische inzichten uit verschillende religieuze en spirituele tradities.

1. Richt je aandacht op jezelf: erger je niet aan anderen

We zijn geneigd veel van andere mensen te verwachten. Dat ze ons gelukkig maken bijvoorbeeld, of net zo genieten als wij van die bergwandeling en het warme weer. We schuiven anderen ook makkelijk de oorzaak van ongeluk in de schoenen. Het is hún schuld dat we in de regen zitten te chagrijnen in de hotelkamer. Maar alle grote religies en mystici vertellen ons: de enige ware bron van geluk, waarheid en wijsheid ligt in onszelf
De Chinese taoïstische filosoof Zhuangzi schreef: ‘Als een man een rivier oversteekt in een roeiboot en een lege boot ramt hem midscheeps, wordt hij niet boos. Maar als hij een man in die boot ziet zitten, zal hij naar hem schreeuwen dat hij moet oppassen. Alleen maar omdat er iemand in de boot zit. Als je je eigen boot leeg kunt maken terwijl je de rivieren van de wereld oversteekt, zal niemand je tegenwerken, niemand proberen je te schaden.’
Bekommer je niet om de schuld of onschuld van anderen die tegen je opbotsen of die je op wat voor manier dan ook kwaad doen; daar heb je niets aan. Zie andere mensen als lege boten. Er botst iemand tegen je aan; dat is het feit. Of hij dom, slecht of onhandig is, dat zijn allemaal meningen waarover je opgewonden kunt raken, maar waaraan je niets hebt.

uit onze webshop
Special: Zomerboek 2018

Special: Zomerboek 2018

€ 6,95

Dus als het de hele dag regent, trek dan gewoon de gordijnen weer dicht, bel roomservice en nestel je op bed voor een middagje thuisbioscoop. En als er niemand zin heeft in een film, dan is het misschien eindelijk eens tijd voor dat lekker dikke boek.

De andere vier wijsheden lezen? Koop ons Zomerboek of lees online via Blendle.

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn vader klampt zich teveel aan zijn ziekte vast

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Interview

Blij dat ik weer thuis ben

Lees verder
Interview

‘Ik wilde ook zo’n vrije, erotische relatie als in Turks Fruit’

Lees verder
Artikel

Stoere verhalen

Lees verder
Artikel

Na elke drie weken met vakantie

Lees verder
Artikel

Zo ga je uitgerust op reis

Lees verder
Artikel

Onthechten doe je zo

Lees verder